Fifi suositteleeKirjoittanut fifi

Fifi suosittelee 5.–11.12.

Lukuaika: 3 minuuttia

Fifi suosittelee 5.–11.12.

Teksti Fifi

Kulttuurikuntoklubi, animaatiojoulukalenteri ja muita mielenvirkitystapahtumia.

Perjantai 5.12. Illuusioteatteri Nibirun 4%-esitys Kulttuurikuntopäivä Tampereen Telakalla kello 17, ilmainen ennakkonäytös. Telakka pimenee pikkujouluajaksi, kun näyttämön valtaa Illuusioteatteri Nibiru. Mustavalon ja pimeyden rajattomia mahdollisuuksia tutkiva esitys vie katsojan ajasta ja paikasta riippumattomaan tilaan, jossa kaikki on mahdollista. 4% on sanaton esitys. Se on esitys, jossa yhdistyvät sirkuselementit, tanssi, teatteri ja musiikki. Ultraviolettivaloa hyödyntäen näyttämölle luodaan visuaalisia ja taianomaisia kohtauksia, joissa tila muuttuu kolmiulotteiseksi ja mittakaavat vääristyvät. Näkyvät ja näkymättömät elementit muodostavat kiehtovan kokonaisuuden, ja illuusioiden maailma syntyy katsojien silmien edessä. Esitys soveltuu yli 13-vuotiaille. Mustavalo eli ultraviolettivalo on valoa, jonka säteilytaajuus saa fluorisoivat värit ja materiaalit loistamaan kirkkaana pimeydessä. Normaali värimaailma katoaa ja esimerkiksi valkoiset pinnat saattavat näkyä mustina. Kaikki fluorisoivat värit eivät näy päivänvalossa ollenkaan. Ainoastaan altistamalla ne mustalle valolle piilossa olleet väripinnat nousevat esiin.

Lauantai 6.12. Uusi itsenäisyysjulistus! Taiteilija Aapo Korkeaojan performanssi Mannerheimin ratsastajapatsaalla kello 16 Helsingissä. Korkeaoja lausuu uuden itsenäisyysjulistuksen, joka perustuu moniarvoisen ympäristön tarpeelle kunnioittaa kotimaataan riippumatta rodusta, sukupuoli-identiteetistä tai muista henkilökohtaisista syistä. Tämän päivän itsenäisyyden tulee olla koko kansan karnevaali, juhla ilman tarvetta pukeutua sinivalkoiseen suruhuntuun. Norlan El Misionario esiintyy tilaisuudessa lämmittäen itsenäisyysjuhlioita hitiksi nousseella kappalleellaan Sauna Caliente. El Misionario on kuubalaistaustainen artisti, joka levittää latinomusiikin ilosanomaa suomalaisilla mausteilla. Uuden itsenäisyysjulistuksen taustalla on taiteilija Katariina Lillqvistin teos, Uralin Perhonen, joka nosti sodanaikaisen, konservatiivisen itsenäisyysikonin uuteen valoon. Mannerheim-perhosesta kuoriutuukin uuden suomalaisen itsenäisyysjulistuksen symboli.

mainos

Sunnuntai 7.12. Ofelia Second Hand Market, kirpputori- ja myyjäistapahtuma Helsingin Gloriassa kello 12–20. Teemana tällä värikkäällä tapahtumalla on burleski/gootti/lolita/rock’n’roll/vintage. Luvassa uskomattomia helmiä kaappien kätköistä ja ihania löytöjä erikoisliikkeiden tarjonnasta! Muotinäytös kello 13, näytöksessä mukana Sally Vanilla. Tanssimassa kello 16 Safir ja musisoimassa kello 16.10 Adora.

Maanantai 8.12. Dionne Warwick Helsingin Finlandia-talolla. Kaikkien aikojen legendaarisimpiin viihdelaulajiin lukeutuva Dionne Warwick on tullut tunnetuksi muun muassa ikiklassikoiden I Say a Little Prayer, Heartbreaker sekä That’s What Friends Are For tulkitsijana. Kyseessä on laulajan ensimmäinen konsertti Suomessa ja samalla ainoa esiintyminen Pohjoismaissa. Dionne Warwickin uusin albumi on keväällä ilmestynyt gospel-levy Why We Sing. Lisäksi hän on julkaissut hiljattain lastenkirjan Say a Little Prayer. Joulukuussa 1940 syntynyt Dionne Warwick on tullut tunnetuksi paitsi laulajan ja näyttelijän urastaan myös humanitaarisesta avustustyöstään. Warwick on YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n erikoislähettiläs.

