Lukijaposti

Lukuaika: 6 minuuttia

Lukijaposti

Voiman ja Fifin lukijat kommentoivat julkaisuja ja maailmaa.

Korjaus Gogolin markkinointitekstiin

”Gogolin Päällystakki on nerokas pieni tarina virkamiehestä, josta maaginen takki tekee sankarin. Ryhmäteatterin esitys tuo Gogolin nykyaikaiseen Sarasvuo-maailmaan. Siellä menestys löytyy itsestäänselvyyksiä laukomalla, kunhan takki on oikea.”

Hei,

Toimin Trainers’ Housen viestintä- ja markkinointijohtajana. Mielestäni viittauksenne yllä olevassa Gogolin päällystakki -kirjoituksessanne liittyen toimitusjohtajaamme Jari Sarasvuohon on asiaton. Puhetyöläisyydessä sinänsä ei varmaankaan ole mitään vikaa – olemmehan samalla alalla siinä suhteessa kumpikin.

Meitä työskentelee tässä yrityksessä 340 henkilöä. Jos liiketoimintamme ei perustuisi asiakkaittemme liiketoiminnan parempaan menestykseen, olisimme varmasti olleet kuopattuja jo ajat sitten.Yrityksemme on ollut olemassa jo lähes 20 vuoden ajan, ja sen menestys on ollut vuodesta toiseen kiistatonta. Pyydän teitä korjaamaan asiattoman viittauksen Jari Sarasvuosta välittömästi.

Odotan vastaustanne viestiini. Hyvää teatterikevättä toivottaen,

Minna Varajärvi

_______________

Fifin päätoimittaja vastaa

Kuten itsekin toteatte, Trainers’ House ja sen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo ovat menestyvä toimija suomalaisessa yritysmaailmassa. Jari Sarasvuo myös ahkerasti kommentoi suomalaista y teiskuntaa. Itse uskon, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja keskusteluun osallistuminen ovat etuoikeuksia, jotka tuovat mukanaan myös kritiikin mahdollisuuden.

Gogol-arvostelussa ei ole kyse markkinointitekstistä, kuten viestissänne kirjoitatte, vaan teatteriarvostelusta. Tämä journalistinen teksti ei kiistä Trainers’ Housen menestystä tai kommentoi mitenkään yrityksen suhdetta asiakkaisiinsa – itse asiassa edustamaanne yritystä ei arvostelussa mainita lainkaan. Sen sijaan toimittaja nostaa Sarasvuon, aktiivisen yhteiskunnallisen keskustelijan, esimerkiksi ajatusmaailmasta, jota Ryhmäteatteri esityksessään kommentoi.

En näe tässä tulkinnassa mitään asiatonta. Sekä Ryhmäteatterin että arvostelun kirjoittaneen Mikko-Oskari Kosken näkökulmista voi toki olla eri mieltä, ja tällaiselle keskustelulle tarjoamme foorumin sekä Fifissä että Voimassa. Toimittajamme tekstiä emme kuitenkaan näillä perusteilla muokkaa.

Ystävällisin terveisin,

Hanna Nikkanen

päätoimittaja, fifi.voima.fi

_______________

Hyvällä tolalla?

Hyvinvointivaltion nousu ja lasku (Voima 1/2009) on tärkeä ja oiva aihe. Haluaisin kuitenkin oikaista pari virhettä. Faktalaatikossanne kirjoitetaan, että ”Tuloerojen kaventamiseen ei lapsilisäkorotus auta, ja siksi se onkin tulonsiirroista jo nyt parhaalla tolalla. Lapsilisä on ansiosidonnainen etuus, joka jaetaan kakille kansalaisille. Huono-osaisten ja varakkaiden hajurako säilyy.”

Ikävä kyllä kirjoitettu ei täysin pidä paikkaansa. Vaikka lapsilisä tosiaan jaetaan kaikille kansalaisille, niin kaikkista köyhimmiltä lapsiperheiltä lapsilisä leikkautuu yhä pois. Lapsilisä nimittäin edelleen otetaan tulona huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Näin ollen kaikista köyhimmiltä lapsiperheiltä, jotka joutuvat käyttämään viimeistä etuutta, leikkautuu lapsilisä pois.

mainos

Eihän lapsilisä esimerkiksi vähennä työttömyyspäivärahankaan määrää, miksi sitten toimeentulotukea? Ja jos ja kun lapsilisää korotetaan, leikkaa se yhä suuremman osan toimeentulotuesta. Lapsilisän korotus ei siis täten lisää kaikista köyhimpien perheiden taloudellista tilannetta. Tämä vääryys ja suuri epäkohta tulee korjata välittömästi! En siis menisi linjaamaan, että lapsilisä olisi tulosiirroista parhaimmalla tolalla.

