Siirtymiä metroasemalla

”Pinnan alta pääoman tuolle puolen.” Näyttelyssä Budapestin metroverkko kuvastaa koko maailmaa.

varikko

Suomalais-unkarilaisen Tamas Matekovitsin kuvasarja Budapestin metrosta on helmikuun ajan esillä uudelleen nimetyllä Helsingin yliopisto -metroasemalla (ent. Kaisaniemi).

Kuvat perustuvat Matekovitsin vuonna 2012 julkaistuun Budapest metro -kirjaan. Teos yhdisti valokuvat kaupungin historiaa ja poliittisia mullistuksia kartoittaviin teksteihin. Vaikka kaikki kuvat ovat Budapestin metrosta ja metroasemilta, ei tekijä halua rajata huomioita koskemaan pelkästään tarkastelun kohteena olevaa kaupunkia.

Oikeastaan Budapest on ainoastaan teoksen pintaa ja tarjottu näkökulma pyrkii kohdistamaan huomion kriisiytyneen yhteiskunnan ongelmiin. Kirjassa ja näyttelyssä on kyse perustavalla tasolla ihmistenvälisistä suhteista maan alla – kaupungin perustuksissa. Matekovitsin ajatuksissa muutoksen tarve lähtee jokapäiväisistä tilanteista ja niiden uudelleenjärjestelyistä.

”Kun saatanalliset myllyt rikkovat yhteiskuntaa, kokoaa metro jokaisen osaksi ihmisten liikettä. Runollisten konstruktivistien radikaalia jyskettä kaupungin rakenteissa. Metrotunnelissa kaikuva musiikki rikkoo apokapitalistista järjestystä. Maanalainen kuva-arkkitehtuuri näyttää yhteisöllisen elämänmuodon kuvan”, lukee yhdessä näyttelyn julisteista.

Nyt Matekovits on siis tuonut kuvallisen ja sanallisen manifestinsa helsinkiläisten metromatkustajien iloksi, metroaseman laituritasolle. Suuret julisteet sisältävät kuvien lisäksi runsaasti tekstiä, ja jos matkalainen myöhästyy metrosta voi hän seuraavaa odotellessa lukea niitä kaikessa rauhassa.

Tarvittaessa matkalainen voi myöhästyä seuraavastakin metrosta ja näin hidastelullaan heittää hiekkaa kapitalismin alati jauhaviin rattaisiin – taiteilija varmasti arvostaisi tätä.

Huomionarvoista on myöskin se, että näyttelyyn kannattaa tutustua kuulokkeet korvilla. Matekovits koosti kirjaan liittyvän mixtapen nettiin. Kyseinen kokoelma sisältää unkarilaista jazzia, rockia, folkia sun muuta vuosilta 1966–1991, aikansa vallankumouksellista musiikkia.

Jari Tamminen

Tamas Matekovits: Budapest Metro Helsingin yliopisto -metroasemalla helmikuun ajan. Sisäänpääsy matkalipulla.

Budapest Metro Sound -mixtape osoitteessa: www.mixcloud.com/budapestmetrosound

Tamas Matekovits: Budapest Metro
– Kaupunki ja vallankumous pinnan alta. Like Kustannus 2012.
256 sivua.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Nauti tyhjyydestä