kuka mitä häh?

Lukuaika: < 1 minuutti

kuka mitä häh?

kuka mitä häh?

Helsingin Sanomissa oli pikku-uutinen Aatos Erkon eroamisesta News Corporationin hallituspaikalta 11 vuoden pestin jälkeen. Mutta sehän on iso uutinen!

Erkko on osoittanut suomalaista suoraselkäisyyttä ja noussut vastustamaan sitä, että neljäs valtiomahti kutistetaan vallan juoksupojaksi. Erkko ei suvainnut Rupert Murdochin (niin, News Corporation on juuri se firma, joka omistaa lehtiä ympäri maailmaa ja jonka tv-kanavia katsoo joka päivä 110 miljoonaa ihmistä) suhtautumista Irakin sotaan. Murdoch pakotti oman yhtiönsä lehdet lietsomaan pakokauhua Irakin joukkoaseista ja kannattamaan sotaan ryhtymistä.

Murdochin omistama Fox News oli enemmän sodan puolella kuin Bushin omat tiedottajat. Murdochin omistamien lehtien pääkirjoitukset tukivat sotaa lähes poikkeuksetta. Hesari ei tähän sortunut, kun Aatos Erkko ei taipunut. Ai niin, eihän Murdoch omista Hesaria. Eihän?

Erkko ei myöskään suostunut enää siihen, että News Corporation pitää holding-yrityksiään veroparatiiseissa eikä suostu rahoittamaan yhteiskunnan julkisia palveluja. Economistin mukaan Murdoch maksoi neljän viime vuoden aikana tienaamistaan 5,4 miljardin Australian dollarin (3,4 miljardia euroa) voitoista vain kuusi prosenttia veroa.

Vielä pahempi tilanne on Iso-Britanniassa. Sikäläiset Murdochin puljut omistava Newscorp Investments -holding-yhtiö ei ole maksanut 11 vuoteen lainkaan veroja Britannialle, vaikka voittoja on tuona aikana kertynyt 1,4 miljardia puntaa (kaksi miljardia euroa).

Murdoch tekee tämän tempun kolmella tavalla:

1) Venkoilemalla lainankoroilla. Veroparatiisissa sijaitseva yhtiö lainaa kovalla korolla rahaa investointeihin, jotta koroilla voidaan kuolettaa investointeja. Korkotulot menevät veroparatiisiin, jossa verotus on pientä.

2) Käyttämällä veroparatiiseja. Siirtohinnoittelulla, korkokikkailulla ja yksinkertaisesti siirtämällä voittoja maasta toiseen voidaan verotaakkaa keventää tuntuvasti.

3) Kirjanpitotempuilla. Säädökset vaihtelevat maasta toiseen, ja näitä eroja hyväksi käyttäen saadaan luvut näyttämään kauniimmalta.

Onneksi Aatos näytti esimerkillään Rupertille, että kaikkeen ei kuitenkaan pidä ryhtyä. Hän erosi komealta hallituspaikalta, ja olen varma, että pian tulee Hesarin erikoishaastattelu, jossa hän purkaa vastenmielisyytensä yhtiövallan lisääntyvää otetta vastaan. Mutta mitä arvelette, kumpi Erkkoa kismitti enemmän, veronkierto vai sotaintoilu?

Jorma Penttinen

  • 9.9.2009