Kirjoittanut anu brask

Ruokatohtori, osa 11: Vegaanille juustokakku

Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 11: Vegaanille juustokakku

Mitä hiivattia liivatteen tilalle? Ruokatohtori kertoo.

Vaiva:

”Synttärit tulossa ja haluaisin tehdä fantastisen juustohyytelökakun. Mikä korvaa liivatteen?”

Diagnoosi:

Juustokakut valmistetaan alusta loppuun pääasiassa vegaaneille sopimattomista raaka-aineista. Nyt vaikuttaa siltä, että kysymys on epähuomiossa jäänyt hieman kesken. Täydennänkin sen tässä: miten korvaan liivatteen lisäksi tuorejuuston, kananmunan, voin ja kerman? Tohtorin päässä pyörii kysymys: miksi juuri juustokakkua? Onko tämä kiusantekoa? Kas kun ei vegaanista marenkia!

Ihminen hamuaa sisäsyntyisesti sinne aidan toiselle puolelle. Jonkin sortin darwinismia sekin. Ruokatohtori olisi taipuvainen ajattelemaan, että kun luopuu jostain, usein myös jotain menettää.

Toki on niin, että eläinkunnan tuotteiden vältteleminen ei enää ole vain hintelien viherpiiperöiden leipälaji. Veganismi on jo täysin salonkikelpoinen ruokatrendi. Monenlaisia mock up -ruokia ja imitaatioreseptejä tulee jatkuvasti vastaan, ja edelläkävijäkokkien hyppysissä niiden kehittely on saanut jopa molekyylikeittiömäisiä piirteitä. Ja kokeilustahan kokkailussa onkin kyse.

Liivate korvataan vegaanisissa ruuissa yleisesti agar-agarilla, pektiinillä tai johanneksenleipäpuujauheella. Kananmunan sijaan voi tietyissä leivonnaisissa käyttää kookosmaitoa tai banaania. Chian hyydyttävä ominaisuus on jo kaikille vähänkään tiedostaville päivänselvä asia, ja raakaruokailijat tietävät, että kookosöljyllä voi jähmettää jos jonkinmoista mössöä. Macadamia on pähkinöiden kermaa, siis ihan käytännössä.

Maidoton, munaton, gluteeniton… Tohtorin korviin on ison lätäkön takaa kantautunut jopa puhetta guiltfree-ruuasta. Tästä kummallisesta tiedosta inspiroituneena laadinkin ton-ruokaa. Tämä raakakakkuresepti ei kiusaa ketään ja on jopa syyllisyydestä vapaa. Että paljon onnea vaan!

_______________

Resepti: Limekäs raakakakku

10 hengelle

Peruspohja:

2 dl manteleita

10 kpl tuoreita taateleita

1/ 2 tl aitoa vaniljaa

ripaus ruususuolaa

(muutama ruokalusikallinen vettä tarvittaessa)

1. Liota manteleita halutessasi vedessä yön yli ja huuhtele. Näin saat kakusta vieläkin kivemman ja vatsasi sulattaa sen helpommin.

2. Jauha mantelit hienoksi tehokkaalla tehosekoittimella.

mainos

3. Poista taateleista kivet. Pilko ja lisää manteleiden joukkoon. Jatka sekoittimella, kunnes massa on tasaista ja se klimppiintyy. Lisää hieman vettä tarvittaessa.

4. Mausta vaniljalla ja suolaripauksella.

5. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 22 cm). Siirrä jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Täyte:

2 dl macadamia-pähkinöitä

neljän limen mehut (1 dl)

kolmen limen kuori raastettuna

yksi tummaksi kypsynyt banaani

4 rkl agavesiirappia

1 dl kookosöljyä

4 rkl paksua kookoskermaa

1. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi, paksun kermaiseksi massaksi teho- tai sauvasekoittimella.

2. Tarkista maku ja lisää agavesiirappia, jos kaipaat lisää makeutta.

3. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja taputa vuokaa kevyesti alustaan. Näin poistat kakkumassasta mahdolliset ilmakuplat.

4. Anna raakakakun hyytyä pakastimessa pari tuntia, tai niin kauan, että kakun keskiosa tuntuu koskettaessa kiinteältä.

5. Koristele mantelirouheella ja raastetulla limen kuorella ennen tarjoilua.

Anu Brask