Suomalaisten aseiden puhtaus

Teksti Syksy Räsänen

Suomessa kauhistellaan Syyriaan taistelemaan lähteneitä vapaaehtoisia ja heidän mahdollista osallisuuttaan terroritekoihin. Huoli on aiheellinen, mutta vähemmän huomiota on kiinnitetty siihen, että EU on Syyrian sisällissodassa heidän kanssaan samalla puolella.

Vuoden 2013 toukokuussa EU nimittäin muutti Syyrian asevientikieltoa siten, että aseita saa viedä Syyrian diktatuuria vastustaville kapinallisille. Viennin pääasiallisena kohteena eivät ole sosialistiset kurditaistelijat, vaan islamistiset ääriryhmät. Aseita on päätynyt, joskus välikäsien kautta, niin al-Qaidalle kuin Isis-järjestölle.

Viime kuussa Ranskan presidentti Francois Hollande jopa paljasti Ranskan lähettäneen aseita Syyriaan jo silloin, kun vientikielto oli voimassa. Tällaisesta terroristien aseistamisesta EU:n päätöksen vastaisesti ei varmastikaan tule seurauksia. Pienten rikokset ovat rangaistavia, suurten rikokset ovat politiikkaa.

Ranskan tuki ei horjunut edes silloin, kun Syyriassa taistelleet Kouachin veljekset toivat sodan kotiin, Charlie Hebdon toimitukseen.

Suomi ei vie aseita Syyriaan suoraan, mutta se myy niitä Saudi-Arabialle, joka puolestaan aseistaa Syyrian kapinallisia, mukaan lukien al-Qaidaa. Saudi-Arabian kuningas Salmanilla onkin vahva tausta islamististen terroristijärjestöjen tukemisessa.

Vaikka Saudi-Arabia ei siirtäisikään suomalaisia aseita al-Qaidalle (Suomessahan ei valvota sitä, kenelle aseet päätyvät), niin asekaupat pönkittävät Saudi-Arabian diktatuuria, ja siten epäsuorasti al-Qaidaa.

Uusin käänne on se, että Saudi-Arabia on hyökännyt Jemeniin, missä sen kohteena ovat al-Qaidan vastaiset Houthi-kapinalliset. Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carterin mukaan tilanteesta hyötyy al-Qaida, kun taas siviilien tilanne Jemenissä on Punaisen Ristin mukaan katastrofaalinen.

Aseiden vienti niin Syyriaan kuin Saudi-Arabiaankin on paitsi moraalitonta myös EU:n laillisesti sitovien asevientisääntöjen vastaista. Niiden mukaan vientilupa pitää evätä, jos on olemassa riski, että aseita käytetään maan sisäiseen sortoon tai ulkoiseen hyökkäykseen. Sääli vain, että sääntöjen valvominen on jäsenmaiden omalla vastuulla, eli niitä ei noudata juuri kukaan.

Ulkoministeriön mukaan Suomen omatunto on puhdas, koska Saudi-Arabiaan vietyjä kranaatinheittimiä ei voi käyttää ihmisoikeusloukkauksiin. Joitakin vuosia sitten käytettiin maamiinojen puolesta puheenvuoroja, joiden mukaan suomalaisiin miinoihin ei siviili astu. Nyt on pantu paremmaksi: suomalaisten aseiden ihmeellinen puhtaus säilyy, vaikka niitä käyttäisi islamistinen diktatuuri.

Tämän ei tarvitse jatkua. Aktivistit saivat maamiinat kiellettyä, ja diktatuurien kanssa tehtävät asekaupat loppuvat, jos kansalaiset toimivat sen eteen.

Kommentoi Facebookissa
Rakkautta & Anarkiaa 2019
Etnosoi 2019