HenkilökohtaistaKirjoittanut Derya Tekin

Laittomat vaalit Turkissa

Lukuaika: 2 minuuttia

Laittomat vaalit Turkissa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Derya Tekin

Turkin kunnallisvaaleissa ilmoitettiin huijauksista jo ennen ääntenlaskentaa.

Turkissa on odotettu eilen pidettyjä kunnallisvaaleja pitkään. Vaalit olivat hyvin vilkas ja äänestysaktiivisuus noin 90 prosenttia. Vaalipäivänä jo ennen äänien laskentaa on ilmoitettu 518 huijauksesta ja kaikki niistä on hallituspuolueen tekemiä. Mutta tämähän oli jo arvattavissa. Siksi muut oppositio puolueet ja äänestäjät yrittivät puolustaa äänensä valtiolta tarkkailemalla äänestystä ja sen laskentaa.

Kunnallisvaalien lähestyessä epäilys Turkin hallituspuolueen korruptiosta ovat vain vahvistuneet. Näitä epäilyjä on edesauttanut myös nettiin vuodetut ääninauhat valtiomiesten puheluista. Puheluissa tulee ilmi taustatietoa korruptiosta. Yhdessä puheluista pääministeri Erdogan käskee poikansa tyhjentää kodin siellä olevista pimeistä rahoista. Samasta puhelusta selviää rahojen kuuluneen Erdoganille ja rahasumman suuruus, noin 10 miljoonaa euroa, joka on ilmeisesti pieni määrä Erdoganin perheen mukaan.

mainos

Lisäksi on ollut ääninauhoja, joissa hallituksen puolue rajoittaa mediayhtiöiden ilmaisuvapautta antamalla heille tarkat ohjeet jopa suorista lähetyksistä. Eräs ääninauha on herättänyt kohua myös kansainvälisesti, sillä puhelu herättää epäilyjä aseviennistä Nigeriaan.

Viimeinen nauha on taas mielestäni pahin. Sillä ääninauhalla ulkoministeri sekä Turkin kansallisen tiedotuspalvelun alivaltiosihteeri yrittävät keksiä syitä sotilaallista hyökkäystä varten Syyriaan. Pian kansallisen tiedotuspalvelun alivaltiosihteeri ehdottaa lähettävänsä kahdeksan miestä Syyrian puolelle ja käskee heidän sitten ampua sieltä Turkin kohteita. Eli sodan aloittamiseksi he harkitsevat oman maan ja omien sotilaiden ampumista. Minun käsitykseni mukaan tätä kutsutaan maanpetokseksi.

Ääninauhojen aitoudesta ei enää ole epäilystäkään. Kuunnellut valtiomiehet lähinnä ihmettelevät, miten kuuntelua on toteutettu, mutta kukaan heistä ei pystynyt kumoamaan puheluiden sisältöä.

Tunnelma kunnallisvaalien lähestyessä on siis ollut todella kireä. Juuri näiden äänitallenteiden vuotojen estämiseksi Turkissa kiellettiin Twitter ja Youtube. Viime viikoilla on vähitellen myös löydetty useita valeäänestyslippuja, joissa on valmiiksi äänestetty hallituspuolue AKP:ta. AKP siis valmistautui vaaleihin.

Mielestäni näissä olosuhteissa itsessään kunnallisvaalien järjestäminen ja osallistuminen on laitonta. Se, että korruptiosta, maanpetoksesta vahvasti epäilty sekä syytetty puolue osallistuu vaaleihin ilman mitään sanktiota tai rangaistusta, on kansan harhaanjohtamista. Tällä hetkellä AKP on laittomuus ja kaikkien syytöksien varjolla hallituksen pitäisi erota, eikä osallistua vaaleihin. Kun googlettaa turkin kielellä sanan korruptio, ensimmäiselle kolmelle sivulle ilmestyy tietoja vain AKP:sta.

Yritän sanoa, että demokratia ei saisi olla kiinni puolueista ja maan hallituksen omastatunnosta. Sen pitäisi olla institutionaalista: aina ja ainoana valtion työkaluna. Ajatellaanpa tilanne Helsinkiin. Helsingissä matkalipun ostaminen on pakollista. Joissain kulkuvälineissä matkalipun osto voi olla kiinni matkustajan omastatunnosta. Mutta kun tarkastaja saa kiinni liputta kulkevan matkustajan, hän keskeyttää tämän matkan ja siitä seuraa sakko. En ole nähnyt kertaakaan kenenkään äänestävän siitä, jatkaisiko pummilla matkustaja matkaansa vai ei.

Turkin tilanne on pahempi kuin antamani esimerkki. Ihmiset äänestävät, johtaisiko maata samat laittomuuksia harjoittaneet ihmiset vai ei, sen sijaan että heitä rangaistaisiin. Koko äänestyskin on kyseenalainen useiden huijausyrityksien takia.