Talous

Voimaruokaa härkäpavusta

Lukuaika: 3 minuuttia

Voimaruokaa härkäpavusta

Teksti Johanna Koskinen

Yksi Pohjolan vanhimmista viljelykasveista on härkäpapu. Tässä muutamia reseptejä valmistettavaksi valkuaisainerikkaasta virnakasvista. Fifin kesäuusinnoissa klassikkojuttu Voimasta 9/2003.

1200-luvulta saakka Pohjolan pelloilla rehottanut härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveistamme. Härkäpapu ei oikeastaan ole papu ollenkaan, vaan se kuuluu virnan sukuun.

Pula-aikana härkäpapu oli runsaan valkuaisainepitoisuutensa vuoksi elintärkeää ja korkealle arvostettua ravintoa. Elintason noustessa köyhien aikojen murkinaksi leimautunut papu jäi kuitenkin pikkuhiljaa unholaan.

Tänä päivänä suurin osa maamme härkäpapusadosta jalostetaan valkuaisrehuksi, joka sitten tuupataan lypsykarjan turpaan. Virossa sitä vastoin ymmärretään vielä kasvattaa pontevaa papukasvia myös ihmisten iloksi.

Suomenkin oloissa suhteellisen vähällä vaivalla komeaksi kasvava härkäpapu on varsinaista voimaruokaa. Tuo fennovegaanin herkullinen hengenpidin sisältää peräti 30 prosenttia proteiineja ja sopii oikein oivallisesti käytettäväksi monenlaisiin murkinoihin aina pihveistä piirakoihin.

Kukkarokaan ei papuostoksista ihan kohtuuttomasti kevene, sillä luomuviljellyistä härkäpavuista joutuu pulittamaan suunnilleen puolitoista euroa kilolta. Tavanomaisesti kasvatettuja antimia saa varmasti halvemmallakin.

Punajuuri-härkäpapupaistos

3 isoa punajuurta

5 dl keitettyjä härkäpapuja

1 sipuli

5 valkosipulinkynttä

1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä

1–2 tl (yrtti)suolaa

1 rkl balsamiviinietikkaa (tai puolikkaan sitruunan mehu)

1 tl hunajaa tai siirappia

2 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1 dl maapähkinöitä

1–2 rkl soijakastiketta

Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori ne sitten. Kuutioi ne ja tehosekoita massaksi yhdessä keitettyjen härkäpapujen kanssa. Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Hulauta öljy paistinpannuun ja kuullottele sipulisilput siinä kullankeltaisiksi. Kaada sipulit punajuuri-papumassan joukkoon ja ripottele sekaan muut aineet maapähkinöitä lukuun ottamatta. Sekoita huolellisesti ja kaada sapuska uunivuokaan. Ota paistinpannu ja paahda siinä varovaisesti maapähkinät. Lisää niihin soijakastiketta ja sekoita. Ripottele pähkinät paistoksen pinnalle ja paista pöperöä 200-asteisessa uunissa parisenkymmentä minuuttia.

Muiden kuivattujen papujen tapaan myös härkäpapua täytyy liottaa kymmenisen tuntia ja keittää noin tunnin ajan ennen ruuaksi valmistamista. Tämän vuoksi näppärintä on asennoitua papuruljanssiin suurtalouskeittiön hengessä: Iso määrä härkäpapuja (1–2 kiloa) liotetaan yhdellä kertaa esimerkiksi yön yli ja porisutetaan sitten urakalla kypsäksi. Keitetyt pavut huuhdotaan huolellisesti, jäähdytetään ja pakastetaan muutaman desin annoksina. Kypsiä härkäpapuja on sitten kätevä sulatella ja lisätä monenlaisia pöperöitä rikastamaan.

Vaikka rahvaan ruuaksi raakattu härkäpapu sointuukin sulavasti supisuomalaisiin juures-sapuskoihin, muotoutuu tuo viehättävä virnakasvi moneksi. Eksoottisten makuelämysten metsästäjä voi naittaa sen oikeinkin onnistuneesti esimerkiksi inkiväärin ja kookoksen kanssa.

Härkäpapua kookosmaidossa

2 sipulia

6 valkosipulinkynttä

1/4–1/2 dl tuoretta inkivääriä raastettuna

2 rkl oliivi- tai seesamöljyä

1 pieni kukkakaali

1/2 tl cayennepippuria tai chilijauhetta

1 tl currya

1 tl kurkumaa

1 tl garam-masalaa

1 tl kuminansiemeniä jauhettuna

6 dl keitettyjä härkäpapuja

1 tlk kookosmaitoa

puolikkaan sitruunan mehu

3 rkl soijakastiketta

1 rkl kuivattua persiljaa

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Lorauta öljy kattilaan tai wokkiiin ja kuullota silputut sipulit kullankeltaisiksi. Lisää sitten inkivääriraaste ja muut mausteet (ei persiljaa) ja paistele hetken aikaa huolellisesti sekoittaen. Nakkaa sekaan keitetyt härkäpavut, pilkottu kukkakaali ja kookosmaito. Anna kypsyä miedolla lämmöllä, kunnes kukkakaali on kypsää. Purista joukkoon sitruunamehu ja mausta murkina soijakastikkeella ja persiljalla. Nauti keitetyn basmatiriisin, kuskusin tai vaikkapa spelttisuurimoiden kera.

Kiireisen kotikokin onneksi ainakin ekokaupoissa myydään nykyisin helppokäyttöistä härkäpapurouhetta. Tätä näppärää, joskin kokonaisiin papuihin verrattuna hieman hinnakasta ainesta ei tarvitse välttämättä lainkaan liottaa, vaan se sopii sellaisenaan kattilaan kipattavaksi. Lieden lämmössä kypsyäkseen härkäpapurouhe vaatii noin vartin verran hellää huolenpitoa, ja seurakseen se kaipaa mielimausteiden lisäksi esimerkiksi tomaattipyrettä ja silputtua sipulia.

Varsin simppelit härkäpapupihvit

2 dl härkäpapurouhetta

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2 sipulia

1 tl paprikajauhetta

1/2 tl mustapippuria

1–2 rkl sinappia

1 rkl soijakastiketta

1 rkl kuivattua persiljaa

1 dl vehnäjauhoja

1 rkl seesaminsiemeniä pihvien päälle ripoteltavaksi

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä voiteluun

Turvota härkäpapurouhetta kymmenisen minuuttia noin kolmessa desilitrassa vettä. Kuori ja silppua sillä välin sipulit. Lorauta öljy kattilaan ja kuullota sipulisilppu siinä. Lisää joukkoon härkäpapurouhe ja kaikki muutkin ainekset. Paistele kymmenen minuuttia sekoitellen. Ota kattila liedeltä ja hulauta sitten muun murkinan mukaan vehnäjauhot ja sekoita massa tasaiseksi. Muotoile massasta pihvejä leivinpaperilla varustetulle uunipellille. Voitele pihvit öljyllä ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä. Paista härkäpaputekeleitä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nauti vaikkapa perunamuusi kyytipoikanaan. Huom! Pihvitaikinaa voit mainiosti keventää esimerkiksi raastetulla porkkanalla, lantulla, perunalla tai punajuurella.

Artikkeli on aiemmin julkaistu Voimassa 9/2003.

Lisää Voima-reseptejä löydät hakusanalla Ruokatohtori. Toimitus suosittelee muun muassa Ruokatohtorin maittavaa papupataa ja sydänsurusoppaa.

  • 2.9.2013