Kuolleiden matkassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Kuolleiden matkassa

Bridgit Andersonin valokuvaessee koostuu 33 mustavalkokuvasta, jotka kuvaavat vainajien hautaan saattamiseen liittyviä toimia ja rituaaleja.

Valokuvanäyttely Uusiseelantilaisen valokuvaaja Bridgit Andersonin valokuvaessee Viimeinen matka koostuu 33 mustavalkokuvasta, jotka kuvaavat vainajien hautaan saattamiseen liittyviä toimia ja rituaaleja. Valokuvissa seurataan vainajan matkaa kuoleman hetkestä hautaan asti. Valokuvasarjaa varten Anderson työskenteli yli vuoden hautaustoimiston henkilökunnan, kuolleiden ja heidän omaistensa kanssa. Valokuvaaja myöntää velkansa valokuvahistorialle ja 1800-luvulta peräisin olevalle kuolleiden kuvaamisen perinteelle.

Kuolleiden kuvaaminen on aikamme paradoksi: yhtäältä kuolleet ja arkinen kuolema piilotetaan katseilta ja toisaalta uutisointi sekä elokuvien ja televisiosarjojen fiktiivinen maailma ovat täynnä meitä varten kuvattuja ruumiita ja väkivaltaisia kuolemia. Bridgit Andersonin valokuvaessee käsittelee koskettavasti vaikeaa aihetta.

Andersonin kuvissa kuolema ja kuollut esitetään arkisen huolenpidon kohteena. Kuvista välittyy poikkeuksellinen hellyys, jolla kuollutta kohdellaan. Andersonin dokumentaariset valokuvat riisuvat kuolemalta ja kuolleiden kanssa työskentelevien ammatista turhan mystiikan. Hän kuvaa työntekijät lukemassa lehteä ruumisarkulla, lepuuttamassa jalkoja tai pesemässä vainajan hiuksia.

Viimeinen matka, Bridgit Andersonin valokuvaessee huolenpidosta kuoleman jälkeen 6.1. asti Valokuvataiteen museossa, Helsingin Kaapelitehtaalla, ti–su 11–18.

  • 7.10.2009