Kirjoittanut Sampsa Oinaala

pankkineuvottelu

Lukuaika: 2 minuuttia

pankkineuvottelu

”Hyvää päivää. Olemme varanneet teille ajan pankkineuvottelua varten. Kävisikö torstaina tai perjantaina?” ääni puhelimessa kysyy.

Syön aamiaista mökillä. Puhelin pirahtaa soimaan. Vastaan.

”Hyvää päivää. Olemme varanneet teille ajan pankkineuvottelua varten. Kävisikö torstaina tai perjantaina?” ääni puhelimessa kysyy.

En nyt juuri muista aikataulujani. Voisiko asiaan palata myöhemmin, kysyn.

”Sovitaan siis, että torstaina.”

No OK, mutta en kyllä ollenkaan tiedä, mitä neuvoteltavaa minulla olisi…

”Siis kello 15, voitte mennä jonon ohi. Kiitos, kuulemiin!” ääni toteaa ja sulkee puhelimen.

Sovittuna aikana astun pankkikonttorin ovesta sisään. Kassoja on kahdenlaisia. Niihin, joiden yläpuolella lukee ”pankkiasiat”, täytyy jonottaa. Sen sijaan niillä luukuilla, joilla hoidetaan ”laina-asioita”, on väljää. Astun luukulle ja kerron, että minun pyydettiin saapua.

”Siis Oinaala. Sehän on tässä minulla. Mistä haluaisit neuvotella?” virkailija kysyy.

Olen avoin ehdotuksille. Minulle soitettiin, joten oletan, että teillä on joitakin ehdotuksia, vastaan.

”Katsotaanpa sitten tilannettasi. Voimme tehdä sinulle talousarvion. Sinulla näyttää olevan meillä tili, jolla on 377,02 euroa. Korko on vain 0,1 prosenttia eli ei yhtään mitään. Sinun kannattaisi harkita korkorahastoa. Minimisijoitus on 30 euroa kuukaudessa ja tuotto 1–2,5 prosenttia.”

Onko se siis sijoitusrahasto?

”On.”

Millaisia riskejä sijoitukseen sisältyy? ”Meillä on käytössä korkoinstrumentti. Tuotto tiedetään etukäteen. Rahat voi myös lunastaa koska tahansa.”

”Tarjolla olisi myös riskialttiimpaa säästöä. Venäjän rahastossa tuotto-olettama on 11 prosenttia. Sijoitusaika täytyy olla yli viisi vuotta. Täytyy pitää pää kylmänä ja ostaa lisää, kun korko on alhainen”, virkailija jatkaa.

”Sijoitus kannattaa hajauttaa: osa turvallisessa rahastossa, osa riskissä. Rahastoja on hurja määrä. On erilaisia instrumentteja…”

Jaa. Täytyypä miettiä. Sijoittaminen ei ole ollut suunnitelmissani.

”Entä sitten eläkevakuutus. Minimikertasijoitus on 80 euroa kuukaudessa, ja etu on nautittavissa 60-vuotiaasta lähtien. Tuotto on 2,5–12 prosenttia riippuen siitä mihin sijoittaa. Ensimmäisinä vuosina otetaan riskiä, sitten liu’utetaan korkopuolelle. Voit itse valita, pannaanko Globaalia, Itä-Eurooppaa, vai Kotimaista teollisuutta. Jos Aasia vetääkin paremmin, voit siirtää rahasi sinne.”

”Voit lisäksi ottaa balanssiluottoa. Se maksetaan takaisin kahden prosentin erissä. Korko on yhdeksän prosenttia, eikä mitään vakuuksia tarvita.”

”Katsotaanpa: jos sijoitat korkorahastoon ja eläkevakuutukseen, sinulle jää vielä käyttövaraa 160 euroa ja sijoitat jo itseesi ihan kivasti! Miltäs kuulostaa?”

mainos

Vähän hankala sanoa. Tässä on nyt tullut niin paljon uutta tietoa.

”Kiinnostaisiko sijoitusrahastomerkintä?”

Tältä istumalta en tee mitään päätöksiä. Täytyy miettiä ensin. Muuten; millä perusteella juuri minut kutsuttiin tällaiseen neuvotteluun?

”Sitä en tiedä. Meillä on tällaisia puhelinkampanjoita. Nykyään näemme asiakkaitamme niin harvoin, että täytyy erikseen kutsua heitä käymään pankissa.”

Kiitän, ja pohdin, että jos hyvinvointiyhteiskunta romahtaa, ainakin pankki pitää meistä huolta.

”Toivon, että näen sinut uudelleen”, virkailija hyvästelee.

Sampsa Oinaala