Kirjoittanut Hannele Huhtala

Oi Neuvostojen maa!

Lukuaika: < 1 minuutti

Oi Neuvostojen maa!

”Kun matkustimme muualle, saimme huomata valtavan värien kirjon.”

KUVATAITEILIJA Irina Schuvaloff, 28, asui perheineen Neuvostoliitossa vuosina 1984–87. Hänen muistoissaan Neuvostoliitto on Moskova, jonka valtavat kadut symboloivat hänelle koko maan suuruutta. ”Luulen Leninin ja muiden ajatelleen, että suuret linnamaiset rakennukset antaisivat tavalliselle kansalle vaikutelman siitä, että he ovat tärkeitä. Samaa kai sekin oli, että juodaan arkipäivinä samppanjaa”, Schuvaloff sanoo.

Kun Schuvaloff miettii Neuvostoliittoa kuvaavia sanoja, hän ei heti puhu politiikasta. ”Ensimmäisenä tulee mieleen s prazdnikom -sanonta, joka on tällainen huudahdus ’juhlan kunniaksi’. Toinen on spasibo – ’kiitos’, venäläinen vieraanvaraisuus on niin sydämellistä. Tovarištš on tietysti ’toveri’, joka sekin on oleellinen sana”, Schuvaloff luettelee.

KUVATAITEILIJANA SCHUVALOFF muistaa erityisesti Neuvostoliiton värit: punaisen ja harmaan. ”Kun matkustimme muualle, saimme huomata valtavan värien kirjon.”

Meno Neuvostoliittoon oli Schuvaloffin muistoissa helppo, vaikeampaa oli palata Suomeen. ”Neuvostoliitossa lapset kunnioittivat auktoriteetteja. Ei siellä ollut lintsausta, lunttausta, ei koulukiusaamista eikä kukaan syönyt karkkia viikolla. Takaisin Suomeen muuttaminen ei siitä huolimatta ollut rankkaa, koska tulin suomalais-venäläiseen kouluun, jossa muillakin oppilailla oli kokemusta ja sukujuuria Venäjällä.”

Schuvaloff pitää Neuvostoliittoa erikoislaatuisena kokeiluna. ”Aina on ongelmia siinä, jos hypätään äärilaidasta äärilaitaan. Ei Neuvostoliitosta silti pidä mitään unohtaa, sillä virheistä täytyy oppia.”

Yle Radio 1, Punainen heinäkuu -ohjelmasarja. Osa ohjelmista uusintoja 1970- ja 1980-luvuilta, osa vastavalmistuneita.

www.yleradio1.fi/punainenheinakuu

Hannele Huhtala