HenkilökohtaistaKirjoittanut Suvi Auvinen

Jos äänestää ei saa valittaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Jos äänestää ei saa valittaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Suvi Auvinen

Nyt on viimeinen hetki syyllistää sinut äänestämään. Mikä taktiikka sinuun uppoaa?

Ympyröi suosikkisi:

1. Jos et äänestä, et saa valittaa.

mainos

2. Jos et äänestä, porvari tai persu voittaa.

3. Voit äänestää, ja silti tehdä oikeaakin politiikkaa.

Ensinnäkin: aina saa valittaa, äänesti tai ei. Ja aina pitää valittaa, jos havaitsee epäkohdan. Väite ”jos ei äänestä, ei saa valittaa” on typerintä mitä äänestysintoilijat jaksavat hokea. Miettikääpä nyt uudestaan, tällä kertaa logiikan kanssa: Jos osallistut tämänhetkisen hallintamuodon legitimointiin äänestämällä sen sisällä, ei huonojen kansanedustajien typeristä päätöksistä valittamisessa ole mitään mieltä. Jos sen sijaan jättäydyt koko ruljanssin ulkopuolelle, voit tarkastella koko vallitsevaa systeemiä huomattavasti objektiivisemmin kuin jos olisit ylläpitämässä sitä äänestämällä.

Oikeuslaitosta eivät pääsääntöisesti kehitä rikolliset (no, tästä voidaan olla toki montaa mieltä, mutteivät ainakaan tuomitut rikolliset) tai lääketiedettä sairaat. On älytöntä väittää, että olisi oltava systeemin sisällä voidakseen arvostella tai kehittää sitä. Monia tuntuu korpeavan se, jos äänestämättömät kritisoivat edustuksellista demokratiaa sen nykymuodossaan. Vastalauseen esittäjältä vaaditaan heti ”no mitä sä sitten haluaisit”-vastausta. Teille haluaisin esittää vastakysymyksen: mihin se systeemin sisäinen kritiikki Suomessa on tähän mennessä johtanut? Se, että äänestätte vuosikymmenestä toiseen, ja valitatte päätöksistänne jälkikäteen vuosikymmenestä toiseen? Jos vaaditte äänestämättömiltä heti vaihtoehtoja kritisoinnin sijaan, kertokaa myös itse mitä teidän loistava omiin muroihinne kusemis-taktiikkanne on tähän mennessä tehnyt todellisen demokratian edistämiseksi?

Toisekseen: kun tulette vauhkoamaan siitä, että äänestämättä jättäminen vie äänet vasemmistolta (kommunistit ja Vasemmistoliitto) ja Vihreiltä, luuletteko oikeasti etteivät äänestämättömät ole tulleet ajatelleeksi tätä skenaariota? Näinhän sitä on pientä ihmistä aina peloteltu: nyt kun saatiin verenvuodatuksella se äänioikeus niin sitä on käytettävä, huvitti tai ei, tai porvari tulee ja syö.

Ehkä porvarit ja juntit tosiaan äänestävät aina. Jos näissä vaaleissa tapahtuisi valtava nukkuvien puolueen vyöry ja vasemmisto ja Vihreät häviäisivät (ihan niin kuin niin ei olisi käymässä joka tapauksessa, kamoon), miettikää mitä siitä seuraisi. Oikeistohallitus, ehkä Kokoomus-Keskusta-Persut. Neljä vuotta huonoja, vihervasemmistolle tuhoisia päätöksiä. Olot huononevat, köyhät köyhtyvät, tuloerot kasvavat ja perustulosta saa vain haaveilla. Kuulostaako tutulta? Mitä tällaisesta tilanteesta on historiallisesti syntynyt?

Vallankumoukset eivät synny tilanteessa, jossa ihmisillä on kaikki riittävän hyvin. Okei, hyvinvointiyhteiskunnallamme voisi mennä paremminkin, mutta niin kauan kun meille tarjotaan ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja sosiaalietuuksia, kuka lähtee barrikadeille? En minä ainakaan. Ei viitsi, ei jaksa. Jotkut äänestämättömät pyrkivät äänestämättömyydellään olojen kurjistumiseen yhteiskunnallisen heräämisen ja aktivoitumisen toivossa. Mitä jos oikeisto voittaa vaalit? Minä sanon: antaa voittaa. Antaa niiden pitää tämä käyttökelvoton, enemmistön diktatuuriin perustuva lumedemokratia. Tehdään me sen sijaan jotain muuta.

Kolmanneksi: Olen useasti törmännyt väitteeseen, etteivät äänestäminen ja kadulla oikean politiikan tekeminen sulje toisiaan pois. Ehkä se toimii sinulle, mutta itse koen yhteensovittamattoman ristiriidan näiden asioiden välillä. Monet sanovat etteivät erityisemmin usko äänestämisen vaikuttavan mihinkään. Jos äänestämiseen vaikutuskeinona ei edes usko, miksi äänestää? Älkää tulko sanomaan ettette usko tämänhetkiseen systeemiin jos osallistutte sen ylläpitämiseen. Valitkaa puolenne. Joko tiputat paperin uurnaan tai heität kiven. Vastakkainasettelun aika ei todellakaan ole ohi, se ei vain meidän maailmassamme tapahdu parlamentaarisen oikeiston ja vasemmiston välillä, vaan äänestävien mukavallankumoustellisten ja äänestämättömien. Ja te ehdokkaat, jotka sanotte olevanne ehdolla mutta oikeasti tekevänne politiikkaanne kaduilla: laskekaapa paljonko ajastanne kuluu poliittiseen paskanjauhantaan vaalipaneeleissa ja -teltoilla, ja kuinka paljon olette oikeasti tekemässä asioita.

Huomatkaa, etten ole missään kohden Antivaaliblogia sanonut ”älkää äänestäkö”. Äänestäkää tai olkaa äänestämättä, sama se minulle. Antivaaliblogin agendana on tuoda vaihtoehtoisia ajatuksia päivänvaloon, artikuloida vastalauseita yleisesti hyväksytyille väittämille ja kertoa, etteivät äänestämättömät ole yhtä välinpitämätöntä massaa.

Ennakkoäänestys alkaa tällä viikolla. Minä en aio antaa ääntäni pois, sillä tarvitsen sitä itse. Minulla on asiaa, eikä kukaan muu aja sitä. Minä edustan itse itseäni, kiitos vaan. Pitäkää tunkkinne.