Tiistai 9.12. Sydän lyö turhan hitaasti näitä aikoja: joulukuun runoklubi Helsingin kirjailijatalo Villa Kivessä kello 18. Esiintymässä runoilijat Lassi Hyvärinen, Mary Kuusisto, Kirsi Poutanen ja Jukka Viikilä. Haastattelijana Lukukeskuksen puheenjohtaja ja kirjailija Kari Levola. Kirjamyyntiä. Kahvila aukeaa kello 17. Linnunlaulun runoklubeihin on vapaa pääsy.

Keskiviikko 10.12. Know Your Rights! Amnesty International viettää ihmisoikeuksien julistuksen syntymäpäivää. Helsingissä juhlitaan Kirjasto 10:ssa ihmisoikeuksien päivänä. Syntymäpäivävastaanoton aluksi jaetaan Amnestyn vuosittainen ihmisoikeuspalkinto, Kynttiläpalkinto. Know Your Rights -valokulkue lähtee Kiasman aukiolta kello 18, mukana Tuliryhmä Polte. Valokulkue lähtee myös Tampereella Keskustorilta, Oulussa Toripoliisin patsaalta, Turun Tuomiokirkolta ja Jyväskylän Aren aukiolta kello 18. Kynttilätapahtumat Lahden kauppakeskus Triolla ja Porin Eetunaukiolla. Tule mukaan ja tuo oma valo! Know Your Rights -klubeja Tampereella, Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Jyväskylässä.

Torstai 11.12. Toisten silmin -sarjassa keskustellaan teknologian ja työn muutoksesta kulttuurisena ilmiönä Helsingin Tieteiden talolla kello 18–20. Mukana Jussi Vähämäki (Joensuun yliopisto, yhteiskuntapolitiikka; Osuuskunta General Intellect), Sirpa Tenhunen (Helsingin yliopisto, sosiaali- ja kulttuuriantropologia) ja Mika Pantzar (Helsingin kauppakorkeakoulu, organisaatiot ja johtaminen). Tilaisuuden järjestää Suomen Antropologinen seura.

Koko joulukuun! Iloisen Animaatiojoulukalenterin uusi luukku aukeaa 1.–24.12. Lasipalatsin ulkoseinällä, Kontupisteen ikkunassa ja Kulttuuri- ja vapaa-ajan tila Mellarin aulassa. Uusi animaatio julkaistaan päivittäin kello 16. Animaatiojoulukalenteri on kulttuuriasiainkeskuksen ja 4V-hankkeen yhteistyönä tekemä joulukalenteri kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Animaatiot, äänet ja musiikki on tehty 3–10-vuotiaille lapsille suunnatuissa työpajoissa. Joulukalenterin luukut on valmistettu stop-motion-animointitekniikalla: animoitavia hahmoja liikutetaan vähän kerrallaan ja jokaisen asentomuutoksen jälkeen otetaan kuva. Animaatiojoulukalenterissa käsitellään ajankohtaisia teemoja lasten näkökulmasta – miten ilmastonmuutos, kierrätys, vastuullisuus ja yhteisöllisyys tulevat esiin joulun vietossa. Animaatioissa pukki miettii, luistaako reki lumettomassa kaupungissa ja tonttujen Kili-Koli-masiina tuottaa joululahjoja kierrätysleluista. Joulukalenterin työpajat innostavat ja kannustavat kaikenikäisiä ihmisiä yhteiseen tekemiseen ja joulutunnelman luomiseen. Lämminhenkiset ja höpsöt animaatiot tarjoavat joulukiireessä hääriville ihmisille mahdollisuuden muistaa, että joulu on iloinen ja lapsenmielinen juhla.

  • 5.12.2008
  • Kirjoittanut fifi