Lehmän unelma & muita kohtaloita

Helsingin lyhytelokuvajuhlilla voi käydä katsomassa tarinan hampurilaiseksi haluavasta vasikasta.

Ihana hampurilainen on niin onnellinen tienvarsimainoksessa, että laitumella kirmaava pieni vasikka ihastuu siihen, uskoo viestin ja tahtoo itsekin tulla hampurilaispihviksi.

Se kohtalo olisi tietysti vasikalla vääjäämättömästi muutenkin edessä, tosin muut eläimet eivät tästä osaa iloita.

The Cow Who Wanted to Be a Burger on useasti palkitun pitkän linjan elokuvantekijän Bill Plymptonin lyhytanimaatio, jonka voi nähdä Helsingin lyhytelokuvajuhlilla Huippuja maailmalta -näytöksissä. Näytöksiin on kerätty kansainvälisesti merkittävimpien lyhytelokuvafestivaalien palkittuja elokuvia.

Plymptonin elokuva on räikeä ja värikäs kuin eräänkin hampurilaisketjun lapsille suunnatut lelut ja mainoskampanjat. Vertauskohtaa voisi hakea myös lapsille suunnatuista lehdistä ja mainoksista. Ohjaajan idea onkin kaiketi osoittaa huolensa siitä, miten syvälle mainosviestit voivatkaan upota pienten mieliin.

Animaation voi nähdä myös ottavan kantaa julmaan lihateollisuuteen: sen verran raa’alta jauhelihamyllyn hampaat näyttävät. Elokuvan lopun nimilistaan onkin kukin elokuvan tekijöistä lisännyt oman ruokalinjauksensa – heitä on sekasyöjistä kasvissyöjiin. Teollistunut eläinproteiinin tuotanto huolestuttaa nykyään muitakin kuin vegaaneja – ja hyvä niin.

Helsingin lyhytelokuvajuhlat 8.–12.11. Andorrassa, Orionissa & Dubrovnikissa.

The Cow Who Wanted To Be A Burger nähtävissä animaattori Bill Plymptonin verkkosivuilla, www.plymptoons.com.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa
Educa 2019
Helsinki liikkuu