Harmaan talouden kimppuun kaikki nytten!

Häiriköt

Kulttuurihäirintä on vallattuja mainostauluja ja mainosparodioita, tai vaikka odottamaton performanssi katuvilinässä. Se on yhteiskunnallista kommentaaria ja luovaa vastarintaa.

www.facebook.com/hairikot

Ovatko viranomaiset hulluja vai tyhmiä, ja kannattavatko vihervasurit veronkiertoa?

Nyt on askelmerkit kohdillaan. Hallitus leikkaa 6,4 miljoonaa talousrikollisuuden tutkinnasta (ja  merkkaa menettävänsä 15 miljoonaa saatavia).  Samalla skoudet kyyläävät pizzerioita. Hyvin te vedätte, hei!

On tietenkin totta, että tämä putoaa viranomaisten pitkään jatkamaan ravintola-alan syynäämisen jatkumoon, mutta siltikin. Tilanne vaikuttaa siltä, kun jaettaisiin rapsuja punaisia päin käveleville samalla kun Fast & Furious kaahaa törkeitä liikenteen vaarantamisia vieressä. Että ihanko tosissaan tämä on tolkullista priorisoimista?

Samalla kun verottaja arvioi valtion menettävän 320 miljoonaa euroa vuodessa pelkästään siirtohinnoittelun väärinkäytöksiin, tehdään #pizzagatesta kärkihanke. Häh, siis tosissanneko olette?

Veronkierto kaikissa muodoissaan on tietenkin nuhdeltavaa ja kiellettyä, mutta siltikin tuntuu hassulta, että poliisi ilmoittaa hinnan jonka alle yrittäjä ei saa tuotetaan myydä. Eihän tässä sentään Neuvostoliitossa eletä. Luulisi sheriffienkin ymmärtävän, että tulovirrat kulkevat eri tavoin eri yrityksissä. Voi hyvinkin olla mahdollista, että osa yrittäjistä kiertää veroja, mutta toisinaan voi myös olla jopa järkevää myydä pizzaa tappiolla jos samalla voi repiä katteen esimerkiksi oluesta.

Eikös maitoa ja kahviakin ole tupattu myydä tappiollisesti, koska sillä saadaan houkuteltua kauppaan asiakkaita jotka ostavat muutakin kuin saludoa ja kevaria. Pitäisikö poliisin ratsata lähikauppa?

Johan Alén muistutti myös ansiokkaasti, että yrittäjäperheen jäsenet saavat ”laillisesti työskennellä perheyrityksessä huonommilla työehdoilla kuin ulkopuolinen palkattu henkilökunta. Tämä on laillista ja hyväksyttyä ja näin tekevät monet suomalaiset yrittäjäperheet, joiden toimeentulo pienyrittäjien kyseessä ollen on usein erittäin tiukkaa”.

Muistan myös lukeneeni kerran jos toisenkin siitä, kuinka maatalousyrittäjä ei pääse tuntiliksoille työllään.  Että vuodesta toiseen maatilat pyörivät totaalisen tappiollisena. Eikö samaa venymistä, ahkeruutta ja yrittämisen vapautta suoda maahanmuuttajavaltaiselle alalle? Pitäisikö maatilojakin ratsata?

Nyt on tosi kyseessä.
Nyt on tosi kyseessä.

Entäpä sitten Mäkkäri? Noin esimerkiksi, kun kerran pikaruuasta puhutaan. Myyvät niitä euron hampurilaisia vuodesta toiseen eivätkä edes indeksikorotuksia niihin tee. Pitäisiköhän poliisien ratsata McDonald’sin konttori? No joo, ehkä oikeasti kannattaisikin:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Ammattiliitot syyttävät hampurilaisjätti McDonalds’ia yhteensä yli miljardin euron veronkierrosta.. ..syytösten mukaan hampurilaisyhtiö on kierrättänyt Euroopasta kertyneitä tuottoja Luxemburgin kautta välttääkseen veronmaksua.”

Olen jopa lukenut sen suuntaisia huomioita, että Suomen McDonald’s ei ole tehnyt positiivista tulosta kertaakaan. Eikä sitten maksanut verojakaan valtiolle (paitsi tietty alvit sun muut). Voitot valuvat konsernin sisäisten järjestelyjen kautta verottajan ulottumattomiin.

Ja siis toistan nyt vielä kertaalleen, että ei, en kannata veronkiertoa. Minunkin internetissäni on piisannut libertaaritrolleja, jotka ovat heränneet tälle poliisioperaatiolle naureskelusta. He ovat esittäneet, että onpas aikoja, kun vihervasemmisto puolustelee veronkiertoa. Ei puolustella. Ehkä toivotaan, että viranomaiset hieman priorisoisivat.

Samalla, kun kytät kyttäävät pizzerioita ja pyytävät ihmisiä ilmiantamaan alle kuuden euron roiskeläpät, hallitus valmistelee hallintarekisteröintiä. Hallitus myös päätti puukottaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden tutkimusyksiköstä 99 tutkijaa. Lisäksi maamme hallitus on, kuten Matti Ylönen kirjoitti, hannannut vastaan EU-tason veronkierron torjuntaa:

Suomi haluaa jarruttaa myös aloitetta yritysten maakohtaisesta veroraportoinnista. Hallitus toteaa, että ’julkisesta veroraportoinnista päätettäessä on otettava huomioon mm. sen vaikutus yritysten hallinnolliseen taakkaan.’

