Ne puuttuvat joululahjat…

Teksti Pertti Laesmaa

Ei mitään hätää, tässä ne ovat, viisi viiden tähden levyä.

Rinaldi Luhtala Jazz Project: Terranova. Konkurssi Records 2012.

Ihana Roomassa äänitetty italialais-suomalainen isänmaallinen levy!

Karri Luhtala pianossa on ainoa suomalainen, muut ovat italialaisia. Valeria Rinaldi laulaa hyvin. Me suomalaiset olemme täpinöissä kuullessamme Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Vielä enemmän joudumme nirvanaan kun kuulemme Metsäkukkia ja Finlandian suomeksi.

Muutakaan emme vähättele!

***

Reija Lang New Trio: Blood of Joy. Hub Productions 2013.

Levyn lähtökohtana ovat Reija Langin sanoitukset, jotka liikkuvat surrealistisen, silmät avaavan heräämisen viitoittamalla tiellä. Sanoitukset löytävät pala palalta kauneutta elämän pienistä valokuvamaisista välähdyksistä hetkien ikuisessa virrassa.

”Levy on minulle jännä visuaalinen trippi. Esimerkiksi Pedro´s Love Bubble, jossa sumeasti rakastuneet nuoret matkustavat ratikassa hypnoottisella reitillä nro 8 on omistettu elokuvaohjaaja Pedro Almodovarille ja hänen surrealistisille roolihahmoilleen”, Reija Lang esittelee levyään.

Reija Langin monisävyinen ja kauniisti soiva laulu, Jari Kukkosen juurevan rytmikäs ja ilmeikäs kitaran käsittely sekä Mikko-Ville Luolajan-Mikkolan vahvat bassokulut ja mestarillinen viulismi loihtivat kiehtovan kudelman.

***

Joona Toivanen: Polarties. Footprint Records 2013.

Joona Toivasen eka soolopianolevy! Toivanen tunnetaan trioistaan ja Jazz and Flyfishing -kvartetista.

Nyt mennään yksin. Hän käyttää paitsi pianon ja flyygelin perinteistä akustista soundia, myös erilaisia preparointeja ja päällekkäisäänityksiä saavuttaakseen monisävyisen lopputuloksen.

Hyvä lopputulos on saavutettu. Kaunis omien sävellysten kokonaisuus!

***

Live at We Jazz (season 1). We Jazz/Unifilm 2013.

Aivan huippu dvd:n ja cd:n paketti! Yhtyeet on kuvattu We Jazzin ja Unifilmin toimistolla Helsingin Valkassa. Soiton lomassa artistit keskustelevat musiikista ja muustakin.

Kattava kurkistus kotimaiseen jazz-skenen tekijöihin. Toimii sekä suuntaviivana nykyisen suomijazziin tutustumiseen että osuvana ajankuvana.

***

Sarastus: Sarastus. Musiikkitoimisto Kapriisi 2013.

”Olen kasvanut ortodoksikarjalaisessa kodissa ja pappissuvussa, jossa musiikki uskonto ja hengellisyys ovat olleet vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässäni. Voinkin sanoa varttuneeni kuunnellen ortodoksista resitatiivilaulua tuohusten tuoksussa, ikonien keskellä. Sittemmin olen tutustunut myös muiden uskontojen ja kirkkoihin ja musiikkiin”, Kristiina Olanto kuvailee musiikkihistoriaansa.

Kristiina Olannon (laulu), Jorma Tapion (saksofoni, huilu ja bassoklarinetti) ja Harri Taittosen (piano) muodostama Sarastus puhuttelee niitä, jotka haluavat enemmän kuin pelkkää viihdettä -syvempää kokemusta, kohdata itsensä ja omat tunteensa.

Duke Ellingtonia, Kari Rydmania, negrospirituaaleja, gospel-balladeja, karjalaista itkuvirttä, Schubertin Ave Mariaa.

Levyllä on jotain rohkean uutta ja samalla ikiaikaisen vanhaa….

***

Rauhallista joulua!

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Nauti tyhjyydestä