Voimakalenterin jutut

Lukuaika: 2 minuuttia

Voimakalenterin jutut

Voimakalenterin jutut

Urpoja ja urboja

KAUPUNKITAPAHTUMA. Minun identiteettini on muodostunut ympäristössä, jossa uuteen suhtauduttiin varovaisesti. Juvalla lääniä oli loputtomasti, mutta kaikkien toivottiin pysyttelevän omilla tonteillaan. Naapurille esiteltiin kyllä mieluusti uusi auto tai pyhävaatteet silloin, kun niitä hankittiin – ihan vain siksi, ettei jäisi toiselta huomaamatta!

Lauantaisin punaiseksi itsensä juoneet miehet lauloivat ja solistin taitavuuden määritteli lähinnä hänen kykynsä liikuttaa itsensä kyyneliin. Kansanomaisessa huojunnassa näkyivät tanssin juuret Afrikan sotatansseista jazziin. Päälle puetut housut oli kirveellä lyhennetty sopivan mittaisiksi ja naula korvasi napin paikan vyötäisillä.

Kaupunkiin sen sijaan pitää mahtua ihmisiä ja erilaisuutta. URB05 on urbaanin taiteen festivaali, jonka pyrkimys on luoda moniarvoinen, rikas ja suvaitseva tila moninaisille urbaaneille taiteille.

Tekijöidensä mukaan URB-festivaali ”pakenee määrittelyjä, on avoin ja ajassa kiinni”. Meilläpäin paettiin metsään, kun kylätiellä hiekka alkoi pöllytä. Saattoi olla vieraita tulossa!

Anne Mäkitalo

URB05 27.7.–7.8. Helsingissä. Esityksiä muun muassa Kiasma-teatterissa, kulttuurikeskus STOA:ssa sekä elokuvateatteri Andorrassa. www.urb.fi

_______________

Festarinapa

FESTIVAALIT. Ihmiset Maripaidoissa, pullomehua, Marie-keksit ja ratamonlehdet, joihin kakkapylly pyyhittiin, kun ulkohuussin paperi oli loppunut. Vanhemmat näyttivät erilaisilta kuin kotona; äiti tanssi lavan edessä ja isä riisui kengät jalasta. Sisko piirteli vahaliiduilla ihmishahmoja, joilla oli siisti napa keskellä vatsaa.

Teinifestarit. Märät kengät, Mehukatti-pullossa lämpenevä kilju. Kuivunutta paellaa pahvilautaselta samalla haarukalla. Bajamaja huojui. Jotain bändejäkin siellä soitti.

Nykyään teatteria, elokuvaa, siideriä terassilla ja soittotaitoinen yhtye, jonka jäsenillä on älykäs ilme. Kotiin on yhä mukavampi palata.

Heinäkuussa ratamoiden kukoistaessa järjestetään Jyväskylässä Suomen vanhin kulttuurifestivaali Jyväskylän kesä, joka kattaa kaiken musiikista sanattomaan teatteriin, klubi- ja puheohjelmasta lastenkulttuuriin. 50 vuoden historiasta huolimatta puheohjelman teemana on ”Kun tulevaisuus murtautuu esiin”.

Niille, joiden liidut unohtuivat kotiin tai oma napa kiinnostaa muuten vain, on Lumotun sanan talossa Hannele Huovin luotsaama satuhetki kirjasta Maailman paras napa. Lipun hintaan sisältyy mehuhetki.

Anna Viitala

Jyväskylän kesä 12.–17.7. www.jyvaskyla.fi/kesa

_______________

Haitarin paikka

MUSIIKKI. Kesällä punaisen tuhkakupin paikka on puupallin jalanjuurella mökin verannalla / papan kurkusta kuuluu murahtelua kun se painaa palkeita / puupalli on käännetty merelle päin meren takana näkyy neuvostoliitto / tuhkakupissa on punainen kansi jonka alle tumpit saa lasten silmiltä piiloon.

mainos

Siehä vissiin osaat soittaa / siltä pääsee viimein kun on aikansa seissyt / selän takana salakuuntelemassa

Juhannus pappaa ei päästetä sairaalasta / äiti varottaa miten huonoon kuntoon sen keuhkot on menneet miten sen on vaikea hengittää vaikea puhua. / vaikea puhua on meillä sängyn ympärillä kun on keskusteltu / auton ehdottomasti vaatimista korjaustoimenpiteistä kesämökin omistussuhteista / metsäpalstan luovutuksen mahdollisesta raukeamisesta

Kun ei me olla puhujaihmisiä me ollaan laulajaihmisiä / tuskastuu äiti viimein hautajaisissa / kun pappi kehottaa pitämään reippaasti muistopuheita vainajalle / päälle vedetään kuorossa ilta skanssissa / ilman säestystä tällä kertaa

Kotona haitarin paikka on Alina -tädin lipaston juurella / alan ihan oikeesti harjotella / heti kun siitä on paikattu palkeet

Maria Kilpi

20. Toholammin Harmonikkaviikot 3.–9.7. Konsertteja ja soitonopetusta. www.harmonikkaviikko.net

_______________

Budjettiriihi vastaalkajille

URHEILU. Budjettiriihi on Suomen suurin urheilutapahtuma. MM-kisoissa jännitetään hampaat irvessä paria sekuntia tai milliä, kun budjettiriihessä puhutaan miljardeista euroista ja miljoonista ihmiskohtaloista.

Kansalaiset on jo valmiiksi sijoiteltu ministeriöiden kautta omiin kannatusjoukkoihinsa: koululaiset opetusministeriöön, maanviljelijät maa- ja metsätalousministeriöön ja sitä rataa.

Kausi alkaa tiiviillä yleisönosastokirjoittelulla kesän mittaan, televisiouutisia ja lehdistöä kannattaa seurailla tarkalla silmällä ja samalla voi vaikka suunnitella omaa varjotalousarvioesitystä.

Elokuussa päästään viimein varsinaisen pelin makuun ja pesälle. Riihen päätteeksi tapellaan kapakassa ja uidaan suihkulähteessä Seppo Kääriäisen pelipaita päällä, lauletaan Maamme-laulua ja haikaillaan markkoja ja todellisia kansallisvaltioaikoja.

Ihmiset, surullisen vakavasti otettava on se entisen postmodernin filosofin väite, että tärkeistä asioista ei tule populaareja vaan populaareista tärkeitä.

Jussi Moilanen

Budjettiriihi 18.–19.8. Lisätietoa kesän kuluessa valtiovarainministeriön kotisivuilla www.vm.fi.

_______________

Voima

  • 9.9.2009