Taiteilija on orja

Lukuaika: < 1 minuutti

Taiteilija on orja

Aurinna Marstion Tea Room on projekti, jonka on tarkoitus nostaa esiin taiteilijoiden länsimaiseksi kulttuuriperinnöksi muodostunut asema kulttuurin halpatyövoimana.

Tea Room on projekti, jonka on tarkoitus nostaa esiin taiteilijoiden länsimaiseksi kulttuuriperinnöksi muodostunut asema kulttuurin halpatyövoimana. Orjuutta on Intiassa, missä lapset yhä kirjovat helmiä ja paljetteja sarikankaisiin. Orjuutta on myös Suomessa, missä taiteilijat tuottavat elämysluksusta omakustanteisesti tai riittämättömin apurahoin.

Koulutetulle taiteilijalle on saatu jossain vaiheessa opetettua se, että hänelle ei kuulu akateemisen tason palkka työstään. On pakko hankkia lisätienestiä oman alan ulkopuolelta, mutta harva valittaa. Barrikadit ammottavat tyhjinä.

2000-luvun taiteilijuuteen kuuluu riippuvuus virkamiesmesenaateista, jotka annostelevat taitelijoille toimeetuloa. Isolle osalle ei hanaa avata lainkaan ja muillekin tulee sammutusta janoon vain tipoittain.

Tea Room -työpaikkailmoitus on paitsi osa näyttelyä myös itsenäinen julkiseen tilaan levitettävä taideteos.

Kuvitteellisella työpaikkailmoituksella etsitään työntekijää, joka on valmis tekemään työtä juuri niillä ehdoilla, jotka ovat taiteilijan normaalia arkea. Tämä toivottavasti herättää ihmettelemään sitä, minkä takia taitelijoita eivät koske samat oikeudet kuin yhteiskunnan muita aktiivisia, innovatiivisia erikoisosaajia.

Työpaikkailmoitus on omaan todellisuuteeni perustuva yhteenveto siitä, miten haastavaa ja pelottavaakin taiteilijaksi kouluttautuminen on. Nälkäkuolemaa voi onneksi lykätä tekemällä vaikka keikkaa teehuonetarjoilijattarena.

Tea Room, Aurinna Marstion nykytaideteos 20.11. asti Turun B-galleriassa, ti–pe 14–18, la–su 12–16.

Aurinna Marstio

  • 5.11.2010