Kun freelancerista tuli köyhä pätkä

Lukuaika: 2 minuuttia

Kun freelancerista tuli köyhä pätkä

Freelancer kulkee viranomaiselta toiselle kuin rotta labyrintissa.

Freelancer käväisee Kelassa ennen käyntiään työvoimatoimistossa. Freelancer itse muistaa työttömyytensä alkamisvuodeksi 1995, mutta Kela on merkinnyt aluksi vasta vuoden 1997.

”Niin aivan. Siinä oli ensin se yksi pitkä karenssi ja sitä seurasi toinen pitkä… No, itse asiassa tulin tänne sen takia, kun työvoimatoimistossa on ihmetelty jo parin tsekkauksen yhteydessä, miksi en ole eläkkeellä. Pyysivät tarkistamaan. Heillä muut minun ikäiseni jo ovat. Voisinko saada ne kertymät?”

”Meiltä on maksettu teille 1676 päivää. Eläkkeelle pääsyn edellytys on 2500 päivää”, virkailija vastaa.

Selkeää matematiikkaa yli kuusikymppiselle. Ensi kuulemalta laskutavassa on tapahtunut virhe, mutta freelancerin sairaslomaa ei oteta tässä huomioon, koska Kelan maksamat sairauspäivärahat eivät ole Kelan maksamia työmarkkinatukirahoja.

Freelle nimittäin siinä työttömyyden alkuvuosina sattui niin, että hänen oli pakko ottaa vastaan työttömyystyötä, jossa oli näyteltävä työntekemistä vuoden verran. Se oli freelle liikaa.

Hän kävi kyllä säntillisesti päivittäin pomojen haukuttavana: “Teet sä urakalla!!” Ja: “Ei täällä mitään urakalla paineta!” Jopa siitä sai haukut, jos oli viisi minuuttia liian aikaisin työpaikalla.

Kaiken kaikkiaan vuosi oli pitkitetty painajainen. Piti näytellä ahkeraa, jotta kaupunki työnantajana saisi valtiolta rahaa. Lopulta vuosi päättyi. Free oli valmis hermoromahdukseen. Maailmasta oli tullut uhkaava. Free vaipui syvään masennukseen, kuin koomaan. Värit hävisivät, maut ja tuntokin hävisi. Toipumiseen meni pari vuotta. Yli vuoden terapia palautti hänet vähitellen takaisin maailmaan. Prosessi toi mieleen pimiön, jossa kehitetään valokuvia; sitä, kun kuva kehitteessä alkaa pikkuhiljaa tarkentua.

Kelalta free kävelee moikkaamaan virkailijaa työvoimatoimistossa. Hän ilmoittaa kuulemansa kertymät.

”Kelan laskutavan mukaan päivät täyttyvät, kun olen 67-vuotias”, free vitsailee.

Virkailija naurahtaa: ”65 katkaisee sen!”

”Ai niin.”

Free on sen ikäinen, ettei hän missään tapauksessa ole enää moneen vuoteen voinut saada palkkatyötä. Tämän eri viranomaistahot tietävät erittäin hyvin. Freehän on etsinyt lähinnä palkkatyötä.

Harrasteita häneltä ei ole koskaan puuttunut. No, ilmaiseksi hänen työpanoksensa kyllä kelpaa. Tätä free onkin paljon mietiskellyt. Ennen lamaa freelle sen aikaisessa maailmassa maksettiin palkkaa työtehtävistä. Laman jälkeen freet muutettiin pätkiksi ja nekin niin, että vain nuoremmille pätkille pätkittäin maksetaan.

Jähmeä itäsaksalaistyyppinen suunnitelmatalous maksoi freelancereilleen, mutta tämä uusi yltiöliberalistinen markkinatalous ei.

Tämän lisäksi free on hyvin tietoinen siitä, että hän kuului niihin, jotka toivat virtaa ja potkua ennen lamaa vallinneeseen pysähtyneisyyteen.

Laman jälkeinen EU-Suomi ajattelee eri lailla. Freen näkökulmasta on niin kuin se itseriittoisena vangitsisi itse itsensä ulkopuolisilta virikkeiltä. Vaikka hän nyt kuuluu köyhiin, hänen näkökykynsä ei ole mihinkään mennyt, koska innovatiivisuus on freen toinen luonto. Köyhyyttä free pitää kuitenkin häpeänä maassa, joka kuuluu yksiin maailman vauraimmista.

Taantuiko Suomi, kun konsensuksella sovitut devalvaatiohyödyt laman jälkeen siirrettiin puolen miljoonan köyhän harteille?

Nyt väestöstä yli kymmenen prosenttia vastaa työnantajien, päättäjien ja virkamiesten huonosta liikkeenhoidosta. Free ihailee Ruotsin pääministeri Göran Perssonin lausahdusta, kun tällä on pokkaa sanoa, ettei Ruotsi ota EU:lta ruoka-apua, koska heillä ei ole köyhiä.

Suomikin oli hyvinvointivaltio yhden vuosikymmenen: 1980-luvulla. Silloin me ylsimme samaan kuin Ruotsi, mutta velkarahalla.

mainos

Osin nyt köyhilläkin vaurastuneena maana meidän pitäisi ottaa mallia mieluummin ruotsalaisista kuin köyhyyttä suosivista rikkaista maista. Tästä mielipiteestä free haluaa ihmiskasvoisuuden nimissä pitää kiinni.

HYVA on kaikille avoin ihmisten ja järjestöjen verkosto pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolesta Suomessa. Sen perustamiskokous pidettiin Helsingissä Arbiksella 1. huhtikuuta.

www.prodemokratia.net/suomensosiaalifoorumi/hyva

Marje Vuorisalo

  • 9.9.2009