Kaikkien aistien somalialaisruokaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaikkien aistien somalialaisruokaa

Kotimaansa ruuista Mumina Ali kaipaa eniten kamelinlihaa, jota ei Suomesta saa.

MUMINA ALI, pitkä, siropiirteinen kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, ohjaa minut valoisaan keittiöönsä, jossa on monta kulhoa täynnä pilkottuja vihanneksia. Kun kerron, että valokuvaaja saapuu pian, hän kietoo ison huivin päänsä ympäri. Naisen tulee aina peittää päänsä, jos taloon saapuu mies. Samoin jos otetaan valokuvia.

Suomeen Mumina Ali tuli Somaliasta Kenian kautta yli kymmenen vuotta sitten. Hän puhuu suomea erinomaisesti. Kevään aikana hän on osallistunut ravintola-alan kurssille, sillä hänen haaveenaan on perustaa ravintola.

MUMINA ALI pyrkii tekemään terveellistä ruokaa, jossa on vähän öljyä ja suolaa. Hänen lapsensa syövät mielellään ruisleipää aamuisin. Ruuanlaitto ja ruokaostosten teko on vallan erilaista kuin hänen entisessä kotimaassaan Somaliassa. Torilta ostetaan tuoretta ruokaa päivittäin. Harvassa kodissa on jääkaappi ja usein sitä käytetään ainoastaan juomien säilyttämiseen.

Hedelmät kuuluvat jokapäiväiseen ruokavalioon. Samoin kamelin- ja vuohenliha sekä kamelinmaito, joka nautitaan sokerilla makeutettuna jääpalojen kera. Italian siirtomaavallan vaikutus näkyy arjessa spagetin ja tomaattikastikkeen muodossa. Aamiainen Somaliassa koostuu paistetusta maksasta, puurosta tai hapatetuista letuista, injeerasta. Iltapalana saattaa olla maissijauhoista tehty rieskaleipä, johon on lisätty perunaa ja munaa lihakastikkeen kera. Kotimaansa ruuista Mumina Ali kaipaa eniten kamelinlihaa, jota ei Suomesta saa.

RUOKAILUN JÄLKEEN siirrymme olohuoneeseen, missä kiiltävät röyhelöiset verhot pitävät kirkkaan kevätauringon ulkona. Värikkäät kangaskukat somistavat vitriinikaapin kulmaa ja kultatekstein koristetussa taulussa on Koraanin säe. Ali kertoo, että hänen suvaitsevainen ja sivistynyt isänsä halusi kaikkien lastensa kouluttautuvan.

Tytär kävi kyläkoulun lisäksi koraanikoulua, joka on ollut mahdollista myös tytöille vasta 1980-luvulta lähtien. Hän voi siis opettaa lapsilleen arabiaa Koraanista, jotta he pärjäisivät paremmin joka lauantaisilla koraanikoulun tunneilla Munkkiniemen moskeijassa. ”Minusta on tärkeämpää, että lapseni ymmärtävät mitä Koraanissa lukee ja että he seuraavat sen sääntöjä, kuin se, että he osaavat lukea sitä arabiaksi”, Ali painottaa.

Satelliittiantennin avulla Ali kuuntelee somalialaista radioasemaa. Näin hän kuulee kotimaansa musiikkia ja seuraa sen tapahtumia. ”En jaksa seurata poliittista tilannetta Somaliassa”, Mumina huokaisee. ”On vaan niin ikävää kuulla sukulaisesta tai ystävästä, joka on tapettu tai loukkaantunut.” Jos rauha palaa ja arkipäivä asettuu ennalleen, Mumina muuttaa luultavasti takasin kotikaupunkiinsa Mogadishuun.

Iltapäivän päätteeksi hän tarjoaa maustettua teetä ja lempijälkiruokaansa mokkaruutuja. Raukeina kuuntelemme yhdessä somalialaista musiikkia, jonka laulut kertovat usein rakkaudesta.

Bris iyo Qudaar, riisiä ja vihanneksia

2 isoa porkkanaa (noin 200 g), raastettuina

5 valkosipulinkynttä, hienoksi pilkottuina

1/2 nippua tuoretta korianteria, hienoksi pilkottuna

10 kokonaista kardemummaa

2 kanelitankopalaa, 6 cm:n pituisia

1/2 dl ruokaöljyä

1 dl rusinoita

6 dl basmatiriisiä (1 dl/aterioija)

2 tl currya

2 tl kuminaa (jeera)

mainos

2 kasvisliemikuutiota

2 tl yrttisuolaa

12 dl kiehuvaa vettä

1 pussi herne-maissi-paprikasekoitusta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista sipuli öljyssä paksupohjaisessa kattilassa ja lisää kardemumma ja kanelitankopalat. Lisää riisi, kumina, curry, rusinoita ja puolet korianterista. Sulata kasvisliemikuutiot kiehuvassa vedessä ja kaada riisin päälle kattilaan. Lopuksi lisää herne-maissi-paprika-sekoitus. Peitä kattila foliolla ja laita uuniin hautumaan, kunnes riisi on pehmeää (noin 15– 20 minuuttia). Riisin kanssa voi tarjoilla pinaattikastiketta, paistettuja vihanneksia, vihersalaattia, chilikastiketta ja banaania.

Susanne Ådahl

  • 9.9.2009