Kirjoittanut taru torikka

Koko elämä tanssia vaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Koko elämä tanssia vaan

Voimakalenteri: Viisi nuorta miestä tanssii & laulaa elämänpolkuaan teatterilavalla. Katiska käsittelee poikien maailmaa heidän omista lähtökohdistaan.

Koreografi Raisa Fosterin oli oikeastaan tarkoitus toteuttaa kuuden naisen lauluprojekti. Kangasalan Pikkolan koulussa esitetty Grease-musikaali muutti sen ohjanneen opettajan ja tanssitaiteilijan suunnitelmat, työskentely musikaalissa esiintyneiden poikien kanssa alkoi kiinnostaa enemmän. Musikaalin musiikista vastannut Maija Koskenalusta lähti mukaan tekemään Katiskaksi nimetyn produktion musiikkia.

”Kesällä 2007 syötiin Maijan kanssa jäätelöä kioskilla ja läheteltiin pojille tekstareita, kiinnostaisiko tanssiprojekti. Katiskaan tarttui viisi nuorta esiintyjää, Jere Riihinen, Lauri Mäkinen, Mikael Hautala, Valtteri Lahti ja Rasmus Järvenpää.”

Katiskassa ei ole varsinaista juonta, vaan pojat käsittelevät lavalla mieskuvaa ja elämänpolkuaan laulaen ja liikkuen. Tanssin ja musiikin perustana on esiintyjien oma, improvisoitu liike ja laulu, jonka perusteella koreografia ja musiikki harjoitusten aikana muotoutui.

”Ryömittiin ympäri salia ameeboina”, pojat kuvailevat treenikauden alkua. Poikien avoimuus ja rohkeus yllätti ohjaajan jo alussa.

Nauhoitettu musiikki perustuu kohtausten tunnetiloihin, rytmiikka ja melodiat antavat myös yleisölle tarttumakohtia. Sello on musiikissa tärkeä – esiintyjät pitävät Apocalypticasta.

Esiintyminen oli musiikkia harrastaville pojille tuttua ennestään, vaikkei tanssitaustaa ollutkaan. Katiskan myötä poikien suhde esilläoloon on muuttunut.

”Enää ei hävetä mikään, mitä lavalla tekee, oli kyse bändikeikasta tai puheenpidosta”, Lauri Mäkinen kertoo. Jere Riihisen halu ammattinäyttelijäksi on monitaiteisen esiintymisen myötä vain vahvistunut.

Valmiiseenkin esitykseen mahtuu improvisaatiota, mokat synnyttävät lavalla uutta.

Katiskan treenaus alkoi melkein kaksi vuotta sitten,mikä on pitkä aika nykyään 17–19 vuotiaiden nuorten elämässä. Elämänmuutokset näkyvät koreografin mukaan ilmaisussakin:

”Seurustelun aloittaminen ja yleinen onnellisuus on vapauttanut pojat sekoilemaan lavalla. Armeija-aika taas jäykisti yhden Jeren hahmon.”

Raisa Foster haluaa tehdä avoimen poliittista, kantaaottavaa taidetta. Katiska onkin onnistunut vaikuttamaan esiintyjiensä lisäksi yleisöön. Palautteen perusteella miehisten stereotypioiden ravistelu kolahtaa katsojiin.

”Nuoria miehiä ei ole totuttu näkemään liikkumassa yhdessä kauniisti ja orgaanisesti. Katiskan poikien avoimuus ja luottamus toisiinsa hämmentää ja itkettää, Foster sanoo. Esiintyjiä yleisön voimakkaat reaktiot toisaalta yllättivät, toisaalta on hienoa saada aikaan muutos katsojan arvomaailmassa, edes hetkellisesti.”

Katiskaa esitetään tänä vuonna Tampereen lisäksi muun muassa Hollannissa & Itävallassa. Projektiin liittyvät taidetyöpajat kiertävät Pirkanmaan kuntia.

Katiska Hällä-näyttämöllä Tampereella 6.4. kello 18 & 20, 7.4. kello 13 & 18 sekä 8.4. kello 13 & 18. Esitys on tarkoitettu yli 14-vuotiaille.

Taru Torikka