Käsitykseni ja nykyisten tietojeni mukaan asialle ei toistaiseksi olla tekemässä mitään. Mielelläni tosin olisin väärässä tässä kohtaa. Muutoin haluan kiittää tästä mielenkiintoisesta artikkelistanne! Toivottavasti tällä saadaan keskustelua aiheesta avattua.

Mirka Muukkonen

Puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestö

_______________

Toimittaja vastaa

”Etuuksista parhaalla tolalla” tarkoittaa sitä, että lapsilisän korotus eli sitominen indeksiin ei Sata-komitean ehdotuksena yllätä, koska korotus ei kavenna tuloeroja. Sosiaalietuuksista se nauttii poliittisesti laajinta hyväksyntää, koska lapsilisä on samansuuruinen kaikille tulotasosta riippumatta.

Varakkaammissa perheissähän on tapana siirtää lapsilisät korkeakorkoiselle tilille mukavaksi pesämunaksi ensiasuntoa tai vaikkapa omaa moottoripyörää varten. Keskituloisissa perheissä kaikki menee mikä tulee ja korotuksesta on varmasti hyötyä. Olet aivan oikeassa siinä, että kaikkein köyhimpiä korotus ei hyödytä lainkaan. Se on räikeä vääryys.

Ansiosidonnainen on lapsilisien yhteydessä väärä termi. Sen sijaan äitiyspäivärahat ovat ansiosidonnaisia.

Susanna Kuparinen

toimituspäällikkö

Voima

_______________

Tyhmät köyhät?

Ottakaa selvää ovatko Soininvaaran mielipiteet leipäjonoasiakkaiden heikkolahjaisuudesta Osmon ikiomia vai Sata-komitean jäsenten, jotka Osmo vain hölmöyttään tuo julki. Eli kattava reportaasi leipäjonoasiakkaiden heterogeenisyydestä.

Päivi

_______________

Voimaa kaikille

Ehkäpä on niin, ettei kukaan muu kuin Voima tee tällaisia juttuja tällä hetkellä. Ei ainakaan tavalliselle tossunkuluttajalle. Soinivaara-juttu tulee ekana mieleen. Voimaa itse kullekin!

mainos

Heikki

_______________

Merkittävää journalismia

Kiitos artikkelista Hyvinvointivaltion nousu ja lasku. Tärkeää on, että Soininvaara sai lausua julki sen julkisen salaisuuden että SDP on pitkään nimenomaan vastustanut sosiaaliturvaa, joka ei ole ollut työsidonnaista. Edesmennyt ystäväni joka oli erään SDP:n osaston puheenjohtaja, osaston, jossa oli jäseninä niin kansantaloustieteilijöitä, kuin juristeja ja toimittajiakin, toistuvasti kyseenalaisti SDP:n sosiaalipoliittisen linjan. Sitä pidettiin pittoreskina intellektualismina.

Julkilausumatta jää että SDP on työväenliike  ja sen tarkoitus on työläisten etujen edistäminen. Paradoksaalista taas on se, että osan työväenliikkeen yhteiskunnallisesta voimasta vei pelotusvaikutus, joka johtui siitä, että työvoiman ulkopuolelle joutuminen merkitsi liikaa yksilöille.

Juha Matti

_______________

Hyvä vastamainos

Kiitokset Voiman 01/2009 sivulla 16 olleesta ”Ponnistetaan yhdessä” -vastamainoksesta. Kuva tarjosi makeat naurut, osui ja upposi. Tämän lisäksi en voinut olla panematta merkille, että työ oli teknisesti parempilaatuinen ja silmää miellyttävämpi kuin ”Älä ruoki lamaa” -kampanjan alkuperäinen propagandajuliste. Possu oli antimainoksessa aidomman näköinen. Totuus ja kauneus, mitenkäs se menikään?

Lapa

_______________

Voima uskaltaa

On tosi hienoa että löytyy lehti joka uskaltaa ottaa kantaa ja kritisoida nykymeininkiä. Onnea Teille ja siksi tilasin lehden. Ikä 55 v. ja tytön poika 5 v., josta oon tosi ylpiä.

