Valiopaine

Valiopaine

Teksti Jari Tamminen Kuvat Jari Tamminen

IMG_5979_2
vakiopaine

"Vakiopaine syntyi perustajiensa mieltymysten mukaiseksi vuonna 1992. Mikonrannan Tuija, Åmanin Terhi ja Kukkolan Pertti laittoivat pystyyn baarin, jossa itse viihtyvät”, Matti Perälä toteaa baaritiskin takaa.

Sittemmin Vakiopaine on vakiinnuttanut asemansa Jyväskylän kulttuuriväen kohtaamispaikaksi. Baarin sisustus on monenkirjava, ja sen seinällä roikkuu taidetta. Myös keikka- ja teatterijulisteita piisaa, omia tietenkin. Baaritiskin takana komeilee myös muinainen kristillisdemokraattien­ vaalijuliste vuodelta 1999 –  baarinpitäjän mukaan se vain oli ”törkeän hieno”. Sanottakoon, että kyseinen vaalijuliste ei ole kestänyt aikaa erityisen hyvin.

”Siekkisen Pauliina ja minä olemme kimpassa sekä baarissa että muutenkin”, Perälä kertoo. Pariskunta on ollut mukana Vakkarin toiminnassa vuodesta 1998, niistä viime vuodet vetovastuussa.

Samalla kun Perälä kertoo baarin historiasta, kaataa hän kahvia ja teetä. Olut ei vielä alkuiltapäivästä ole erityisen suosittu myyntiartikkeli, mutta asiakkaita piisaa ja puheensorina täyttää tilan. Myyntitöiden ohella Perälä ottaa puhelimitse vastaan lippuvarauksia – Vakiopaineen kellarissa toimii teatteri. Tosin tällä kertaa halutut näytökset ovat jo loppuunmyytyjä.

”Se on meidän tila, jota vuokraamme nimelliseen hintaan. Viime aikoina sitä on käyttänyt eniten AdAstra-teatteri. Mutta käy siellä muitakin teatteriryhmiä.”

Tästä teatteritoiminnasta tunnustuksena Vakiopaineen seinällä komeilee kehystetty Keskisuomalainen teatterivaikuttaja 2005 -kunniakirja. Tosin sen päälle on kiinnitetty lähes koko kunniakirjan peittävä kuva Alexander Stubbista.

”Jonkun asiakkaan vitsailua, mutta oli niin hauska juttu että antaa olla”, Perälä avaa.

Kesken haastattelun paikalle pyyhältävä Pauliina Siekkinen ei ehdi jäädä juoruilemaan. Hän roudaa tavaroita tiskin taakse ja valmistelee perheen yhteistä Berliinin-lomaa. Mukana kulkee pariskunnan yhteinen lapsi, 11-vuotias Elsa.

Hetkeksi Siekkinen sentään pysähtyy ja vaihtaa muutaman sanan samalla. Lomailun lisäksi Siekkinen tuumailee Berliinistä tarttuvan ideoita terassiarkkitehtuuriin – Vakiopaine saa tänä kesänä ensimmäistä kertaa terassin.

”Terassin avaaminen ei ole koskaan ennen ollut mahdollista, mutta tänä kesänä tuo edessä oleva Kauppakatu muutetaan pihakaduksi”, Perälä kertoo. ”Nopeusrajoitukseksi tulee 20 km/h, ja kävelijöiden ehdoilla mennään. Tämä on ihan ookoo järjestely, ei sen kokonaan autoton tarvitsekaan olla.”

Ennen lähtöään Siekkinen ehtii vielä poseeraamaan Perälän rinnalla.

”Ei tässä vielä koko porukka ole. Kolme jää vielä pois kuvasta”, Perälä toteaa vaillinaisesta henkilökuntapotretista. Elsakin piilottelee kameralta parhaansa mukaan.

”Tämä baari on ollut samanlainen aika pitkään. Emme hötkyile liikoja, mitä nyt välillä kaljapäissä maalaamme hieman.”

Vanhojen ja moninaisista lähteistä kierrätettyjen kalusteiden ohella baarin sisätiloja hallitsee kuvataide. Kuukausittain vaihtuvat teokset valikoituvat henkilökunnan oman kiinnostuksen mukaan. Samalla menetelmällä valikoituu Vakiopaineen elävä musiikki.

”Valitaan sellaista, mistä itse pidetään, ettei vituta olla töissä. Musiikki on akustispainotteista, kun tämä on asuintalo, mutta ei tyylejä ole hirveästi rajattu.”

Haastattelun jälkeen Perälä jää baaritiskille heittämään noppaa asiakkaan kanssa. Yläkerran parvella pelataan lautapeliä. Illalla meno on sitten hieman riehakkaampaa, mutta siihen on vielä monta tuntia.

Kommentoi Facebookissa
Educa 2019
Kino Lokakuu 2019