suomea tämäkin

Lukuaika: < 1 minuutti

suomea tämäkin

Valokuvaaja saa maistaa itse sekoitettua latinochilikastiketta ja omalla pihalla kasvatettua tuoretta korianteria.

Valokuvaaja on saapunut kaupunkiin. Hän kiertelee näyttelykuraattorin kanssa ostoskeskusten parkkihalleja, lähiöpihoja, kiipeää kirkontorniin ja vierailee vanhustentalossa.

Valokuvaaja saa maistaa itse sekoitettua latinochilikastiketta ja omalla pihalla kasvatettua tuoretta korianteria. Häntä valistetaan, että ennen käyttöä tomaatit täytyy aina kaltata ja niistä pitää poistaa siemenet. Myös inkeriläinen kaali-suolakurkkusoppa maistuu, joskin se on hieman suolaista.

Monessa kyläpaikassa kahvin kanssa tarjotaan Pietarin-tuliaisia tai Lidlin hyllystä poimittuja keksejä. Lidlissä käydään ainakin perjantaisin ja sitten mennään uimahalliin. Satelliitit välittävät pitkin päivää kuvia ja puhetta alkuperäiskielellä Iranista, Irakista, Albaniasta, Intian Bollywoodista.

Aina ei kuvaajaa onnista. Miljoonakaupungissa asunutta intialaista ei saa kuvattavaksi kävelemässä yksinään järven jäällä. Jää ei kuitenkaan kestäisi, kuvattava arvelee. Mistään ei myöskään löydy tarpeeksi tummaihoista ihmistä kuvattavaksi savusaunassa, joita tämän eteläsuomalaisen pikkukaupungin läheisyydessä on ainakin kaksi.

25 vuotta sitten Salon ainoa ulkomaalainen oli letkeästi askeltava koripalloseuran vahvistus, pitkä musta mies, kertoo paikallinen asukas nuoruusmuistoja. Toki muitakin ulkomaalaisia varmaan oli, mutta heistä ei silloin puhuttu. Nykyisin Salossa asuu yli 60 maasta tulleita kansalaisia. Tosin intialainen Vijay asui ennen Suomeen tuloaan Sydneyssä, Australiassa, lähiössä, jossa oli noin 150 kansallisuutta.

Suomessa lapsille opetetaan koulussa useita eri kieliä. Kasvavan sukupolven odotetaan lähtevän maailmalle, esimerkiksi maahanmuuttajiksi. Minkä esineen he ottavat mukaansa, jos he jostain syystä muuttavat Suomesta pois? Muistuttaako tuo esine äidistä, vai siitä, kuinka minusta tuli minä? Kertooko se merkittävästä käänteestä elämässä vai päätöksestä lähteä? Onko esine pelkästään käytännöllinen uudessa kotimaassa?

Esineen tarina -näyttely, valokuvia Salon seudun maahanmuuttajista, heidän tuomistaan esineistä & niistä kerrottuja henkilökohtaisia tarinoita. Valokuvat Pekka Turunen, näyttelyn kuraattori Ulla Leino. Salon taidemuseo Veturitalli 6.11.–9.1. Avoinna ti–pe 10–18, la 11–17, su 11–18. Ulla Leino & Pekka Turunen: Esineen tarina. 112 s. Suomen Rauhanpuolustajat & Like. Ilmestyy marraskuussa.

Pekka Turunen

  • 9.9.2009