Musta maanantai

Lukuaika: < 1 minuutti

Musta maanantai

Nuori oppositioaktivisti surmattiin Moskovassa.

Moskovan maanantai 19. tammikuuta oli väkivaltainen. Ihmisoikeusjuristin ja toimittajan murhien lisäksi kaupungissa levisi uutinen 20-vuotiaan oppositioaktivistin kuolemasta. Anton Stradymov hakattiin kuoliaaksi kadulla, eikä tekijästä ole tietoa – nuorella miehellä ei ollut vihollisia.

Anton Stradymov löydettiin vertavuotavana ja henkihieverissä tammikuun 14. päivänä Vykhinon metroaseman läheltä Moskovasta. Stradymov kuoli myöhemmin sairaalassa. Hän osallistui muun muassa Venäjällä kielletyn Kansallisbolševistisen puolueen sekä Toinen Venäjä -koalition toimintaan.

Tieto Stradymovin kuolemasta julkistettiin viisi päivää myöhemmin, samalla kun uutinen ihmisoikeusjuristi Stanislav Markelovin ja toimittaja Anastasia Baburovan kuolemasta levisi.

KansallisbolŠevistisen puolueen lehdistösihteeri Daria Jakovleva kertoo blogissaan, että yksi Stradymovin ystävistä kutsuttiin tunnistamaan ruumista 19. tammikuuta. Ystävä, ”Katia”, kertoi ruumiissa näkyneiden vammojen todistavan äärimmäisen rajusta hyökkäyksestä. Suurin osa näkyvistä vammoista oli Stradymovin päässä, ja blogin mukaan hänen kallonsa oli murtunut useasta kohdasta.

Stradymovin ystävät kertovat tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa saadakseen rikostutkimukset käyntiin. Hyökkäykselle ei ole löydetty selkeää motiivia tai epäiltyjä, mutta ystävät arvelevat, että tapaus voi liittyä Stradymovin poliittiseen toimintaan.

”Emme aio tehdä rajuja johtopäätöksiä, mutta Antonilla ei ollut henkilökohtaisia vihollisia”, Jakovleva kirjoittaa. ”Hän olisi tuskin kiinnostanut tavallisia pahoinpitelijöitä, etenkin kun mitään hänen omaisuuttaan ei viety.”

”Hän oli kuitenkin onnistunut tuottamaan harmia monille poliittisella toiminnallaan. Sitä paitsi kukaan ei iske niin rajusti tavallisessa katutappelussa.”

Runsas vuosi sitten toinen Kansallisbolševistisen puolueen aktiivijäsen, 23-vuotias Juri Tšervoškin, pahoinpideltiin kuoliaaksi Moskovassa. Hetkeä ennen pahoinpitelyä Tšervoškin soitti ystävälleen ja sanoi epäilevänsä, että poliisin erikoisjoukot seurasivat häntä.

Kirjailija Eduard Limonovin johtama puolue tunnetaan hallituksenvastaisista mielenosoituksistaan ja julkisista piloistaan. Puolue on kielletty Venäjällä useaan otteeseen, ja useita sen jäseniä on parhaillaan vankilassa.

Oksana Tšelyševa

  • 9.9.2009