terveisiä sosiaalifoorumista

Lukuaika: 2 minuuttia

terveisiä sosiaalifoorumista

Paikka: Pariisi, Ranska. Tarkoitus: erilaisten kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysten kohtaamistila Euroopan ja maailman tilannetta koskevalle keskustelulle.

Aika: 12.–15.11.2003. Paikka: Pariisi, Ranska. Tarkoitus: erilaisten kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysten kohtaamistila Euroopan ja maailman tilannetta koskevalle keskustelulle.

Maanantaina 10. marraskuuta aloitimme 50 hengen seurueen voimin taipaleemme kohti Pariisissa pidettävää Euroopan sosiaalifoorumia. Matka taitettiin Suomen Attacin järjestämällä bussilla Attacin puheenjohtajan Juhani Lohikosken ja erikoiskuljettajamme Julle Tuuliaisen johdolla. Mukana oli sekalainen joukko 17–50-vuotiaita kansalaisaktivisteja, globalisaatiokriitikkoja, sodanvastustajia sekä verkostoitumisesta ja uusista tuttavuuksista kiinnostuneita ihmisiä.

Euroopan sosiaalifoorumi järjestettiin tänä vuonna toista kertaa, jatkoksi viime vuonna Firenzessä järjestetylle Euroopan sosiaalifoorumille sekä Brasilian Porto Alegressa kolmesti järjestetylle Maailman sosiaalifoorumille.

Tämänkaltaiselle eri kansalaisjärjestöjen, ammattiyhdistysten ja puolueiden väliselle keskustelufoorumille on ilmeisen selvä tarve ja kysyntä, sillä Pariisin foorumissakin oli yli 50 000 rekisteröitynyttä osanottajaa.

Ympäri kaupunkia järjestettiin satoja eri teemoja käsitteleviä seminaareja, työryhmiä ja keskustelutilaisuuksia. Tapahtumien ympäristössä pyöri satoja ja tuhansia ihmisiä, jotka pyrkivät kiinnittämään maailman huomion johonkin tiettyyn heitä itseään koskettavaan aiheeseen: Korean tilanteeseen, naisten ja työläisten oikeuksiin, geenimuunneltuun ruokaan tai vaikkapa seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksiin.

Pariisissa järjestettiin myös erilaisia tapahtumia, joissa käsiteltiin sellaisiakin aiheita ja toimintamuotoja, jotka eivät välttämättä vastanneet sosiaalifoorumin virallisia pääteemoja. Foorumin tapahtumapaikkojen välittömässä läheisyydessä oli esimerkiksi glad-alue (Globalization of struggles and actions of disobedience), jossa hahmotettiin kansainvälistä suoran toiminnan yhteistyötä.

”Alueella erilaiset sosiaaliset liikkeet organisoivat omaa toimintaansa, halpaa ruokaa, bileitä, keskustelutilaisuuksia ja kokoontumisia suoralle toiminnalle. Tarkoituksena oli antaa oma panos Euroopan sosiaalifoorumille luomalla toimintaa, jota glad-ryhmien mielestä itse foorumin sisällä ei koettu mahdolliseksi”, kertoi alueella vieraillut Aleksi Lilleberg.

Suoraa toimintaa harjoitettiin rajojansa ulkomaailmalta sulkevaa Eurooppaa vastaan noin sadan tottelemattoman henkilön vallatessa Air Francen toimiston. Tempauksella haluttiin vastustaa EU:n ja Ranskan rasistista ja epäoikeudenmukaista karkotusjärjestelmää ja sitä, että Air France saa taloudellista voittoa lennättäessään karkotettuja ihmisiä paikkoihin, joissa heitä mahdollisesti vainotaan ja ahdistellaan.

Pariisin sosiaalifoorumi oli omasta mielestäni hyvin onnistunut tapahtuma, etenkin ottaen huomioon, kuinka monia kymmeniä tuhansia ihmisiä Pariisissa täytyi majoittaa ja viihdyttää tapahtuman aikana.

Keskusteluja oli paljon, mutta välillä ne olivat liian luentomaisia. Usein kaikkein kuuluisimmat kansalaisaktivistit, tutkijat ja filosofit tuntuivat sanovan sanottavansa kuuntelematta liiemmin osanottajien mielipiteitä ja kysymyksiä.

Esimerkiksi Ranskan Attacin Bernard Cassen poistui globalisaatiokritiikkiä käsitelleestä tilaisuudesta heti kun yleisö pääsi esittämään omia näkemyksiään ja kysymyksiään alustajille. Tämä kertonee jotain joidenkin johtavien järjestöaktivistien asenteista yhteistä ja keskinäistä vuoropuhelua kohtaan.

Mikäli Euroopan sosiaalifoorumi järjestetään ensi vuonna Lontoossa, kuten Pariisin foorumissa huhuttiin, helpottaisi se huomattavasti monien osallistumista keskusteluihin. Pariisissa tulkkaukset eivät aina toimineet. Esimerkiksi jos puhuja puhui italiaa, tulkkaus tuli viiveellä, koska ensin tulkattiin italiasta ranskaksi ja siitä edelleen englanniksi.

Sosiaalifoorumi huipentui lauantaina, kun noin sata tuhatta ihmistä marssi Pariisin kaduilla kapitalismia, sotaa, rasismia ja ”voitot ennen ihmisiä” -ajattelua vastaan. Kulkueessa oli mukana sosiaalifoorumin osanottajien rinnalla yhtä paljon tavallisia maailman tilasta kiinnostuneita ihmisiä, joiden selkeä viesti päättäjille, erityisesti George W. Bushille ja Tony Blairille oli: ”Pysäyttäkää sota!”

Leona Kotilainen

  • 9.9.2009