Lukijaposti

Voiman & Fifin lukijoilla on asiaa.

Vastauksia Purokurulle

Voima nro 9:n artikkelissa ”Terve ruumis – terve ideologia?” sen kirjoittaja Pontus Purokuru kysyy, että kenen ongelma liikkumattomuus täsmälleen on: huolestuneiden virkamiesten vai jämähtäneen kansan. Purokuru kirjoittaa, että politiikan tutkija Jiri Nieminen on Radio Moreenissa kysynyt, että mikä ongelma siinä on, jos nuoret työläismiehet haluaa elää lujaa ja kuolla nuorina. Kirjoittaja itse kysyy, että mikä ongelma siinä on, jos suomalaiset tahtovat viettää päivänsä liikkumatta ja kuolla huonokuntoisina.

Vastaukset näihin kirjoittajan ja tutkijan esittämiin kysymyksiin ovat mielestäni itsestään selviä, mutta kerrotaan ne silti. Huonokuntoisuus ei ole vain huonokuntoisuutta, vaan se tuo mukanaan erinäisiä sairauksia, joiden hoito on yhteiskunnalle kallista. Pysyttelemällä kohtuullisessa kunnossa voi huonokuntoisuuden aiheuttamilta sairauksilta välttyä. Vaikkei tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin suoranaisesti kuolekaan, maksaa niiden sairauksien hoitaminen pitkän pennin.

Lisäksi on todettava, että huonokuntoisuus on osasyynä ainakin moniin verenkiertoelinten sairauksiin, jotka ovat yhä se suomalaisia eniten tappava sairausryhmä. Eli kun kuntoilemattomuuden seuraus on kuolla huonokuntoisena, niin ennen kuolemaansa tällainen kuntoilematon henkilö on tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi.

Nikkisen ja kirjoittajan toinen pointti on se, että mitä siitä jos on sairas, kun kuolee nuorena. Yhteiskunta kuitenkin tarvitsee sellaisia yhteiskunnan jäseniä, jotka verojen muodossa osallistuvat yhteiskunnan kustannuksiin. Jos kuolee nuorena, niin ennen kuolemaansa tällainen huonokuntoisena olemisen valinnan tehnyt henkilö ei ole aiheuttanut kuin kustannuksia yhteiskunnalle.

Eli koottuna: se, että yhteiskunnan jäsenet huolehtivat kunnostaan, on yhteiskunnalle edullista.

Petri Haapa, Nastola

_______________

Roskat uuniin!

Tero Tähtinen kirjoitti Toisinajattelija-palstalla kaatopaikkataiteesta ja päätti kirjoituksensa näin:

”Pitäisikö nykypäivän ympäristötiedostavan luontolyyrikon sisällyttää rehellisyyden nimissä säkeisiinsä avohakkuut, harvesterit, lentokonemelu, ojanpientareille heitetyt roskat ja uimakelvottomaksi rehevöityneet hiekkarannat? Miettikääpä tätä seuraavan kerran, kun viette roskia ulos.”

Mielestäni noita ajatuksia tulisi miettiä paremminkin silloin kun heittää roskan luontoon tai kirjoittaa nimensä adressiin, jossa vastustetaan roskienpolttoa.

Taloudestani ei käytännössä tule mitään jätettä, jota ei voi käyttää jonkin prosessin raaka-aineena. Miksi sitten sitä kaikkea ei käytetä, vaan läjitetään kaatopaikoille? Yksi syy on nimenomaan se, että luontoihmiset eivät pidä jätteenpolttolaitoksista. En voi ymmärtää ihmistä, joka mielestään suojelee luontoa sallimalla kaatopaikat ja kieltämällä jäteen polton.

Topi Linkala

_______________

Demokratia ei ole roskaa

Viitaten laatikkoonne otsikolla ”Onko Demokratia Roskaa?” Voima 9/2011 totean seuraavaa:

Demokratia ei ole roskaa, mutta tulipaloa ei sammuteta demokraattisella päätöksellä. Analogiaa voidaan hyvin jatkaa: tulipalon sammuttajien ei tule kysyä miten palo sammutetaan sen paremmin amatööreiltä kuin tulen sytyttäjiltäkään, mutta tulen sytyttäjiltä voi kysyä miten tuli sytytettiin.

Euroopan talouskriisiä ei voida hoitaa kunnolla sen paremmin kysymällä kansalta kuin pankkiireiltakaan, miten se tulisi tehdä. On aika kysyä pankiireilta, mitä he ovat tehneet, ja tehdä siitä johtopäätökset sen suhteen, miten kriisi tulisi hoitaa.

Topi Linkala

_______________

Kiitos runouden huomioimisesta!

