Rauhan uskonto ja sananvapaus

Häiriköt

Kulttuurihäirintä on vallattuja mainostauluja ja mainosparodioita, tai vaikka odottamaton performanssi katuvilinässä. Se on yhteiskunnallista kommentaaria ja luovaa vastarintaa.

www.facebook.com/hairikot

Uskonnoista puhuttaessa kaikki ei ole ihan sitä, mitä voisi äkkiseltään kuvitella ja sosiaalisen median vapaus on näennäistä.

Kaikkihan me tiedämme, että Raamattu opettaa rauhaa ja Koraani sotaa, eiköstä vaan?  Tämähän erottaa ylitsepääsemättömästi ”meidät” ”niistä” ja kulttuurien yhteiselo on suorastaan mahdotonta.

Mutta eihän se niin oikeasti mene ja ennakkoasenteet ohjaavat ajatuksiamme enemmän kuin faktat, olemme kuitenkin vain ihmisiä. Samoin taidamme olla herkempiä näkemään virheitä muissa kuin itsessämme ja tunnistamme muihin kohdistetun propagandan paremmin kuin itseemme kohdistetun.

Onneksi välillä näemme väläyksen tästä ja saatamme ainakin hetkeksi korjata ajatuksiamme uuteen asentoon.

Tätä videota et näe Facebookissa koska fundamentalistit.
Nämä jätkät ostivat Raamatun, vaihtoivat siihen Koraanin kannet ja menivät kadulle lukemaan ohikulkijoille sitaatteja kirjasta. Kauhistunuttahan se kuulijakunta oli ja sitten pohdittiin kulttuurien törmäystä ja yhteiskuntaamme soveltumattomia ihmisiä.
Ja kyllä oltiin yllättyneitä, kun sitaatit paljastuivatkin Raamatun säkeiksi. Tässä kokeilussa on oma vinha opetuksensa.

Toinen vinha opetus löytyy siitä, että en pysty jakamaan tuota yläpuolella näkyvää videota Facebookissa. Se on ilmeisesti epäsovelias sisällöltään ja jako on estetty. Mistäköhän nyt tuulee? Ehkäpä fundisten suunnalta, jotka ovat käyneet klikkailemassa videota epäsopivaksi ja Facebook on automaattisesti estänyt videon jakamisen. Onkohan tämä sitä vapaaseen yhteiskuntaan kuuluvaa dialogia ja avoimuutta?

Eihän Facebook oikeasti tarkasta jokaista valitusta erikseen ja riittävän moni ilmianto johtaa automaattiseen sulkuun. Suljettu taho joutuu sitten itse todistamaan syyttömyytensä, jos jaksaa ja näkee sen asianmukaiseksi. Sosiaalisessa mediassa vallitsee näennäinen vapaus, mutta se vapaus tapahtuu hyvin tiukkojen raamien sisällä. Ja harhautumiset niiden toiselle puolelle johtaa välittömiin seurauksiin, jotka eivät ole yhteensopivia demokraattisten periaatteiden kanssa. Aina välillä näemme myös vilahduksen tästä.

Meillä siis näyttää olevan vapaus jakaa kissavideoita, mutta ei uskonnollisia videoita, jotka saattavat haastaa ihmisten ennakkoluuloja. Näinkö se meni?

Raamattu, Koraani, Raptori
Kertokaapas minulle, miksi uskonnoista ei saisi keskustella myös vähemmän vakavaan sävyyn? Ei kaikkien ole sitä pakko harrastaa, mutta ei sitä toisilta pitäisi kieltää vaikka ei itse innostuisikaan.

Ja joo, kyllä minä ymmärrän, että kaikki materiaali ei välttämättä ole soveliasta esimerkiksi Facebookissa jaettavaksi. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei kuitenkaan olla edes lähellä mitään soveliaisuuden rajoja. Ainoastaan joidenkin uskonnollisia näkemyksiä on haastettu – ja se on kyllä nähdäkseni aina hyvä hommeli. Kenelläkään ei ole monopolia uskontoon tai siihen liittyvään keskusteluun.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Kommentoi Facebookissa
Jari Tamminen
 • Avatar Kumitonttu

  Islam ja sosialismi ovat sisaraatteita. On äärettömän vastenmielistä lukea tällaisia blogeja, joissa vasemmistolainen väkivalta oikeutetaan sillä, että ”ovathan juutalaisetkin” 2.500 vuotta sitten katkoneet päitä lainrikkojilta. Irvokasta, että vasemmisto löysi yhteisen liittolaisen juuri islamista, koska molemat ovat KKK-ideologian vastustajia. Ja tuossa yhteydessä KKK tarkoittaa konsumerismia, kapitalismia ja kristinuskoa. Yhteiset viholliset islamilla ja suomalaisilla sosialisteilla ovat Suuri ja Pieni Saatana – USA ja Israel.

  Mutta, ettehän te näitä asioita ajattele loogisesti, koska te seuraatte dogmaattisesti omaa ideologiaanne, sosialismia.

  Vastaa
  • Häirikkö Häirikkö

   Moi Kumitonttu!
   Kommenttiasi oli viihdyttävää lukea, mutta en oikeastaan ymmärtänyt sitä ollenkaan. Sinulla on selvästi joku taistelu meneillään korviesi välissä ja projisoit sitä vimmatusti ympäristöösi. Vinkkinä voisin sanoa, että ei kannata olettaa kaikkien kanssasisarien ja -veljien jakavan saman mustavalkoisen maailmankuvan kuin minkä mukaan itse tätä palleroa tarkastelet.

   Moiccu ja ihanaa itsenäisyyspäivän aattoa!

   ps. Onko nimimerkkisi muuten eufenismi kondomille? Tosi hauska.

   Vastaa
 • Avatar Kun luulee tietävänsä...

  Ilmeisesti ajatus vanhasta liitosta ja uudesta liitosta ovat käsitteitä joita tekijöillä ei ole mitään hajua.

  Vastaa
  • Häirikkö Häirikkö

   Minulla ei ole mitään tietoa videon tekijöiden teologisesta oppineisuudesta. Vastaan sanomatonta lienee kuitenkin se, että tuo Vanha Testamentti löytyy edelleen siitä Raamatusta, jonka nimeen meillä kovin vimmatusti vannotaan ja josta haetaan perusteluita esimerkiksi homoliittojen vastustamiselle.

   Jos vanha osio on menettänyt relevanssinsa Uuden Testamentin myötä, se varmaan kantsis heivata hittoihin sieltä kansien välistä ja suhtautua siihen historiallisena kuriositeettina. Siihen saakka sitä voi tietenkin lukea ja pohtia kristinuskon suhdetta moiseen. Mutta tämä nyt on teologiaan perehtymättömän maallikon huomio aiheesta.

   Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.