Mehiläinen

Lukuaika: < 1 minuutti

Mehiläinen

Poliittinen eläin: Mehiläinen on silkkiperhosen ohella ainoa hyönteinen, joka on joutunut ihmisen kotieläimeksi.

Mehiläinen on mesipistiäisiin kuuluva yhdyskuntaeläin. Se elää Antarktista lukuun ottamatta kaikilla mantereilla. Mehiläisellä tarkoitetaan yleensä läntistä hunajamehiläistä (Apis mellifera). Tunnetuista 20 000 mehiläislajista vain 11 lajia tuottaa ja varastoi hunajaa.

Mehiläiset kertovat hyvät mesipaikat toisilleen tanssimalla. Tanssista käy ilmi ravintopaikan etäisyys, suunta ja aika, jolloin ravintoa on saatavilla. Mehiläistä on tarhattu todistetusti Egyptin pyramidien pystytyksestä lähtien. Se on silkkiperhosen ohella ainoa hyönteinen, joka on joutunut ihmisen kotieläimeksi.

Mehiläisyhteisössä työt jaetaan. Yhteiskunnassa elää parhaimmillaan 60000 mehiläistä: yksi lisääntymiskykyinen kuningatar, lisääntymiskyvyttömät naaraat eli työmehiläiset, urosmehiläiset eli kuhnurit ja toukat. Kuningatar munii, kuhnurit hedelmöittävät, toukat kehittyvät ja työläiset tekevät työt.

Kuhnurit vetävät pesässä lonkkaa 1–4 kuukautta, kunnes lähtevät parittelulennolleen etsimään hedelmöitettävää kuningatarta. Syksyn tullen kuhnurit ajetaan pois pesästä talvivarastoja kuluttamasta.

Työmehiläiset elävät noin 40 vuorokautta, paitsi jos syntyvät syksyllä ja pääsevät talvehtimaan. Työläiset puhdistavat kennoja, huolehtivat hautomisesta, syöttävät yhteisön jäseniä ja rakentavat ja vartioivat pesää. Viimein ne pääsevät lentämään: keräämään mettä, vettä, siitepölyä ja kittivahaa. Viimeistään parin viikon kuluttua siivet ovat kuluneet puhki ja työläinen kuolee. Surkea homma, mutta ehkä työ on työmehiläisestä kivaa. Ja ainakin yhdyskunnalla pyyhkii hyvin.

Teija Kaarakainen

  • 9.9.2009