Maailma pelastuu sittenkin?

Lukuaika: 2 minuuttia

Maailma pelastuu sittenkin?

Rikkidioksidi saattaa hidastaa ilmaston lämpenemistä.

Tämänhetkisen tiedon mukaan lupaavin tekninen keino maapallon lämpenemisen estämiseksi on rikkidioksidin lisääminen stratosfääriin”, sanoo tutkija Ken Caldeira Stanfordin yliopiston Carnegie-instituutista.

Ken Caldeira on maailman johtavia ilmastonmuutostutkijoita. Hänen tutkimuksensa pääkohde on geoengineering – eli tekniset ratkaisut ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

”Rikkidioksidi on halpaa, sitä on helppo levittää ja tiedämme sen toimivan, koska olemme havainneet tulivuorten purkausten viilentävän maapalloa samalla tavalla.”

Yläilmakehään viety rikkidioksidi muodostaisi hiukkasia, jotka imisivät itseensä auringonvaloa ja heijastaisivat siitä osan takaisin avaruuteen. Rikkidioksidin ylös kuljettamiseksi tutkitaan lentokoneita halvempia vaihtoehtoja.

Varteenotettava ajatus on siirtää kaasusta paineistettu neste maan pinnalta yläilmakehään pumpuilla varustetulla ja ilmapalloilla kannatetulla letkulla. Yksi letku olisi tarpeeksi kuljettamaan rikkidioksidin, joka riittäisi koko planeetan viilentämiseksi.

Hankkeen aloituspaikaksi on ehdotettu pohjoista napa-aluetta, jolla ilmaston lämpenemisen vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin. Rikkidioksidi olisi syytä kuljettaa sadepilvien yläpuolelle, jolloin hiukkaset pysyisivät ylhäällä muutaman vuodenkin.

Tulivuori Pinatubon purkaus kesäkuussa 1991 osoitti käytännössä rikkidioksidin lisäämisen stratosfääriin kehittämisen arvoiseksi ajatukseksi. Räjähtäessään Pinatubo syöksi sisuksistaan tuhkavanan, joka vei stratosfääriin 20 miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Pinatubon purkauksen seurauksena maapallon keskilämpötila laski asteen puolikkaan. Samalla havaittiin Grönlannin jäätiköiden sulamisen vähentyneen.

Ongelmatonta ilmakehän manipuloiminen ei ole.

”Todennäköisesti negatiivisia seurauksia olisi, mutta emme voi olla aivan varmoja, mitä ne olisivat. Asiaa tutkitaan tällä hetkellä hyvin paljon”, sanoo Caldeira.

Rikkidioksidin lisäämisen stratosfäärissä on arveltu tuhoavan ilmakehän otsonia. Pinatubon purkauksen jälkeen havaittiin otsonin vähentyneen selvästi. Caldeiran mukaan happamat sateet eivät sen sijaan olisi ongelma – hankkeen rikkidioksidimäärä olisi vain muutama prosentti siitä mitä teollisuus nyt päästää ilmakehään.

Sitä, miten hanke vaikuttaisi alueellisiin lämpötiloihin ja vuodenaikoihin, ei ole vielä tutkittu tarpeeksi. Perimmäinen huoli ilmakehän manipuloimisessa on se, että ihminen kajoaa elintärkeään, monimutkaiseen ja puutteellisesti ymmärrettyyn luonnonjärjestelmään. Odottamattomien asioiden tapahtuminen on lähes varmaa.

Caldeira pitää tärkeänä, että mikäli maapalloa aletaan teknisesti muuttaa, hankkeeseen olisi lähdettävä pienin, tarvittaessa peruutettavissa olevin askelin, jolloin voidaan palata takaisin asioiden mennessä vikaan.

”Jos odotamme liian kauan, todellisen hädän sattuessa voimme olla pakotettuja nopeisiin toimiin tuntematta mahdollisia haittoja.”

Hankkeet saattaisivat viilentää maapalloa, mutta muita hiilidioksidipitoisuuden kohoamisen vaikutuksia niillä ei saada hoidettua. Kohonnut hiilidioksidi esimerkiksi happamoittaa meret ja uhkaa tuhota merielämän.

Tällä hetkellä ainoa mahdollisuus tutkia maapallon teknisen manipuloimisen vaikutuksia ovat tietokonesimulaatiot. Suurempiin kokeiluhankkeisiin ei ole rahoitusta.

Aivan ilmaista rikkidioksidin vieminen stratosfääriin ei ole, mutta kustannukset olisivat kuitenkin hallittavissa.

”Kukaan ei tiedä tarkkoja kustannuksia, mutta on arvioitu että vuotuinen kustannus olisi vähemmän kuin muutama miljardi dollaria. Tämä on pientä verrattuna hiilidioksidipäästöjen vähentämisen kustannuksiin.”

Caldeiran mukaan poliitikoilta puuttuu tahtoa tutkia teknisiä keinoja maapallon viilentämiseksi.

”Poliitikot eivät halua ajaa ilmaston lämpenemisen teknisten ratkaisujen tutkimusta. Tutkimusprojektin aloittamisella he joutuisivat myöntämään, että emme tee tällä hetkellä tarpeeksi välttääksemme katastrofaalisen ilmastonmuutoksen.”

mainos

Caldeira korostaa, että maapallon manipuloiminen voi olla ainoastaan apuväline.

”Jos tutkimukset osoittavat hankkeiden olevan turvallisia, niitä olisi syytä käyttää Grönlannin jäälautan romahtamisen estämiseksi, jääkarhujen ja koralliriuttojen pelastamiseksi ja niin edelleen. Jos kuitenkin jatkamme citymaastureilla ajamista ja hiilivoimaloiden rakentamista, voi maapallon manipuloimisesta tulla vain oikeutus tuhoavien käytäntöjen jatkamiselle. Siksi olen voimakkaasti manipuloimista vastaan, mikäli emme muuten tee kaikkeamme ilmasto-ongelman korjaamiseksi.”

Anssi Koskinen

  • 9.9.2009