Piraattivaino

Teksti Oona Juutinen

Draamaa internetissä ja oikeussaleissa.

Hollantilaiset tekijänoikeusjärjestöt ovat hyökänneet piratismin kimppuun rakkikoiran raivolla, ja välillä tuntuu ettei edes Yhdysvalloissa ole viety show’ta samalle naurettavuuden tasolle kuin täällä. Piratismin peräänantamattomin vihollinen on tällä hetkellä musiikki- ja elokuvateollisuuden tekijänoikeuksia puolustava järjestö nimeltä Brein.

Järjestöllä on omatunnollaan jo kuudentoista BitTorrent -saitin kuolema. Sen toiminta muistuttaa päivä päivältä enemmän modernia noitavainoa. Luultavasti herrat polttaisivat ilomielin roviolla jokaisen maailman nettipiraatin palvelimineen päivineen.

Ei siis ole ihme, että järjestö päätti hyökätä myös The Pirate Bayn, kenties maailman suurimman ja tunnetuimman BitTorrent-träkkerin kimppuun. Eivät vain tainneet Breinin sedät ja tädit aavistaa, että ruotsalaiset, lukuisten taistelujen parkitsemat piraatit eivät helposti luovuttaisi.

Heinäkuussa Amsterdamissa käytiin oikeudenkäynti, jossa Breinin edustajat vaativat The Pirate Bayta blokkaamaan kaiken Alankomaista tulevan nettiliikenteen 30 000 euron päiväsakkojen uhalla. Tuomari päätti automaattisesti Breinin hyväksi, mutta kyse ei ollut niinkään oikeuden voitosta vaan siitä, ettei yksikään haastetuista saapunut paikalle, he kun kuulivat koko jupakasta ainoastaan jälkikäteen toimittajien alkaessa soitella ja tivata kommentteja. Ruotsin viranomaiset myönsivät, etteivät he olleet saaneet haastettuihin yhteyttä, mutta Breinille tämä ei kelvannut selitykseksi. Useissa tiedotusvälineissä siteerattiin Breinin edustajaa, joka ilmoitti tuohtuneena, että The Pirate Bayn edustajia oli kyllä informoitu oikeudenkäynnistä – muunmuassa Twitterin ja Facebookin kautta!

Internetin kultakautena kaikki on ilmeisesti mahdollista, ja totuus tarua absurdimpaa. Brein tahtoo naamakirjakaveriksi! Brein tökkii sinua! Statuspäivitys: Brein is suing your ass next week!

Luonnollisesti TPB valitti tuomiosta (kunhan oli siitä ensin kuullut), joten päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan keissi odottaa uusintakäsittelyä. Tarina muuttuu silti aina vain sekopäisemmäksi. Breinin edustajat tuntuvat olevan pihalla kuin ne kuuluisat lumiukot, sillä TPB:n lisäksi oikeudenkäynnin vastaajiksi oli haastettu myös Global Gaming Factore X, ruotsalainen firma joka kesän alussa ilmoitti pohtivansa The Pirate Bayn ostamista. Oikeudenkäynnin aikaan ostopäätöstä ei kuitenkaan oltu vielä tehty, mutta Brein päätti haastaa mahdollisen tulevan omistajan ilmeisesti jonkinlaisena varotoimenpiteenä.

Sen lisäksi, että on hieman outoa haastaa oikeuteen firma, jolla ei virallisesti ole vielä mitään tekemistä koko jupakan kanssa, oli Brein myös missannut erään tärkeän faktan – Global Gaming Factory X kun on alusta asti ilmoittanut, että mikäli he tosiaan alkavat hallinnoida sivustoa, aikovat he myös maksaa tekijänoikeuksia kaikesta materiaalista. Monet nykyisistä käyttäjistä eivät arvosta ideaa, mutta Breinin luulisi.

Mutta ei piraateista helpolla pääse. The Pirate Bayn edustajat saanevat ravata oikeustalossa useaan otteeseen lähitulevaisuudessa, kun heitä vastaan nostettuja syytteitä puidaan useissa eri maissa. Ja osaavat he itsekin – viimeisimpänä käänteenä TPB:n sivustolla ilmoitettiin heidän lehdistöedustajansa haastaneen Breinin nokkamiehen oikeuteen parjauksesta, tämä kun väitti TPB:n olevan järjestön nettisivuihin kohdistetun nettihyökkäyksen takana.

The Pirate Bayta kohtaan hyökätessään Alankomaat seuraa muun muassa Irlannin, Tanskan ja Italian esimerkkiä. Näissä maissa eri palveluntarjoajia on pakotettu estämään käyttäjien pääsy kyseiselle sivustolle. Irlannissa puolestaan ihmisten nettiliikennettä vahditaan tiedostojen jakamisen varalta, ja kolmannen hudin jälkeen nettiyhteyden käy kalpaten. Nykyään piratismista ei siis joudu hirsipuuhun eikä ketään usuteta kävelemään lankkua pitkin, mutta piuhat kyllä pistetään poikki.

Mikäli The Pirate Bayn ja Breinin välinen farssi kiinnostaa, voi tapahtumien kulkua ja uusimpia, jännittäviä käänteitä seurata muunmuassa TorrentFreak -nettisivuilta sekä The Pirate Bayn omasta blogista.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics