hietsusta taistellaan

Lukuaika: 2 minuuttia

hietsusta taistellaan

Miksi tämä Helsingin ehkäpä suosituin virkistysalue halutaan muuttaa yksityiseksi hotellialueeksi?

Hietaranta eli Hietsu sijaitsee aivan Helsingin keskustan läheisyydessä. Mutta jos asiaa kysyy asukkailta, se sijaitsee heidän mielissään kesänviettopaikkana, joka tarjoaa oikean hiekkarannan tunnelman. Hietsua voi hyvällä syyllä kutsua auringonpalvojien paratiisiksi. Ja näkymä on myös sen mukainen. Virkistäytymisestä nauttivia ihmisiä riittää tungokseen asti.

Miksi tämä Helsingin ehkäpä suosituin virkistysalue halutaan muuttaa yksityiseksi hotellialueeksi?

Mikäli kaupunkisuunnitteluviraston kaavoitusten annetaan toteutua, Hietsuun nimittäin rakennetaan hotelli, joka mittasuhteiltaan vastaisi suunnilleen Kiasman kokoista rakennusta. Jo ennestäänkin pienikokoisesta virkistysalueesta huomattava osa muutettaisiin yksityiseksi hotellialueeksi.

Viime vuonna kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin uuden yleiskaavan, jonka virallisena tarkoituksena on ohjata yksityiskohtaisempaa osayleiskaava- ja asemakaavatyötä. Jotta kaavoitustyö olisi onnistunutta, alueiden kehittäminen vaatii kuitenkin myös asukkaiden aktiivista osallistumista.

Hietsun osalta on järjestetty lukuisia erilaisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia, joissa asukkaat ja virkamiehet ovat voineet tavata ja esittää näkemyksiään. Valitettavan usein nämä tilaisuudet ovat käytännössä osoittautuneet yhdensuuntaisiksi. Asukkaiden kysymyksiin ei ole saatu tyhjentäviä vastauksia. Asukkaiden esittämiä vaatimuksia ei ole otettu todesta.

Hietsun rannalla järjestetyissä tapahtumissa on kuitenkin esitetty paljon erilaisia ideoita, miten Hietsua voitaisiin kehittää turmelematta samalla sitä avaraa maisemaa ja tilaa, joka on Hietsun laajan suosion perustana.

Helsingin kaupungin liikuntaviraston varikko sijaitsee Hietsun Taivalsaaressa. Se on pienehkö rakennus, joka kesäisin naamioituu huomaamattomaksi. Rakennuksen voisi joko purkaa tai kunnostaa ja ottaa yleiseen käyttöön – muuttaa vaikka saunaksi. Tai rakennuksesta voisi tehdä pyörä-, suksi- ja skeittilautakorjaamon. Tai sinne voitaisiin avata pieni kahvila tai ravintola. Tai vaikkapa pieni paikallisradioasema. Ideoita kyllä riittää, mutta niiden toteuttamiselle ei löydy tilaa kaupunkisuunnittelijoiden päässä.

Kaikessa tulisi kuitenkin huomioida pienimuotoisuus ja se, että alue jatkossakin pysyy yhteiskäytössä, kuten omistuskin.

Kaupunkisuunnitteluviraston mielestä alue pitäisi saada tehokkaampaan käyttöön. Alue on tänään niin auringonottajien, minigolfaajien, veneilijöiden, lentopalloilijoiden kuin ulkoilijoidenkin tehokkaassa suosiossa. Kaupunkisuunnitteluvirasto tarkoittaa kuitenkin tehokkuudella sitä, että alueesta pitää saada imettyä rahaa.

Koko lähtökohta kaupungin kehittämisessä ja suunnittelussa on vääristynyt. Ketä varten kaupunki on, ja kenen ehdoilla sitä suunnitellaan? Hotellien, kauppakeskusten, autohallien ja toimistorakennusten änkeäminen kilpaa Helsingin keskustan alueelle saattaa kaavoittajien mielestä merkitä kehittämistä, mutta asukkailta kaivetaan kirjaimellisesti maata jalkojen alta.

Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan hotelli Hietsussa palvelisi kaupungin asukkaiden tarpeita. Julkisuudessa on puhuttu kylpylähotellista. Mutta esitettyjen tietojen valossa suunnitellulla hotellilla ei olisi edes yhteyttä luonnonveteen!

Hotellihankkeita varjostaa synkkä historia Helsingissä. Suurista hotelleista on tehty vielä suurempia. Hotellien laajeneminen on tapahtunut kuin varkain. Mitkä arvot ohjaavat kaupunkisuunnittelua Helsingissä? Yhden liikemiehen päähänpisto sijoittaa pääkaupungin parhaalle hiekkarannalle massiivinen hotelli vai tuhansien asukkaiden vaatimus säilyttää Hietsu avoimena ja yleisenä virkistysalueena kaikille ihmisille?

historiallinen, onnellinen sattuma

Elämän salapolut synnyttävät joskus sattumia, joista saattaa seurata onnellisia asioita.

Ennen kuin Hietsusta alettiin puhua Hietsuna siinä käsityksessä kuin me ymmärrämme sen tänään, nykyisellä virkistysalueella sijaitsi hiekkareservi. Lienevätkö käyttäneet hiekkaa myös heitettäväksi valtakoneiston rattaisiin – mene ja tiedä. Joka tapauksessa vähitellen hiekka tasaantui ja laajeni pidemmälle, ja yhtenä kauniina päivänä asukkaat saattoivat todeta, että heidän kotikulmilleen oli muodostunut hiekkaranta. Alueesta tuli kesänviettopaikka, joka on pysynyt kaupunkilaisten suuressa suosiossa tähän päivään saakka.

Tänään Hietsuun tullaan muiltakin paikkakunnilta rentoutumaan ja nauttimaan virkistysalueen tarjoamasta leppoisasta tunnelmasta. 75 vuotta täyttävän Hietsun kohdalla on käynyt onni, jota ei ole syytä kätkeä.

Hietsun ”maanpuolustus”, mielenosoituksellinen rantatapahtuma 12.6. Helsingin Hietarannassa. Kokoontuminen kello 14 Hietsun kentällä liikuntaviraston varikon vieressä. http://go.to/hietsu

Joachim Stark

  • 9.9.2009