Kirjoittanut Hannele Huhtala

Voima testaa tennarit

Lukuaika: 3 minuuttia

Voima testaa tennarit

Tiedostava kansanosa ei pistä jalkaansa mitä tahansa.

Tiedostava kansanosa ei pistä jalkaansa mitä tahansa. Valikoiduissa kaupoissa eettisiä ja ekologisia vaihtoehtoja on tarjolla useita. Vegaanisiakin jalansuojaimia löytyy.

Tässä Voiman testissä kenkiä on vertailtu seuraavissa kategorioissa: tyyli, laatu, hinta, ekologisuus ja vegaanius. Erään mainospuheen mukaan ”kengät toteuttavat ekofilosofiaa”. Kenkälusikka kädessä voi pohtia sitä, mitä muuta kengät toteuttavat.

Ecolution

Musta on musta. Ecolutionin SPSH2-kenkien päällys on kudottua ekohamppukuitua. Yrityksen nettisivuilta löytyy pitkät pölinät hampun kasvatuksen hienoudesta. Verrattuna puuvillan viljelyyn hamppu on ylivertainen: sillä on luonnostaan vastustuskykyä tuholaisille ja sienikasvustoille. Joku pölhö tietysti aina löytyy repimään kuitukasvustoja piippuunsa, mutta lainaan tähän Suomi24-keskustelusta löydettyä viisautta: päihdekäytössä kuituhamppu on yhtä hyvä kuin matkantekoon polkupyörä, jossa ei ole pyöriä, ketjuja saati sitten polkimia.

Ecolutionin tuotteita on netitse tilattavissa koiranhihnoista ponchoihin ja passipusseihin. Kengät tehdään Romaniassa, yrityksen kotipaikka sijaitsee Yhdysvaltain Kaliforniassa.

Ecolutionin valikoimissa väreinä löytyy kokonaan musta obsidian ja luonnollinen beessi. Värivalikoimaa voi sanoa niukaksi. Samaa kenkäsarjaa saa myös pidemmällä varrella, ja naisten sandaaleita. Reilun 60 euron hintaiset kengät ovat miellyttävän ilmavat. Hamppu ei myöskään allergisoi. Vegaaniusaste on 100 prosenttia. Ihan kivat, mutta joku designer firmaan voitaisiin palkata.

Neljä tähteä.

Blackspot

Statussymboli. Blackspot-kengät ovat Adbusters-antimainos-kollektiivin tuotos. Niillä Antti Tuisku -henkiset viher- ja tyylitietoiset kulutusorientoituneet heppulit voivat osoittaa tilisaldonsa, sillä kengistä saa pulittaa lähes 130 euroa. Päällys on ekohamppua, samaa Ecolutionin tuottamaa kangasta. Pohjat on tehty käytetyistä renkaista. Pohja on latuska, mutta toisen kengän kärjestä löytyy punainen piste. Se on statussymbolin kuumottava huipentuma. Kengät ovat osa Adbustersien loppumatonta taistelua brändejä vastaan, No Logo -sukupolven ainoa oikea vaihtoehto. Värivaihtoehtoja ei ole.

Kengät tehdään Portugalissa. Adbustersin sivuilla kerrotaan, että paikallinen minimipalkka on 365 euroa kuussa. Tehtaan työntekijät saavat kuussa 420–700 euroa.

Ainakin ensimmäisellä käyttökerralla tossut värjäävät vaaleat sukkani. Liekö sitä maantien pölyä aiemmista renkaista… Vegaaniusaste 100 prosenttia, mutta miten suhtautua renkaita aiemmin käyttäytyneiden autojen aiheuttamiin tiekuolemiin?

Popot ovat tyylikkäät, mutta ilmanvaihdossa ja hinnassa on toivomisen varaa: toista enemmän, toista vähemmän.

Kolme tähteä.

No Sweat

Ilman hikeä. No Sweat -kenkiä mainostetaan sillä, ettei kenkiä ole tuotettu hikipajoissa, vaan kenkien valmistuksesta on maksettu kunnon palkka. Indonesiassa. En edes halua arvata, paljonko Indonesian vähimmäispalkka kuukaudessa on. Ehkä sen, mitä kenkäpari maksaa Suomessa? Toisaalta, onko se ongelma? Kivempihan se on, että Indonesiassa on todella mahdollisuus reiluun työnantajaan. Toisaalta kaikenlainen halpatuotanto on ongelmallista, varsinkin kun kenkiä voidaan tehdä missä tahansa toisin kuin esimerkiksi viljellä kahvia.

Kengät ovat vegaaniset ja värivalikoima valtava aiempiin vaihtoehtoihin verrattuna, vaaleanpunainen miellyttää silmääni eniten.

Ystäväni Leean jalkaan kengät eivät sopineet. Lattea pohja ja sen outo muoto aiheuttivat ystävälleni kipua ja tuskaa, heti ensimmäisellä käyttökerralla. Nyt olisikin myynnissä mustat varrettomat No Sweatit kokoa 40. Työkaverini Jari on jo tehokuluttanut kaksi paria No Sweateja vuoden aikana. Kestävyys ei tunnu olevan näiden jalkineiden paras puoli.

Mutta ne on vaaleenpunaset! Söpöö!

Kaksi/Viisi tähteä.

mainos

Karhu Originals

Muisto kotimaisuudesta. Karhun kengät ovat klassikot. Urheiluvälinevalmistajan viileät tossut ovat uudelleentuotantoon otettuja malleja vanhoista urheilukäyttöön tarkoitetuista tossuista. Karhut eivät ole halvimmasta päästä, perustennarit maksavat reilut sata euroa. ”No tiny hands involved”, Karhu mainostaa. Kenkiä valmistetaan myös Suomen Virossa. Vegaanisia Karhuja ei vieläkään ole olemassa, vaikka niitä joskus on lupailtukin (muun muassa Voimassa 7/2004). Testin Karhut osoittautuivat erittäin miellyttäviksi. String Volley -mallin muotoiltu pohja on jo sellainen lisä tässä tossukavalkadissa, että siitä ropisee ekstrapisteitä kourallinen. Karhuja on erivärisiä ja erimallisia, valikoima verrattuna muihin eettisten tossujen joukkoihin on huikea!

Neljä tähteä.

Kirpputorin antimet

Kesisten kaipuu. Jos rahapussisi hersyy seteleitä, ei tästä eteenpäin kannata lukea. Mutta oi te kaltaiseni köyhät kenkien rakastajat, kirpparilta löytyy parhaat aarteet! Rauhanpuolustajien Maisa kävi juuri esittelemässä viime kesänä löytämiänsä huikean tyylikkäitä Nokian Jalkineen valmistamia Kesiksiä. Niitä ei enää valmisteta ja Maisa pyysikin muistuttamaan siitä, miten surullista on, että Nokian Kumitehtaan kenkien valmistus on suurilta osin siirretty halvan työvoiman maihin ja että hyvien tennareiden valmistaminen on lopetettu. Huokaus. Kesikset ovat kuitenkin Maisan mukaan oivalliset tennarit ja jopa yllättävän hengittävät, vaikka suurelta osalta valmistettu kumista. Viime kesänä Faces-festivaalin kirpparilta tehty löytö oli kustantanut Maisalle 4 euroa, ja kengät olivat käyttämättömät.

Ylipäätään kirppareiden löytöjen vegaaniusaste vaihtelee, siinä mitataan sitten vain kunkin vegaanin rajaa.

Viisi tähteä.

Hannele Huhtala