splash_image.jpg

Ilmaista leipää, rahatta sirkukseen

Leipää & sirkushuveja -sivusto listaa vinkkejä säästeliääseen elämäntapaan.

Milloin onkaan Ateneumissa ilmaispäivä? Missä on helsinkiläisen lähin kirpputori? Missä saa käyttää maksutta ompelukonetta? Milloin jaetaan ilmaista ruokaa?

”Nelisen vuotta sitten tein TKK:lle harjoitustyönä nettiportaalin, jonka ideana oli kerätä tietoa erilaisista ilmaispalveluista rahattomille. Nimi oli persaukisten portaali”, kertoo kartografi Matti Taussi.

”Esimerkiksi museoiden ilmaispäiviä ei mainosteta juuri missään, tai sitä, missä on leipäjonot. On paljon sellaista tietoa, jota ei saa, ellei sitä itse kaiva esille. Ideana oli koota tämä tieto yhteen paikkaan.”

Taussi puhui ideastaan baarissa ja sai kannustusta. Vähitellen mukaan tuli muita innokkaita, jotka kehittivät ajatusta eteenpäin. Taussin mielestä keskeisintä oli halpojen vaihtoehtojen tarjoaminen rahattomille, muut mukaan tulleet nostivat näkökulmiksi myös kulutuskriittisyyden ja ekologisen elämäntavan.

Alle kymmenhenkinen aktiiviryhmä keräsi materiaalia vuoden ajan. Tuloksena on kesällä avattu nettisivustollinen vinkkejä siitä, miten ruumista ja sielua voi ravita ilmaiseksi tai pienellä rahalla.

Käyttäjät voivat myös lähettää palautelomakkeen kautta omia vinkkejään. Paikat ja tapahtumat ovat helsinkiläisiä. Muut vinkit, kuten edulliset ruokaohjeet, energiansäästövinkit, nettikirpputorit ja -vaihtopiirit sekä neulontaohjeet auttavat missä tahansa.

Kulutuskriittisyys ja ympäristönäkökulma ovat selvästi esillä. Ruokaohjeissa ei ole lihaa, matkailusivuilla pysytään kotimaassa ja lähialueilla, lentomatkoja ei mainita. Omaa kokkaamista luomu- ja reilun kaupan aineksista suositellaan einesten tilalle.

Matti Taussi näkee, että rahattomia voisivat kiinnostaa kulttuurin ja leivän lisäksi myös hankalasti löytyvät tiedot sosiaalipalveluista.

”Työvoimapoliittisessa koulutuksessa kouluttajakaan ei tiennyt, että on olemassa sellainen asia kuin irtisanomistilanteiden muutosturva. On paljon sellaista, jota ei saa, jos sitä ei osaa pyytää.”

www.leipaajasirkushuveja.com

Lue lisää Fifistä.

Kati Pietarinen

Kommentoi Facebookissa
Educa 2019
Helsinki liikkuu