mauno kovisteli isää, tarja poikaa

Lukuaika: < 1 minuutti

mauno kovisteli isää, tarja poikaa

USA:n politiikan arvostelua harrasti myös presidentti Koivisto.

Alexander Stubbin ja Tapani Ruokasen ohella Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n johtaja Risto E. J. Penttilä avasi taas kerran sanaisen arkkunsa Suomen ulkopolitiikasta. Penttilä moitti presidentti Halosta Suomen ja USA:n (kauppa)suhteiden vaarantamisesta, kun tämä oli ottanut YK:ssa kantaa Bush nuoremman toimiin Irakissa.

Eipä tainnut Penttilä tietää, että Suomen lähihistoriassa on merkkejä samanlaisesta toiminnasta. USA:n politiikan arvostelua harrasti myös presidentti Koivisto. Ja mitä siitä seurasi? Ei ainakaan Penttilän suurta huolenaihetta, säröä maittemme välisissä suhteissa.

Koivisto tutustui silloiseen USA:n varapresidenttiin George Bushiin kesällä 1983. Samana syksynä Koivisto kertoi vierailullaan Valkoisessa talossa selkein sanoin vastustavansa lisääntynyttä asevarustelua, jota presidentti Reagan avoimesti suosi.

Syksyllä 1983 Koivisto aloitti myös säännöllisen kirjeenvaihdon Bushin kanssa. Muistelmiensa mukaan Koivisto pyrki välittämään Bushille tämän epävirallisen kirjeenvaihdon avulla vaikutelmiaan Neuvostoliiton asenteista.

Käytännössä Koivisto kuitenkin kritisoi ajatustenvaihdon varjolla USA:n harjoittamaa politiikkaa.

Vuonna 1984 Bushille lähettämissään kirjeissä Koivisto totesi, ettei aseriisuntaneuvotteluissa edetä, ellei USA lopeta ydinaseiden sijoittamista Eurooppaan. Niin ikään saman vuoden lopulla hän ilmaisi Englannissa pitämässään puheessa pettymyksensä suurvaltojen heikkoihin väleihin.

Jouluna 1984 Koivisto kirjoitti jälleen Bushille ehdottaen tällä kertaa risteilyohjuksista luopumista. Syksyllä 1985 hän piti YK:n juhlakokouksessa suurvaltoja kritisoivan puheen.

Pari kuukautta myöhemmin Koivisto meni ehkä kaikkein pisimmälle haukkuessaan kirjeessä Bushille, että amerikkalaispäättäjien ajattelusta puuttuu selvyys ja loogisuus. Samalla hän vaati luopumista Tähtien sota -hankkeesta.

Tiettävästi tämäkään arvostelu ei haitannut Suomen USA-suhteita.

Olli Koikkalainen

  • 9.9.2009