tämä on amerikka

Lukuaika: 2 minuuttia

tämä on amerikka

Kävelin paikallisessa puistossa eräänä päivänä, ja näkymät siellä muistuttivat erehdyttävästi keskitysleiriä jonkinlaisen verilöylyn jälkeen.

Tv-ruudusta näen, kuinka ruumissäkkejä täytetään ruumiilla kaukana Yhdysvalloista, mutta lähempänäkin näen ruumiita. Kävelin paikallisessa puistossa eräänä päivänä, ja näkymät siellä muistuttivat erehdyttävästi keskitysleiriä jonkinlaisen verilöylyn jälkeen.

Ihmiset makasivat ryysyisissä vaatteissaan lian peittäminä. Ainakin 20 ihmistä liikkui kainalosauvoilla. Osalla oli käsivarsi siteessä. Joillakin oli avoimia haavoja, joita ei ollut hoidettu laisinkaan. Kaikki olivat nälkäisiä ja suurin osa sairaita.

Kotikaupungissani Tampassa Floridassa asunnottomien määrä on kahden viime vuoden aikana kasvanut 45 prosenttia. Myös muualla maassa ihmiset ovat joutuneet rahanpuutteen vuoksi kadulle. Phoenixissä kodittomien määrä on kasvanut 56 prosentilla. Los Angelesissa ja Chicagossa 47 prosentilla, Seattlessa 43 prosenttia, New Yorkissa 42 prosenttia, Washingtonissa 39 prosenttia.

Kehityssuunnalle ei ole näkyvissä minkäänlaisia muutoksen merkkejä. Lähes joka kolmas yhdysvaltalainen elää köyhyysrajan alapuolella tai on akuutissa vaarassa pudota köyhyyteen. Monet eivät yksinkertaisesti saa hankituksi ruokaa ja elävät nälkiintymisen rajamailla. Ruokapankkien, soppakeittiöiden ja asunnottomien suojakotien asiakkaiden määrä on lisääntynyt huomattavasti.

Kaikkein käsittämättömintä on nähdä kodittomia ja nälkäänäkeviä lapsia, jotka elävät ökyrikkaiden asuinalueen lähistöllä! Täällä keskellä ”humanitaarista” Amerikkaa!

Ei ole ihme, että Yhdysvaltojen lukutaitoisuusprosentti onkin tällä hetkellä alhaisimpia kaikista maailman kehittyneistä teollisuusmaista. Monet kehitysmaat antavat tältä osin paremmat mahdollisuudet kansalaisilleen kuin upporikas usa, osoittavat viimevuotiset tilastot.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on virallisesti 3,5 miljoonaa koditonta. 41 prosenttia heistä on perheitä, 41 prosenttia on yksineläviä miehiä, 13 prosenttia yksineläviä naisia ja viisi prosenttia on alaikäisiä lapsia ja nuoria vailla vanhempia.

Kahden viime vuoden aikana kodittomiksi joutuneista kuitenkin peräti 60 prosenttia on yksinhuoltajaäitejä lapsineen.

Noin puolet kaikista asunnottomista on mustia.

Miten kaupungit sitten ovat reagoineet asunnottomuuden hälyttävään kasvuun? Los Angeles, Seattle ja Atlanta ovat uusien irtolaisuusasetuksien myötä tekemässä kodittomuudesta rikoksen. Yli 60 kaupunkia Yhdysvalloissa on kieltämässä kerjäämisen, kadulla nukkumisen, istumisen bussipysäkin katoksen alla yli tunnin ajan tai parkkipaikan läpi kulkemisen, jollei kyseisellä henkilöllä ole omaa autoa siellä pysäköitynä.

Kirjoittaja on yhdysvaltalainen toimittaja & kansalaisaktivisti. Kirjoitus on aiemmin julkaistu yhdysvaltalaisen Information Clearing Housen nettisivuilla www.informationclearinghouse.info.

Jay Shaft

  • 9.9.2009