Psykedeelinen perhe

Teksti Ville Eklund Kuvat Ville Eklund, ANTTI KUKKONEN

Undergroundlegenda Ozric Tentacles jatkaa tajunnan luotaamista avaruusrockin keinoin. Perhebändi julkaisi toukokuussa uuden albumin.

ot2

ozricin keikoilla tapahtuu aina jotain kummallista”, toteaa brittibändi Ozric Tentaclesin kitaristi ja ainoa perustajajäsen Ed Wynne.

Eräs roudaajista on juuri menettänyt tajuntansa lyötyään päänsä lavan rakenteisiin. Yhtyeen basisti ja Edin vaimo Brandi Wynne vannoi oudon aallon kulkeneen kehonsa läpi juuri ennen onnettomuutta.

Jos tapahtumat ovat outoja, outoa on myös kotoisasti Ozriceiksi kutsutun yhtyeen psykedeelinen musiikki. Instrumentaalista space rockia yhdistetään saumattomasti elektroniseen äänimaailmaan ja esimerkiksi etniseen musiikkiin.

”Kun ei takerru tiettyyn tyyliin, jää tilaa tehdä haluamaansa musiikkia”, sanoo Wynne.

Vuonna 1983 uransa aloittanut yhtye julkaisi toukokuussa tupla-albumin nimeltään Technicians of the Sacred.

”Materiaali on loistavaa. Levy on aivan omissa sfääreissään jopa Ozric-asteikolla”, Wynne sanoo ja nauraa pyöritellen sätkäänsä ilmassa. ”Albumi on aiempaa ilmavampi, musiikkia tajunnan rajamailta.”

Yhtyeen tyyli on runsaista miehistönvaihdoksista huolimatta pysynyt tunnistettavana. Syy on selvä.

”Studiossa minä pitkälti johdan. Tämä on ollut joillekin entisille jäsenille vaikeaa ja osittain syy nykyiseen kokoonpanoon.”

Ozricit ovat nyt lähes perhebändi, sillä Edin rinnalla lavalla soittavat hänen vaimonsa Brandi bassossa ja poikansa Silas Neptune koskettimissa. Rummuissa soittaa unkarilainen Balázs Szende ja perkussioista vastaa Paul Hankin.

”Ozrics kehittyi tähän suuntaan itsestään. Tässä kokoonpanossa on ainutlaatuinen dynamiikka.”

Wynnen perhe asuu yhdessä Coloradossa, kotistudion yhteydessä.

”Silas on elänyt tämän musiikin keskellä koko elämänsä. Minun ja B­randin jammaillessa hän on hakannut seinää yrittäessään nukkua”, ylpeä isä hymyilee. ”En ole painostanut, mutta toivonut Silaksen löytävän musiikin pariin.

Asiat voisivat olla toisinkin: Silaksen veli harrastaa kehonrakennusta eikä ole kiinnostunut musiikista.”

Edin sisäavaruuksista syntyvä musiikki herättää kappaleiden nimiä myöten kysymyksen päihteiden kytköksistä bändin tuotantoon. Ed ei aihetta arastele.

”Totta kai musiikkiamme kuunnellaan tripeillä, otamme sen huomioon sävellysprosessissakin. Ozrics haluaa tarjota matkan kiinnostaviin maailmoihin, tarjoten silti turvallisen kotiin­paluun.”

Hän kuitenkin painottaa ilahtuvansa aina, kun joku kertoo päihtyvänsä musiikista itsestään. Aikanaan suosiosta ja listasijoituksista haaveillut Wynne haluaa nyt vain tehdä omanlaistaan musiikkia.

”En enää välitä muiden mielipiteistä. Minulla ei ole myöskään tarvetta sanoa mitään. Uusi levy on avoin psykedeelinen viesti.”

Ozric Tentacles on luonut merkittävän uran, vaikka onkin julkaissut levynsä pienten levy-yhtiöiden kautta.

”Emme ole rikkaita. Meillä on katto pään päällä, ruokaa ja studio, muuta emme tarvitse. Kiitän maailmaa joka päivä etuoikeudesta tehdä mitä rakastan”, Wynne sanoo sytyttäen sammunutta sätkäänsä.

Technicians of the Sacred (Snapper ­Music) julkaistiin 11. toukokuuta.

Ozric Tentaclesin historiaa

• Bändi perustettiin 1983 Somersetissä, lounais-Englannissa.
• Alkuperäiskokoonpanoon kuului myös Ed Wynnen veli, bassoa soittava Roly Wynne.
• Bändin läpimurtolevy oli vuonna 1993 julkaistu Jurassic Shift.
• Ozric Tentacles on julkaissut 21 studioalbumia, kokoelmia ja live-levyjä.
• Kokoonpano ottaa vaikutteita etnisestä musiikista ja käyttää länsimaisessa rock-­musiikissa ­vähemmän tunnettuja instrumentteja, kuten japanilaista kotoa.
• Nykykokoonpano vakiintui vuonna 2012 rumpali Balázs Szenden myötä.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019