Kari

_______________

Uuden vuoden lupaus

Näin vuoden alussa on hyvä tehdä sellaisia päätöksiä, joita on helppo pitää joutumatta omantunnon tuskiin. Yksi sellainen on, että luen Fifin ainakin pari kertaa viikossa. Tosin siinä on aika lailla lukemista enemmän kuin Voimassa, jota sitäkin olen seurannut jo vuosia. Kiitos tosi mielenkiintoisista kirjeenvaihtajista ja bloggaajista. Niin monipuolisia, läheltä ja kaukaa ja eri aihepiirejä käsitteleviä, ettei ikävää hetkeä heidän kanssaan tule. Menestyksellistä jatkoa Fifille ja Voimalle!!

Uskollinen lukija Keski-Suomesta

_______________

Suuret kiitokset!

mainos

On ihanaa huomata että tästä maasta löytyy vielä ihmisiä, joilla on taitoa ja intoa kyseenalaistaa ja kritisoida rakentavasti! Myös hankaliin ja mielipiteitä herättäviin asioihin puutetutte upeasti ja taidokkaasti! Voiman lukeminen luo tärkeää uskoa siihen, että yhteiskunnassamme jyllääviin vääryyksiin voi ja pitää puttua!

Henna

_______________

Höttölehtiä

Tilasin lehtenne kannatuksen vuoksi. Eihän maailma sillä pelastu, mutta näinä synkeinä aikoina on jotenkin lohdullista lukea pitkiäkin juttuja näkökulmista, joita ei välttämättä päivittäismedioissa tuoda esiin.

Työskentelen itse eräässä kaupungissa 7-päiväisen sanomalehden toimituksessa uutisdeskin  taittajana.Nykymeno näyttää vaativan uutisoinnin kaikkinaista ”keventämistä”. 10 vuotta sitten ei olisi tullut kuuloonkaan, että odotellaan Idols-tuloksia. Henkilöjuttuja pitää olla todella paljon, otsikointi ”räväkkää” jne.

Miksi kaiken pitäisi olla helposti sulavaa jopa sanomalehdessä? Joka aikaisemmin tunnettiin uutisia laajasti taustoittavana mediana. Nyt puuhastellaan joidenkin helvetin nettivideoiden kanssa, ja ulkoasu-uudistukset sekä viimeisimpänä villityksenä ”ennakoiva taitto” ajavat reippaasti sisällön edelle.

Voiman kaltaisia lehtiä tarvitaan, pidän itsekriittisestä asenteestanne (lukijapostin haukkumakirjeet), enkä tietenkään teidänkään aviisianne yksisilmäisesti tavaa. Mutta itseäni kiinnostavia juttuja olette julkaisseet paljon.

Johan

_______________

Arvon Fifin haisulit

On valitettavaa että esitätte itsenne pätevänä mediana. Tuskin sellaista nykypäivänä onkaan, mutta suurin osa julkaisuista sentään puhuu rahan kieltä eikä esitä maailmanparannusliibalaabaa. On mielestäni sääli, että ihmiset tarjoavat teille juttuja ettekä te edes viitsi vastata: ” Arvon… Ei… Nyt.. tai ikinä.” Olette todennäköisesti yhtälailla serkuille lämpenevä wannabetexasmedia ja asuisitte sanomatalossa jos asiat olisivat toisin. En arvosta enää lehteänne piiruakaan vaikka joskus jopa odotin sen julkaisua.

Ps. Töhryraatinne on ehkä urpointa mitä on ikinä mediassa tältä saralta tavattu. Ns. paska zoukki.

Pps. Olette tekopyhiä muovinsyöjiä.

_______________

Kerrankin hyvä numero

Yleensä Voiman pitkät artikkelit ovat olleet liioitellun asenteellisia ja (osittain siksi) melko tylsiä; luettavia ovat perinteisesti olleet lähinnä kolumnit. Tämä lehti oli kuitenkin virkistävä poikkeus! Vaihteeksi kaikki artikkelit olivat sekä mielenkiintoisia että hyvin taustoitettuja ja kirjoitettuja. Esimerkiksi yliopistovertailu nauratti vielä seuraavanakin päivänä. Keep up the good work!

Z

_______________

 

RFA & Red Flag Linux

mainos

Uusimmassa Voima-lehden numerossa 1/2009 on lipsahtanut juttuunne muutama virhe. Toimittajanne lähde on Radio Free Asia. Toimittajanne luonnehti tuota lähdettä riippumattomaksi, mutta todellisuudessa Radio Free Asia on eräs kylmän sodan jäänteistä ja lähteen taustalla on amerikkalainen tiedustelupalvelu CIA.

Jutussanne väititte, että Kiinan hallitus pakottaa Nanchangin kaupungissa sijaitsevat nettikahvilat vaihtamaan kaikkien koneidensa käyttöjärjestelmät Red Flag Linux -käyttöjärjestelmiksi. Tämä uutinen ei pidä paikkaansa.

