TALVI - Osa neljän kerrostaloseinän kokoista teoskokonaisuutta, jonka inspiraationa toimii Vivaldin Neljä vuodenaikaa. Syksy ja talvi ovat jo valmiina, kevät ja kesä maalataan nekin kotiin palattua.

Terveisiä Chilestä

Teksti Jari Tamminen

Chileläinen taiteilijapariskunta Cynthia ­Aguilera ja Sammy Espinoza saapuivat Vantaan Myyrmäkeen Euroopan-kiertueensa ensimmäisellä pysähdyksellä. Ympäri Etelä-Amerikkaa nimellä Un Kolor Distinto kiertänyt kaksikko on nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa.

13 vuotta yhdessä maalanneen pariskunnan surrealismista, fantasiasta ja katutaiteesta ammentava kuvasto on peittänyt kokonaisia kerrostalojen seiniä. Myyrmäessä he maalaavat juna-aseman ulko­seinät.

Aguileran ja Espinozan kotikaupunki Valparaíso on Chilen rannikolla sijaitseva satamakaupunki, joka on tullut tunnetuksi katutaiteesta.

”Kaupungissa on paljon huonokuntoisia taloja – jopa raunioita – joita maalaamalla voimme parantaa elinympäristöämme”, Espinoza kertoo motiiveistaan taiteilijana.

Chilessä poliittisilla seinäkirjoituksilla ja muraaleilla on myös pitkä ja kunniakas historia: esimerkiksi Augusto Pinochetin diktatuurin aikana seinillä esitettiin näkemyksiä sotilasjuntan tekemisistä. Aguilera ja Espinoza kuitenkin edustavat nuorempaa sukupolvea ja päätyivät alalle vandalismin kautta. Sittemmin he ovat keskittyneet luvallisiin teoksiin, joiden ohella he ovat myös suunnanneet energiaansa valistustyöhön – he ovat vierailleet kouluissa maalaamassa ja opettamassa.

”Voisimme kanavoida nuorten ajatukset ja murheet taiteen kautta. Olisi hienoa, jos he tekisivät muutakin kuin vain sotkisivat, löytäisivät keinoja itsensä ilmaisuun”, Aguilera kertoo.

”Meille on tärkeää, että saamme teoksillamme tuoda positiivisuutta ihmisten elämään. Saada ajatukset pois negatiivista asioista ja tarjota vastapainoa poliittiselle korruptiolle ja muille ongelmille.”

Suomelle kaksikko toivoo antavansa esteettisen ilon lisäksi uusia visuaalisia ideoita. Heidän tyylinsä poikkeaa selvästi eurooppalaisesta ja yhdysvaltalaisesta katutaiteesta. Myyrmäessä kaksikko maalasi ensimmäisenä aseman seinään teoksen, jossa kahdesta ihmiskasvosta muodostuu yksi näiden suudellessa.

”Vain yhdessä meistä tulee kokonaisia”, kaksikko selittää.

Suomen jälkeen Aguilera ja Espinoza jatkavat Ruotsin, Norjan, Ranskan ja Espanjan kautta Saksaan. Kiertue perustuu pitkälti siihen, että Valparaísossa vierailleet kaverit ovat kutsuneet taiteilijat vastavuoroisesti maalaamaan omissa kotikaupungeissaan. Nyt rahoitus on järjestyksessä ja rundi edessä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu