Iranin vihreä verkko

Lukuaika: 4 minuuttia

Iranin vihreä verkko

Vihreä liike tuhoaa islamilaisen hallinnon perustuksia, vaikka Nokia tekee parhaansa auttaakseen Iranin hallitusta kontrolloimaan sitä.

Iranilainen opiskelija-aktivisti ei ollut viime talvena kotonaan Teheranissa, kun poliisit tulivat hakemaan häntä.

”Silloin tajusin, että minun on paettava. Mukanani oli vain tietokone ja ylläni olevat vaatteet. Olin pari viikkoa tuttavien luona piilossa, sitten pääsin onneksi Irakiin”, hän kertoo.

Haastattelu tehdään nimettömänä. Iranin tiedustelupalvelu on murhannut Irakissa kahden viime vuosikymmenen aikana lähes viisisataa iranilaista oppositiopoliitikkoa. Pakolaiset pelkäävät henkensä puolesta.

”Tietokone on yhteyteni kotimaahan ja kaikkialle maailmaan”, nuorukainen jatkaa.

Hän päivittää paria persiankielistä nettisivustoa ja seuraa kymmeniä muita. Yöt ovat tehokkainta työskentelyaikaa. Hän alkaa nukkua aamuyhdeksältä ja herää viiden tai kuuden tunnin unen jälkeen. Silloin hän keittää mukillisen teetä, sekoittaa siihen seitsemän lusikallista sokeria ja käynnistää kaksi tietokonettaan, miniläppärin ja tavallisen läppärin. Hän uskoo islamilaisen hallinnon kauden olevan Iranissa loppusuoralla:

”Saamme pian demokraattisen hallituksen, joka kunnioittaa ihmisiä Iranin lisäksi kaikkialla maailmassa. Iranista tulee maa, joka ei sano joka välissä, että Israel on tuhottava”, hän ennustaa.

”Toimin viime kesän presidentinvaaleissa Mir-Hossein Mousavin puolesta”, hän kertoo. Mousavi oli yksi vaalien neljästä ehdokkaasta ja sai virallisten tulosten mukaan kolmetoista miljoonaa ääntä.

”Vaalit olivat kokonaisuudessaan suurta huijausta. Vuosi ennen vaaleja ilmoitettiin, että vaaleissa on 40 miljoonaa äänioikeutettua, vaikka heitä pitäisi olla seitsemän miljoonaa enemmän. Tulosten väärentäminen alkoi jo silloin”, nuorukainen selittää ja sytyttää savukkeen. Tupakkaa kuluu paljon.

”Mousavi toimi kahdeksan vuotta Iranin pääministerina, vuosina 1981–1989. Ajatollah Khomeini rakasti häntä. Hänen kaudellaan vuonna 1988 Iranissa teloitettiin muutaman päivän aikana neljä tuhatta vangittua oppositiopoliitikkoa. Siksi monet epäröivät aluksi voiko Mousavi ajaa uudistuksia. Mutta hän on muuttunut noista ajoista”, arvioi iranilainen opiskelija.

Nykyään Mousavia pidetään Vihreän liikkeen eli oppositioliikkeen johtajana, vaikka hän kiistää sen. Mousavin vaalikampanjan tunnus oli vihreä väri, koska hän on syvästi uskonnollinen ja vihreä on islamin pyhä väri.

Mousavin vaimo Zahra Rahnavard on myös Vihreän liikkeen johtohenkilöitä. Pariskunta on opettanut yliopistossa, mutta nyt se on heiltä kielletty. Kun Teheranissa on mielenosoituksia, poliisit estävät heitä poistumasta kodistaan.

Vaikka viranomaiset sensuroivat internetiä ja satelliittiantennit ovat kiellettyjä, iranilaiset ovat hyvin perillä ulkomaailman tapahtumista.

”Nuoret tuntevat hyvin erityisesti kahden maan historian: Intian ja Etelä-Afrikan. Gandhi ja Nelson Mandela ovat hyvin suosittuja maassamme, samoin Martin Luther King. Ihmiset miettivät miten heidän oppejaan, erityisesti väkivallatonta vastarintaa, voisi soveltaa Iranissa”, opiskelija selittää.

Hän kertoo iranilaisten seuraavan tarkkaan Ukrainan tilannetta. Hän ei kuitenkaan usko, että Iranin vallanvaihdos tulisi tapahtumaan samalla lailla kuin Ukrainassa.

Iran on läntisten tiedotusvälineiden otsikoissa erityisesti maan ydinaseohjelman takia.

”Iranilaiset eivät halua ydinpommia vaan he pelkäävät sitä. Sota Irakia vastaan kesti kahdeksan vuotta, ihmiset tietävät mitä sota tarkoittaa. Hallitus käyttää ydinaseuhkaa sisäpolitiikan välineenä. Uskon, että se valmistaa ydinaseen niin nopeasti kuin pystyy käyttääkseen sitä Israelia vastaan”, hän kertoo ja selventää vielä:

”Iran aseistaa kaikkia Lähi-idän kapinallisryhmiä. Se ei aio itse laukaista ydinpommia Israelia vastaan, vaan antaa sen Hamasille tai Hizbollahille. Pelkkä uhka saa Israelin toimimaan, ja koko Lähi-idän tilanne kriisiytyy entisestään. Hallitus toivoo erityisesti sitä, että israelilaiset pommittaisivat ydintutkimuskeskusta kuten he pommittivat aikoinaan Irakia. Silloin iranilaiset kokisivat, että maahamme hyökätään, ja siirtyisivät Vihreän liikkeen kannattajista hallituksen tukijoiksi.”

Irakin hyökkäys Iraniin vuonna 1981 – pari vuotta islamilaisen vallankumouksen jälkeen – vaikutti juuri näin. Ensi-innostuksen jälkeen iranilaiset huomasivat, ettei vallankumous tuonutkaan shaahin kauden jälkeen toivottuja muutoksia. Kritiikki hallintoa kohtaan kasvoi nopeasti, mutta ulkoinen vihollinen vaimensi sen.

Kysymykseen toivooko opiskelija amerikkalaisten hyökkäävän Iraniin hän vastaa, että vallanvaihdoksen on perustuttava iranilaisten omaan vastarintaan.

mainos

”Tilanne Iranissa on erilainen kuin Irakissa ja Afganistanissa, ulkomaalaisten joukkojen ei olisi yhtä helppoa hyökätä sinne”, kommentoi haastattelua seuraava toinen iranilainen pakolainen. Hänkään ei pidä talouspakotteita hyvänä keinona. Ne eivät kohdistuisi hallitukseen, ainoastaan vaikeuttaisivat tavallisten ihmisten elämää.

Näiden kahden pakolaisen mielestä kansainvälinen yhteisö tukisi Iranin vallanvaihdosta parhaiten auttamalla maan oppositiota.

”Opposition edustajien pitäisi päästä helpommin Eurooppaan”, he mainitsevat yhden esimerkin.

Tällä hetkellä Euroopan unioni kritisoi Irania ihmisoikeuksien polkemisesta, mutta asettaa valtavasti ehtoja pakolaisten pääsylle Eurooppaan, vaikka he elävät Irakissa jatkuvassa hengenvaarassa.

Haastattelu tehdään surullisissa tunnelmissa, sillä edellisenä päivänä miesten tuttava, 31-vuotias lääkäri, on hukkunut laivaonnettomuudessa yrittäessään päästä laittomasti Turkista Kreikkaan.

”Iran on tärkeä öljyntuottajamaa. EU-maiden taloudellinen yhteistyö kukoistaa sen kanssa ihmisoikeuspuheista huolimatta. Ulkomaat voisivat auttaa meitä murtamaan valtion internetsensuuria. Hallitus asentaa filttereitä monille nettisivuille, me kehitämme anti-filttereitä”, opiskelija sanoo.

”Nythän tilanne on päinvastainen. Ulkomaiset firmat, erityisesti Nokia, auttavat hallitusta kontrolloimaan Vihreää liikettä”, hän jatkaa.

Hän viittaa siihen, että Nokia myi Iranille laajan salakuuntelujärjestelmän. Opiskelija pelkää, että salakuuntelulaitteiston lisäksi Iranissa myytävissä Nokian kännyköissä on salakuuntelulaitteet, joilla viranomaiset pystyvät kuuntelemaan puhelinkeskustelujen lisäksi tavallisia keskusteluja usean kilometrin etäisyydeltä.

”He voivat tehdä sitä myös silloin, kun kännykät on suljettu”, hän väittää.

Iranissa on useita Nokian vastaisia kampanjoita ja ostoboikotteja.

”Miksi maanne hallitus ei aseta Nokiaa syytteeseen? Salakuuntelu on kielletty Iranin perustuslain mukaan, ja YK kieltää sotilasteknologian viennin sotaa käyviin ja ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Salakuuntelulaitteisto on verrattavissa sotilasteknologiaan.”

”Nokia on rikkonut sekä YK:n määräyksiä että sen maan perustuslakia, jossa se toimii. Sen pitäisi joutua edusvastuuseen.”

Toistaiseksi mielenosoitukset ovat olleet Vihreän liikkeen tärkein toimintamuoto, mutta uusia keinoja kehitetään koko ajan.

”Teheraniin on ilmaantunut hallituksen vastaisia seinäkirjoituksia, ja ihmiset kirjoittavat niitä myös seteleihin. Monet ovat ottaneet rahansa pois hallituksen pankeista”, hän mainitsee esimerkkejä.

Mielenosoituksissa on kuollut viime kesän jälkeen 250 ihmistä, ja monet ovat vammautuneet pysyvästi.

”Poliisi ampui pari kuukautta sitten Mir-Hossein Mousavin veljenpojan Ali Mousavin. Hän oli 36-vuotias lääkäri, kahden lapsen isä”, kertoo opiskelija.

”Alin veli kuoli Irakin vastaisessa sodassa, heidän perheessään on siis marttyyri. Yleensä viranomaiset ovat kohdelleet kunnioittavasti tällaisia perheitä, mutta otteet näköjään kovenevat”, hän jatkaa.

Poliisien kovat otteet, erityisesti nuorten tyttöjen ja poikien raiskaukset, ovat muuttaneet monien viime vaaleissa hallituksen ehdokasta äänestäneiden iranilaisten suhtautumista ja tuonut heidät Vihreään Liikkeeseen.

”Jopa jotkut Irakin sodan invalidit kannattavat meitä, vaikka yleensä he ovat hallituksen vankkumattomia kannattajia”, opiskelija kertoo.

Useat lähteet kertovat, että kritiikki hallitusta kohtaan lisääntyy myös hallintokoneiston sisällä.

mainos

Iranin opposition ongelma on sen hajanaisuus. Iran on monikulttuurinen maa, jossa on kuusi kansaa ja kieltä ja useita eri uskontoja. Vaikka eri ryhmät vastustavat nykyhallintoa, joka edustaa vain yhtä shiialaisuuden lahkoa, yhteistyön tekeminen on ollut vaikeaa. Ajatus Iranin muuttamisesta liittovaltioksi lisää suosiota opposition keskuudessa.

Vihreä liike toimii koko maassa, erityisesti yliopistoissa, mutta sen keskus on Teheranissa.

”Teheran on Iranin keskus kaikissa asioissa, siellä tapahtuvat asiat vaikuttavat koko maahan.”

Fifi paljasti helmikuussa Nokia-Siemensin valvontalaitteiston ominaisuudet. Lue Hanna Nikkasen artikkeli Teknologia petti iranilaiset.

_______________

Hirtetään hiljaisiksi

Vallan vaihtuminen Iranissa on vain ajan kysymys.

Toukokuun yhdeksäntenä päivänä, sen jälkeen kun olin haastatellut Irnista paennutta opiskelijaa, viisi poliittista vankia teloitettiin Evinin vankilassa Teheranissa. Heidän ruumiitaan ei luovutettu omaisille.

Tämä on osoitus Iranin halllituksen epävakaasta asemasta. Se yrittää pelotella kovilla otteilla ihmiset pysymään kotona, poissa kaduilta osoittamasta mieltä.

Viiden aktivistin teloitus nostatti suuttumuksen aallon ulkomaiden lisäksi Iranissa. Maan kurdiasukkaat viettivät uhrien muistoksi hiljaisen päivän, jolloin kaupat olivat kiinni eivätkä lapset menneet kouluun. Sanadajissa, Iranin Kurdistanin pääkaupungissa, lähes kaikki kauppiaat osallistuivat protestiin.

Iranin opposition edustajat uskovat optimistisesti, että islamistisen hallinnon kaatumiseen ei kulu enää kauaa.

_______________

Kristiina Koivunen