Koko Vastakaanon-työryhmä oli hyvin otettu mainiosta tekstistä, joka antologiastamme oli viimeisimmässä Voima-lehdessä. Teksti oli käsitteellisesti ja muodollisesti onnistunut ja tuotti meille suurta iloa. Onnittelut ja kädenpuristus sen anonyymille kirjoittajalle!

Kaikki tuntemani runoilijat ovat iloisia tavasta, jolla marginaalisempaakin runoutta on viime aikoina lehdessänne käsitelty. Itselleni tällaiset kosketuspinnat muuhunkin kuin pelkkiin kirjallisuuslehtiin ovat elintärkeitä. Ne lisäävät motivaatiota kirjoittaa ja tekevät julkaisemisen mielekkääksi. Siksi olin myös hyvin otettu Maaria Pääjärven näkemyksellisestä arviosta uudesta kirjastani samaisessa lehdessä.

Mukavaa syksyä koko toimitukselle, runous minussa kiittää!

Harry Salmenniemi

_______________

Olisin kiitellyt

Olisin kehunut teitä siellä vähäsen ja Klausia varsinkin (vastamainokset) mutta eihän tämä valmislomakeväylänne toimi.”sorry, but something wenr wrong” j.n.e. on ainoa kuittaus. Varsin ärsyttävää. Äijät kävi kuussa 1969. Laittakaa kuntoon, ulkona on hieno ilma enkä viitsisi istua nenä Macissa kiinni koko päivää…

Tom Forsström, eläkeläinen (!), Inkoo

_______________

Jeesuksesta ja veteraaneista

Oli kolme tyyppiä. Kaksi suurempaa heistä sopi keskenään, että jaetaan lähellä olevat maat. Tehtiin sopimus, joka oli vain tahroja paperilla kuten Eput laulaa. Isot tyypit aloittivat rähinän mutta pieni tyyppi puolustautuikin eikä alistunut.

Toinen isoista jätkistä huomasi tämän sisukkuuden ja uudet valloitukset mielessään päätti, että otetaan naapuri haltuun ja käytetään hyväksi sitä pientä puolustautujaa, että saadaan iso rintama. Oliko vaihtoehtoja muuta kuin painua niin pitkälle hyökkääjän selustaan että olisi sitten varaa perääntyä kun tarve vaatii? Niin kävikin mutta valloitusta ei tullut koskaan.

Tiedätte mistä puhun. Kyse on Hitlerin Saksasta, Stalinin Neuvostoliitosta ja Suomesta. Saksa valtasi maita ja Neuvostoliitto miehitti pikkumaita. Sitten kun sota loppui, Suomea syyllistettiin siitä, että olivat väärällä puolella. Ihmisiä jotka puolustivat Suomea, leimattiin ja mustamaalattiin. Poliitikot alkoivat mielistellä venäläisiä ja puututtiin vain amerikkalaisten aiheuttamiin epäkohtiin mutta ei venäläisten. Nykyinen pressamme oli jopa mukana DDR:n tunnustamiskomiteassa ja puhui joskus vappupuheessaan 1970-luvun puolessa välissä että Suomen kannattaisi liittyä Neuvostoliittoon.

No, huomasin myös lehdessänne olevan Israelin vastaisuutta ja palestiinalaisista tehdään marttyyrejä. Mikään muu ei ulkovalloille riitä kuin Israelin koko tuhoaminen ja natsit sekä Stalin tapattivat heitä miljoonittain. Lehdessänne raamattua verrattiin fantasiakirjallisuuteen, eikä ollut merkitystä sillä että Jumala oli luvannut Israelille oman maan vain siksi, että ympäröivät kansat tekivät niin kauhistuttavia tekoja, että sitä ei voisi sivusta katsella. Lapsia uhrattiin, oli kaikenlaista julmuutta ja väkivaltaa sekä kidutusta epäjumalien uhrimenoissa. Jumala antoi lakeja jotka toisivat turvaa.

Pistänpä teille linkin fantasiamusiikkiini sivulle www.youtube.com/usvahaukka ja toivon, että tutustuisitte pariin biisiini suvaitsevaisuuden nimissä. Edes teidän lehtenne ei saisi ilmestyä Neuvosto-Suomessa, eikä mikään muukaan kriittinen. Antakaa jo kunnia kenelle se kuuluu. Eli Jeesukselle ja sotaveteraaneille että he taistelivat meille vapaan maan eikä henkeään rakastaneet vaan olivat alttiit kuolemaan asti.

Sami Sundström

_______________

Olispa muuta tekemistä

Vittu mitä paskaa koko lehti. Kauheaa propagandaa. Ei voi lukea ilman että silmät alkaa vuotaa verta ja oksennuksen maku suuhun. Ei millään pahalla, it’s only business. Hitto kun olis muuta tekemistä kuin lukea tätä lehteä. Uutta Voimaa odotellessa.

Kuasa

_______________

Kommentoi Facebookissa
Migration Comics
Helsinki liikkuu