Toivoa & epätoivoa Kino Kalderashissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Toivoa & epätoivoa Kino Kalderashissa

Voimakalenteri: Mielessäni kummittelee yhä silloinen pikku-uutinen unkarilaisesta kyläkoulusta, jossa oli eroteltu romanilapset muista lapsista – heillä oli siis erilliset luokat, vessat, ruokailut, jopa kevätjuhla, ikään kuin vuosituhat ei olisi koskaan vaihtunutkaan.

ELOKUVA Budapestissä vuosituhannen vaihteessa asuessani ihastuin rokahtavaan romanibändiin Besh’ O Drumiin. Osa viehätystä oli se, että bändin keikoilla hikisissä kellariravintoloissa bilettivät sulassa sovussa paikallinen valtaväestö ja romanit. Se tuntui silloin merkittävältä, koska samaan aikaan paikallisissa sanomalehdissä kuitattiin pienillä palstan uutisilla puistattavia, romaneihin kohdistuvia syrjintätapauksia.

Mielessäni kummittelee yhä silloinen pikku-uutinen unkarilaisesta kyläkoulusta, jossa oli eroteltu romanilapset muista lapsista – heillä oli siis erilliset luokat, vessat, ruokailut, jopa kevätjuhla, ikään kuin vuosituhat ei olisi koskaan vaihtunutkaan.

Silloin lohduttauduin naiivisti sillä, että kunhan EU laajenee itään, Itä-Euroopan romanien asiasta tulee meidän kaikkien asia, että jotain tapahtuu, että niin ei voi jatkua. Nyt tiedän paremmin.

Ja aion ehdottomasti olla paikalla, kun Helsingissä käynnistyy ensimmäinen Kino Kalderash, romanielokuvien festivaali. Tiedän kyllä, ettei siellä voi välttyä puistattavilta tarinoilta – mutta toisaalta ei myöskään hyvältä musiikilta.

Rankinta antia tapahtumassa edustaa slovakialaisen Daniela Rusnokovan dokumenttielokuva Sonjan perhe (2006). Se kuvaa, kuinka Slovakian kurjuudessa elävä romaniväestö ajettiin entistäkin ahtaammalle leikkaamalla lapsilisiä radikaalisti. Slovakiassa on puhuttu jopa ”romanien nälkäkapinasta”, niin huonosti siellä ovat monilapsisten romaniperheiden asiat. Tämänhetkisestä tilanteesta Slovakiassa on näytöksessä kertomassa Brnon romanimuseon johtaja Jana Horvathova.

Hyvää musiikkia tarjoaa puolestaan Katariina Lillqvistin ensi-iltansa festivaaleilla saava dokumenttielokuva Eihän tämä maa minun omani ollut (2008). Se kertoo Suomen romanien musiikista laulaja Hilja Grönforsin elämäntarinan kautta.

Lillqvistin elokuva tulee näyttäneeksi myös, että toivoa on! Vuonna 1952 syntyneen Grönforsin elämänkaareen kun mahtuu suomalaisen romaniväestön oikeuksien ja elinolojen huikea kehitys.

Kino Kalderash, romanielokuvia 3.–4.9. Helsingin Kinossa, Eerikinkatu 11, www.romanimusic.fi.

Miia Jonkka

  • 9.9.2009