Kiinan hallituksen määräyksessä suositellaan joko ostamaan windows-XP lisenssi laittomille palvelimille tai vaihtamaan Red Flag Linux -käyttöjärjestelmään. Pyrkimys on päästä eroon piraattiohjelmistoista.

Virheellinen oli myös Linux asiantuntija Kai Puolamäen väite siitä, että Red Flag Linux rikkoisi GPL-lisenssiä. Red Flag Linux jakaa nettisivuillaan lähdekoodit ohjelmistaan, aivan kuten GPL-lisenssi vaatiikin.

Arto Kojootti

_______________

Toimittaja vastaa

Radio Free Asian (RFA) toimintaa rahoittaa Yhdysvaltain kongressi, mutta se ei ole ollut sidoksissa CIA:han enää vuoden 1971 jälkeen, jolloin se asema kommunismin vastaisen taistelun välineenä lakkautettiin. Nykyinen, 1996 perustettu RFA on voittoa tuottamaton yhtiö, josta on säädetty kongressin International Broadcasting Act -laissa.

Hyväksyn väitteen, ettei RFA tämän ennen kaikkea taloudellisen sitoumuksen takia ole samalla tavoin riippumaton media kuin esimerkiksi Voima, mutta toisaalta, mitä riippumattomuus lopulta tarkoittaa?

Voima sai viime vuonna 24 000 euroa Opetusministeriön myöntämää kulttuurilehtitukea, ja valtio myönsi puoluetukeen sisällytettyä ja parlamentaarisiin voimasuhteisiin perustuvaa, ”tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen” tarkoitettua lehdistötukea viime vuonna 18 miljoonaa euroa. Emme silti ole sitä mieltä, että esimerkiksi Vihreä Lanka ajaisi uutisoinnissaan nimenomaan Suomen valtion asiaa.

RFA on ihmisoikeuksista kirjoittavalle toimittajalle riippumaton suhteessa siihen, mitä esimerkiksi Kiinassa todellisuudessa tapahtuu ja miten Kiinan omat tiedotusvälineet siitä kertovat. RFA kertoo usein ensimmäisten joukossa yksittäisten aktivistien tai ryhmien tilanteesta, ja näistä tiedoista sitä siteerataan useissa maailman luotetuissa uutisvälineissä, kuten arvostetussa brittiläisessä The Guardianissa.

Minäkään en perustanut nyt puheena olevaa juttuani pelkästään RFA:han, vaan kävin läpi suuren määrän muita tiedotusvälineitä, jotka kirjoittivat samasta asiasta. Missään lukemistani lukuisista uutisjutuista ei puhuta Linuxin suosittelemisesta, vaan yksinomaan velvoittavasta säännöstä.

Keskustelin Red Flag Linuxista kahden suomalaisen Linux-asiantuntijan kanssa. Saattaa olla, että heidän käsityksensä kiinalaisesta Linuxista ei täysin vastaa aktuaalista tilannetta, mutta niinpä siteerattu Kai Puolamäki ei esittänytkään jutussa mitään ehdotonta kantaa asiaan.

Virallisen Kiinan ja internetin suhde on äärimmäisen ongelmallinen ja paranoidinen, mistä voimme lukea lukuisista tiedotusvälineistä lähes kuukausittain, ellemme viikoittain. Tätä ei muuta auvoisemmaksi se, että tietyn kaupungin nettikahvilat saisivatkin jatkaa Windowsin käyttöä.

Jussi Förbom

vapaa toimittaja

_______________

Wilskalle

Nimimerkki Wilskan kirjoitus Voiman 1/ 2009 lukijapostissa on esimerkki siitä, miksi kannabista ei ole vielä laillistettu Suomessa. Siteerataan jotain Jack Hereriä ja vaaditaan muita hoitamaan homma. Suomessa vallitsee poliittinen järjestelmä nimeltään demokratia, mikä tarkoittaa sitä, että kansalaiset voivat vapaasti esittää mielipiteensä ja yhdistyä asiansa taakse.

Pössöjä vaivaa pelko ja paranoia. Yhtäkään ihmistä tässä maassa ei ole pidätetty kannabisyhdistyksen jäsenyydestä, mielenilmaisusta tai mielenosoitukseen osallistumisesta. Hyvät pössöt, tulkaa ulos kaapista, jättäkää ne hamput sinne! Täydet sympatiapisteet SKY:n puheenjohtajalle.

mainos

Erkki

_______________                                                         

Voima

  • 9.9.2009