Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 5: Ituja porvareille

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 5: Ituja porvareille

Porvarisuvun mustan ituhippilampaan voi olla vaikeaa järjestää sukulaisilleen rapujuhlia, mutta onneksi ruokatohtorilta löytyy keinot.

Vaiva:

Miten saan porvarit heltymään? Suvussani kaikki, mikä liikkuu, tapetaan ja syödään. Olen itse ituhippi. Haluaisin järjestää sukulaisilleni rapukestit – ilman rapuja.

Millaisen menun tarjoan, etteivät he neljännen snapsin jälkeen ala vittuilla ja karkaa taksilla Savoyhin?

Ruokatohtorin diagnoosi:

Voi voi, tätä on keski-iän kriisi.

Veikkaan, että vielä kymmenen vuotta sitten suunnittelit jonkin sortin attentaattia porvarisukulaisten akvaviitinhuuruisiin kekkereihin. Kenties yön hämyssä kahlasit kesäpaikan joenuomia vapauttelemassa rapuja merroista. Mutta niin se vaan iskee vastavirrassakin, lähestyvä elämän ehtoopuoli. Kukapa tahtoisi kuolla yksin?

Voit yrittää psykologista harhautusta: ilmoita esimerkiksi heti ensimmäisen snapsilaulun jälkeen uudesta homoseksuaaleja vilisevästä polyamorisesta suhteestasi. Kenties porvari imee järkytykseltään tofuliemet salkopavuista, joita hän luulee ravun koiviksi.

Voit tulla myös puolitiehen vastaan. Vaikka en yleensä suosittele ruokaimitaatiota, merilevä vie makunystyröitä lähelle merellistä tunnelmaa, ja munakoiso on sen verran lihaisaa, että menkööt ravusta. Perunalla täyttyy porvarinkin vatsa: Fifissä heinäkuun alussa julkaistavalla tillipestoperunasalaattireseptillä on todistetusti saatu aikaan ihmeitä lihansyöjäpiireissä.

Panosta valaisuun ja koristeluun. Ja muista VIINAT: tsekkaa Fifistä myös tillisnapsi!

Kiitä sukulaisia käynnistä varaamalla loppuillaksi valmiiksi pöytä kelpo ravintolasta, ja hoida tilataksi hyvissä ajoin paikalle.

Pyrstölle (tai suippopaprikalle)!

_______________

Resepti: Friteeratut merilevä-munakoisokuorukat

1 iso munakoiso
1 rkl suolaa

2 rkl ruokaöljyä

(+ friteeraukseen noin 5 dl)

5 paahdettua merilevä-levyä

reilu kourallinen ruohosipulia

1 valkosipulinkynsi

mainos

mustapippuria

(suolaa)

n. 1,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

n. 1 dl vettä

Valmistus:

1. Kuori munakoiso ja pilko ohuiksi suikaleiksi. Hikoiluta suolalla viitisen minuuttia, purista neste pois.

2. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista munakoisoja keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät (noin 10 minuuttia). Siirrä kulhoon.

3. Lisää murustettu merilevä, hienonnettu ruohosipuli, murskattu valkosipuli ja mustapippuri. Sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa suolaa. Lisää jauhot ja leivinjauhe.

4. Sekoita joukkoon vesi muutamassa erässä niin, että aineksista muodostuu paksuhko taikina.

5. Anna vetäytyä viileässä tunti tai pari.

6. Friteerausta varten kaada paksupohjaiseen kattilaan n. 10 cm ruokaöljyä ja kuumenna. Testaa öljyn lämpötila: sen tulee olla noin 180 astetta.

7. Lusikoi kahdella lusikalla varovasti kuumaan öljyyn teelusikan kokoisia taikinapaloja. Uppopaista niitä noin 4 minuuttia, kääntele tarvittaessa. Valuta talouspaperilla ennen tarjoilua.

Anu Brask