kuka mitä häh?

Lukuaika: < 1 minuutti

kuka mitä häh?

kuka mitä häh?

Lähikaupassa on tarjolla houkuttelevan näköistä tuoretta minttua, jonka alkuperämaaksi ilmoitetaan Israel. Samasta maasta ovat lähtöisin myös myytävänä olevat appelsiinit ja greipit.

Samaan aikaan kun Israel estää YK-järjestö Unrwaa kuljettamasta avustuskontteja Gazaan, appelsiinirekat liikennöivät vapaasti toiseen suuntaan, miehitetyillä alueilla sijaitsevista juutalaisista siirtokunnista Israelin vientisatamiin. Gazassa ja Palestiinan Länsirannalla viljeltyjä appelsiineja on myyty Eurooppaan israelilaisina tuotteina. Israelin otteiden koventuessa palestiinalaisalueella EU:ssa vaaditaankin nyt, ettei siirtokuntien tuotteiden alkuperämaaksi saa merkitä Israelia.

Siirtokuntien appelsiinien kasvuoloja turvataan muureilla ja konekivääreillä. Niiden ostamatta jättäminen on kannanotto siirtokuntia ja miehitystä vastaan. Ostajien reaktioita ennakoiden Kesko on jo ilmoittanut israelilaisille alihankkijoilleen, ettei se osta siirtokuntien tuotteita.

Etelä-Afrikan vallanvaihdon tärkeä taustatekijä oli kansainvälinen kauppasaarto. Toimisiko sama Israelin suhteen? Kun suomalainen asiakas sujauttaa ostoskassiin Jaffa-appelsiineja, viljelymenetelmät ja poimijoiden olot saattavat olla kunnossa, mutta tuote antaa verotuloja hallitukselle, joka estää YK:ta toimittamasta ruoka-apua miehittämällään alueella asuvalle siviiliväestölle. Varminta on siis välttää kaikkia Israelissa tuotettuja vihanneksia ja hedelmiä. Ja muistaa vielä se, että osa israelilaisista tuotteista päätyy kauppojen hyllyjen sijasta suurkeittiöihin. Hyvään asiakaspalveluun kuuluu niin ravintoloissa kuin työpaikkaruokaloissakin se, että osataan kertoa kuluttajalle, mistä salaatin vihannekset ovat lähtöisin.

Israelilaisia tuotteita ovat Jaffa-appelsiinit & -greipit & Carmel-merkkiset avokadot, maissit, kirsikkatomaatit & sharonhedelmät.

Kristiina Koivunen