Perunan ylistys

Lukuaika: < 1 minuutti

Perunan ylistys

Voimakalenteri: Suomalaisia uusia perunoita onkin saatava ensimmäisten joukossa ja hinnalla millä hyvänsä.

Herkulliset suomalaiset uudet perunat tulevat taas. Näen jo höyryävän kattilallisen perunoita tillivedessä, eri sillipurkkeja, kasviksia, grillituotteita ja muita lisukkeita. On aika kuluttaa lamaan katsomatta.

Suomalaisia uusia perunoita onkin saatava ensimmäisten joukossa ja hinnalla millä hyvänsä. Siksi suomalaisia viljelijöitä huolestuttaakin aikainen perunanviljely Etelä-Ruotsissa ja muualla kaukomailla, Ruotsin halpa kruunu ja se, ettei ulkomaisia perunoita vain myytäisi suomalaisina. Samalla voiperunoita popsiva kuluttaja ei mieti mitään.

Kuluttaja ei pohdi, miksi pellot 600 kilometriä Helsingistä lounaaseen tuottavat mauttomampia perunoita kuin esimerkiksi pellot 1 000 kilometriä Helsingistä pohjoiseen.

Tai kenen kukkaroa ajatellaan, kun Suomessa on aikaistettu uusien perunoiden kasvattamista kasvihuoneissa ja muilla keinoilla, jotta juhannuksen sijaan perunoita saataisiin jo vapuksi.

Tai miksi uusien perunoiden saantia yleensä on aikaistettu ja kuinka paljon aikaistaminen kuluttaa luonnottomuudessaan energiaa, kuten talvella kasvatetut tomaatit.

Tai miksi 79 prosenttia vettä sisältävän perunan ensiversio maksaa kymmenkertaisia hintoja verrattuna arkipottuun.

Tai miksi kesän ensi kurkkuja tai syksyn ensi sieniä ei ylistetä luonnollisuudessaan samoin kuin uusia perunoita kaikkine markkinatalouden lisukkeineen.

Tai mitä seurauksia siitä on, että haavoittuvaa perunaa suojellaan vuosittain maailmanlaajuisesti 2,5 miljoonalla tonnilla torjunta-aineita.

Tai miksi ihminen teknologian kehityksestä huolimatta edelleen käyttää 90 prosenttia energiasta ruuan tuotantoon ja jakeluun.

Tai miksi tällä vuosituhannella nälästä kärsii edelleen joka seitsemäs ihminen.

Tai miksi se ihminen ylipäätään taas söikään.

Näitä ajatuksia maistellessa toivotankin kaikille lukijoille maukasta ja maltillista kesää!

John Reader: Peruna. Eräs maailmanhistoria. Suomea koskeva osuus: Anne Paavola. Like 2009. 374 s.

Rami Kolehmainen

  • 9.9.2009