Käytännössä tätä kiertoilmausta käytettiin jo edellisen hallituksen aikana estämään yritysten taloustietojen maakohtaisen läpinäkyvyyden laajentaminen.”

Rynnäkkö Kotipizzaan heti! Siis heti! Soittakaa poliisille! Soittakaa Paranoid!
Rynnäkkö Kotipizzaan heti! Siis heti! Soittakaa poliisille! Soittakaa Paranoid!

Onko tässä sitten kyseessä salaliitto? Tuskin. Vaikuttaa toki sopivalta hallituksen kannalta, että poliisi rupeaa näkyvästi huutelemaan (mahdollisten) maksamattomien verojen perään samalla kun veronkierto ollaan tekemässä ennennäkemättömän helpoksi. En minä kuitenkaan oikein sellaiseen jaksa uskoa. Salaliitto vaatii usein taustalleen taitoa ja älykkyyttä.

Tämä porukka on näyttäytynyt juurikin sen verran lahjakkaana, että he tuskin löytäisivät omaa persettään vaikka etsisivät kaksin käsin ja taskulampun avulla.

ps. Koska sosiaalinen media on verraton työkalu moninaisten ajatusmaailmojen tarkastelulle, löytyy tähän pizzagateen myös tosiaan se äärimmäisen libertaristinen lähestymiskulma. Valtion alasajoa mehustelevat ja veroja kammoavat libertaarit ovat olettaneet pizzerioiden veronkierron olevat totta, ja juhlivat tätä voittoa: Jos verot ovat kategorisesti riistoa, niin veronkiertohan on juurikin oikea teko.

Nämäkin sankarit ovat saaneet verovaroin kustannetun koulutuksen.

Kommentoi Facebookissa
Jari Tamminen
 • Avatar tylsistynyt

  Jotenkin tosi typerä kirjoitus.

  A) Millä tavalla pizzagate on poliisin päähanke? Tuohan oli vain muistutus yhdestä jutusta, veronkiertoa harrastavista rafloista ja kuppiloista, eteenpäin.

  B) McDonald’s on aika huono vertailukohta, koska euron juusto ei ole sen päätuote josta se voitto revitään. Siwassa sama. Pizzerialla taas pizzan voisi kuvitella tällainen päätuote olevan.

  C) Miksi aina pitää tarttua yhteen huonosti aseteltuun, ajoitettuun jne. kommenttiin?

  Vastaa
  • Häirikkö Häirikkö

   Moi Tylsistynyt

   A) Varmaan kannattaa teroittaa ironiatutkaa. Tuo termi ”kärkihanke” on sen verran leimaantunut SSS-hallituksen touhuiluun. Tässä yhteydessä käytettynä saattaisin kannustaa suhtautumaan siihen hieman humoristisella otteella. Huumorihan on taiteenlaji, jota usein viljellään blogiteksteissä.

   B) Eli Mäkkäri saa myydä purilaisia alikatteella, mutta pizzeria ei? Vaikka pizzeria repisikin sitten katteen myymällä bissen ja limun siihen kylkeen?

   C) Jos se huonosti aseteltu ja ajoitettu kommentti on samalla lähtölaukaus uudelle poliisin talousrikollisuuden vastaiselle somekampanjalle, niin kyllä siihen mielestäni sopii kiinnittää huomiota.

   Vastaa
 • Avatar Juuelikkäs

  Eikö ainoastaan ulkomaille siirtyvät pimeät rahat ole ongelma? Yrittäjä A ottaa kassasta 20e, menee kauppaan ja ostaa ruokaa koko rahalla. Valtio saa 24% alv. Kauppa maksaa palkat/tilaukset tällä rahalla. Valtio saa taas osuudeen 15-30% Verrattuna, yritys piilottaa rahat ulkomaille valtio ei saa mitään. Kotimaan pimeässä rahassa on se että ainakin se pysyy Suomessa. Suurten multikansallisten yritysten veronkierrossa taas valtio ei saa penniäkään. Silti pienyrittäjät ottaa suurimmat sanktiot. Samalla valtio ajaa lakia joka mahdollistaa varojen piilottamisen ulkomaille. Nyt valoja tauluun ”välistävetäjä ottaa aina enemmän kuin antaa.” Joo ja kukahan tässä on suurin välistävetäjä?

  Vastaa
  • Avatar Benelux

   Lisätään vielä, 100milj liikevaihdon yrityksen veronkierto vastaa 100-200 pienyrityksen veronkiertoa. Sitä enemmän voit kiertää mitä enemmän on mitä kiertää. Eikö ministereiltäkin ole löytynyt vaikka mitä omistuksia ties mistä, ja penniäkään ei veroja Suomeen ole maksettu. Sipiläkin kiertänyt veroja varmasti kun on multikansallisissa firmoissa mukana. Pistetään vaan duunarien ja yrittäjien syyksi, keskusta voi olla läpimätä mutta suunnataan viha kansalaisiin jotta voidaan itse toimia rauhassa. Pistää vihaksi.

   Vastaa
  • Häirikkö Häirikkö

   Tienkin se kotimarkkinoillakin tapahtuva veronkierto vääristää kilpailua. Että sikäli varmaan kaikkien kannalta olisi parasta, jos kaikki maksaisivat ihan reilusti omansa.

   Näinhän se ei tietenkään mene.

   Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.