Oma ansio ja muiden vika

Lehdet ovat täynnä hyviä syitä. Ei ole luotu kylliksi julkaisualustoja kaikelle sille järjelle, kaukonäköisyydelle ja jalomielisyydelle, joka täyttää median päivästä toiseen.

Ja kuitenkin elämä vaikuttaa keskimäärin kulkevan eteenpäin hieman ontuen, välillä toinen siipi maassa. Pyörät pyörivät viipottaen tai pitävät ainakin pientä kitinää.

Ihmismielen perusasetuksiin kuuluu se, että myönteiset asiat lasketaan usein omiksi ansioiksi ja ikävät asiat ovat taas olosuhteiden tai muiden ihmisten aiheuttamia. Näin ihmisen psyyke toteuttaa yhtä perustehtäväänsä eli suojelee omaa hyvinvointia.

Kun tähän inhimilliseen toimintamekanismiin sekoitetaan riittävästi rahaa ja valtaa, se muuttuu sävyltään toisenlaiseksi. Oman pään sisäiseen käyttöön tarkoitetut tiedostamattoman valkoiset valheet poistuvat suhteellisen harmittomuuden vyöhykkeeltä ja alkavat ohjata maailmaa kummallisiin suuntiin.

Jokainen talouden nousukausi marssittaa julkisuuteen uuden talousnerojen legioonan, joukon ihmisiä jotka ovat rikastuneet omilla ansioillaan, poikkeuksellisilla lahjoillaan ja näkemyksellään. Laskukausien aikana merkittävä osa heistä poistuu näkyvistä olosuhteiden lyöminä. Takaiskujen yhteydessä mainitaan usein myös toisten ihmisten kateus ja ryöstämiseksi kutsuttu verotus.

Koska äkillinen pankkitilinpullistuma nousukaudella on ihmisen itsensä aiheuttama, eikä yhteiskunnan tarjoamilla olosuhteilla ole siihen osaa eikä arpaa, talousnero on syytä jättää rahoineen rauhaan. Laskukaudella tuo sama olento on taas olosuhteiden runtelema yhteiskunnan korvaamaton osa, talouden verenkierron ylläpitäjä, jonka sijoitusten arvon pelastaminen on suorastaan elämän ja kuoleman kysymys meille kaikille.

Vapaan keinottelun laukaiseman finanssikriisin myötä suurten eurooppalaispankkien pörssiarvoista hävisi vuoden 2008 jälkeen tuhansia miljardeja euroja. Talouden verenkierron ylläpitämisen nimissä tuota vajetta on sitten paikkailtu valtioiden velkasitoumuksilla ja kutsuttu operaatiota mm. Kreikan pelastamiseksi.

Omien ansioiden ja muiden vikojen julkinen esittely on tietysti perimmäistä markkinointiviestintää: valitse minut, älä valitse muita. Tämän vuoksi se on myös poliittisen puheen kovaa ydintä. Hallituksen juuri päättynyt kehysriihi antaa tästä hyvän esimerkin. Kaikki puheenvuorot keskittyvät siihen, mitä nimenomaisia yksityiskohtia juuri me olemme pelastaneet. Takaiskut ovat taas olosuhteiden aiheuttamia.

Matti Vanhanen totesi pääministerikautensa jälkeen, että silloin kun politiikassa ei voi antaa vastauksia, on oltava vastaavinaan. Kovan kulutuksen vuoksi kelvollisista näennäisvastauksista on politiikassa jatkuva pula. Minun ansioistani ja muiden vioista puhuminen toimii myös tässä tehtävässä loistavasti.

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu