YleinenKirjoittanut Maria Haanpää

Köpis tulee, hiiltä palaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Köpis tulee, hiiltä palaa

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Maria Haanpää

Ilmastouutisia 8.6.-14.6.2009.

Yhdistyneiden kansakuntien ilmastokokoukseen on enää vajaat kuusi kuukautta. Kokousta on valmisteltu monilla tahoilla jo pitkään, ja se nousi viime viikolla taas otsikoihin, kun kansalaisjärjestöjen kansainvälinen ryhmittymä julkaisi oman luonnoksensa tulevasta Kööpenhaminan ilmastosopimuksesta.

Luonnos on kunnianhimoinen – se sisältää vaatimuksen, että maapallon keskilämpötilan nousu on pidettävä alle kahdessa celsiusasteessa. Ne jotka muistavat vielä MIT:n toukokuisen lämpötila-analyysin lienevät samaa mieltä, että maailma todellakin tarvitsee tämän sopimuksen, vaikka aivan kahden asteen rajoissa ei onnistuttaisikaan pysymään.

mainos

Suomessa kansalaisjärjestöjen sopimusluonnoksesta kirjoittivat tarkemmin Vihreä Lanka (”Järjestöt rustasivat oman ilmastosopimuksen”) sekä luonnoksen laatijoita edustavat WWF ja Greenpeace. Maailmalla siitä kirjoittivat WWF:n ja Greenpeacen itsensä lisäksi Kööpenhaminan-kokouksen uutiset, Reuters ja New York Timesin Green Inc.-blogi.

Koralliriutoista kuuluu taas huolestuttavia uutisia. University of East Anglian mukaan kolme neljäsosaa heidän Karibianmerellä tutkimistaan koralliriutoista on menettänyt suurimman osan rakenteellisesta monimuotoisuudestaan. Meren pintalämpötilan nousua pidetään tuhon yhtenä aiheuttajana. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä. Suomessa siitä uutisoi Helsingin Sanomat (”Karibian korallit katoamassa kokonaan”) ja maailmalla Reuters ja Knight Science Journalism Tracker.

Ulkomailta kantautui sentään hyviäkin uutisia. Viherkaulustyöpaikat ovat runsastuneet Yhdysvalloissa suhteellisen vauhdikkaasti (Los Angeles Times, The Guardian). Hiilidioksidipäästöjen toinen kärkimaa Kiina tähtää Euroopan haastajaksi uusiutuvan energian tuotannossa. Tämä onkin enemmän kuin toivottava suuntaus maalta, jossa valitettavasti myös hiilivoiman käyttö on yhä reippaassa kasvussa.