Kodit takaisin pankeilta

Lukuaika: 2 minuuttia

Kodit takaisin pankeilta

Viiden vuoden aikana yli 170 000 espanjalaista on häädetty kodeistaan. Sadat kodittomiksi jääneet perheet kokeilevat uudenlaista asumista pankeilta vallatuissa taloissa.

Patricia, 38, muutti Ecuadorista Barcelonaan vuonna 2000. Hän tienasi elantonsa siivoamalla koteja, mutta talouskriisin takia työtilanne vaikeutui. Kun Patricia ja hänen kolme lastaan häädettiin Ciutat Meridianan betonilähiössä sijaitsevasta asunnosta, heillä ei ollut paikkaa minne mennä. Onneksi Patrician veli osasi vinkata asunnosta: sellainen löytyi vallatusta kerrostalosta.

Nyt Patricialla ja hänen perheellään on katto pään päällä. Perhe selviytyy arjesta työttömyyskorvauksilla ja yksittäisillä pimeillä siivouskeikoilla.

Kataloniassa Plataforma de Afectados por la Hipoteca -järjestö, PAH, on vuodesta 2011 lähtien vallannut asuinkäyttöön pankeille kuuluvia, vuosia tyhjillään olleita taloja. Valtauksia on Barcelonan lisäksi Sabadellin, Manresan, Vilanovan, Terrassan ja Badalonan kaupungeissa. Kataloniassa on tällä hetkellä 13 järjestön valtaamaa taloa, joissa elää tuoreen arvion mukaan 712 ihmistä. Lisäksi Barcelonassa on ainakin neljä muiden tahojen tekemää valtausta.

Valtausten kokonaismäärää Espanjassa on vaikea arvioida, mutta lisäksi ainakin andalusialainen kansalaisliike kertoo vallanneensa 16 rakennusta.

Syy ilmiölle on ilmeinen: asunnoistaan häädettyjen perheiden määrä on Espanjassa kasvanut räjähdysmäisesti. PAH:n mukaan kodeistaan on heinäkuusta 2008 lähtien häädetty yli 171 000 espanjalaista. Espanjan keskuspankki arvioi, että pelkästään vuoden 2012 aikana pankit ottivat velanmaksuongelmien takia haltuunsa yli 32 000 kotia.

Kodeistaan häädetyt ovat työskennelleet esimerkiksi konkurssiin menneissä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tai täysin jäätyneellä rakennusalalla.

Talouslaman ensimmäisinä vuosina asuntovelkaisia puolustavat järjestivät spontaaneja mielenosoituksia häätöjä vastaan. Kokemuksen karttuessa huomattiin, että rohkeammat toimet ovat tarpeen.

Vuonna 2009 muodostettu PAH toimii koko maassa: sillä on paikallisryhmiä yli 180 paikkakunnalla. Rakennusten valtaamisen lisäksi yhteisön aktiivit pyrkivät pysäyttämään häätöjä kansalaistottelemattomuudella, kirjoittavat vetoomuksia paikallishallinnoille ja yrittävät vaikuttaa asuntolainsäädäntöön. Kertomansa mukaan järjestö on onnistunut pysäyttämään 757 häätöä.

PAH antaa asuntolainaloukkuun pudonneille oikeusapua neuvotteluissa pankkien kanssa. Neuvotteluissa vaaditaan ensisijaisesti sitä, että velallisten tulisi päästä kokonaan veloistaan, kun velan kohteena ollut asunto on otettu haltuun. Toinen vaatimus on, että häädetyille järjestetään toinen asunto, jonka vuokrassa otetaan huomioon vuokralaisen tulot.

Terrassan kaupungissa tämä onnistui: PAH:n valtaaman rakennuksen omistava pankki sääti keväällä 2013 tulojen mukaisen vuokran taloa asuttaville 11 perheelle.

Jotkut, erityisesti vasemmistolaiset, näkevät kerrostalovaltaukset yhteiskunnallisena projektina, joka edustaa riippumattomuutta asunnottomuuden ja häätöjen edessä voimattomaksi jääneestä yhteiskunnallisesta tukiverkostosta.

Katalonialaisen Sabadellin kaupungin kolmesta vallatusta rakennuksesta asuntoa hakeville kerrotaan, että asunnon saaminen merkitsee myös vastuuta PAH:ta, naapureita ja koko yhteiskunnallista projektia kohtaan. Hakemukset käsitellään viikoittaisissa kokouksissa. Rakennusten yhteistiloja käytetään yhteisölliseen toimintaan, kuten oikeusneuvontaan.

Tuoreimmassa Sabadellin valtauksessa on tilaa 40 perheelle. Asukkaat ovat niin kantaväestöä kuin romaneita, afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisiakin – hyvin eritaustaisia perheitä, joilla on hyvin samanlaisia kokemuksia.

Kaikki eivät tietenkään ole mukana muuttaakseen maailmaa. Useiden vaikeuksissa olevien perheiden yhteiselo ei ole mutkatonta, ja joidenkin talojen ilmapiiri on tulehtunut. Suurin osa vallattujen talojen asukkaista ei pidä uutta asumismuotoaan yhteiskunnallisena projektina, vaan tilapäisratkaisuna parempia aikoja odotellessa.

”Minä haluaisin maksaa kohtuullista vuokraa ja elää kuin normaali ihminen”, sanoo ecuadorilainen César, joka asuu vaimonsa ja kolmen tyttärensä kanssa vallatussa talossa Sabadellissa.

Hankaluuksista huolimatta projekti on osoittanut, että espanjalainen kansalaisyhteiskunta on kirinyt instituutioiden edelle. Se ei odota viranomaisten ratkaisuja, vaan toimii itse.

Asunnottomien yö Suomessa 17.10.

Suomennos: Matias Kauppi & Kati Pietarinen

Joan Alvado

mainos
  • 8.10.2013