ULKOMAAT

Lukuaika: 3 minuuttia

ULKOMAAT

Sadat tuhannet nääntyvät surkeilla pakolaisleireillä Sudanin länsiosissa ja naapurimaassa Tsadissa.

Sudan käy julmaa sotaa kansalaisiaan vastaan

Sadat tuhannet nääntyvät surkeilla pakolaisleireillä maan länsiosissa ja naapurimaassa Tsadissa

Hiekka pöllyää pahvista ja kirjavista kankaanrievuista kyhättyjen pienten tuulensuojien ympärillä Tinén pikkukaupungin reunamilla Tsadissa. Näitä väliaikaisia asumuksia on pystytetty tänne jo useamman kuukauden ajan, kun arviolta sata tuhatta sudanilaista pakolaista on paennut kotikylistään naapurimaan rajan taakse.

Aavikoituneella tuulisella arolla ei tosin näy mitään merkkiä siitä, että olisi ylittänyt Sudanin ja Tsadin valtioiden välisen rajan. Surkean pakolaisleirin asukkaillekin Sudanin valtio on viime aikoina tarkoittanut lähinnä ilmapommituksia ja hallituksen aseistamien rosvojoukkojen hyökkäyksiä, joissa kylät on poltettu, viljasato ja kotieläimet ryöstetty, kiinnisaadut miehet surmattu ja naiset raiskattu.

”Arabit ja sotilaat tulivat kotikyläämme aamukahdeksalta, osa ratsastaen hevosilla, osa maastoautoilla, joiden lavalle oli asennettu valtavat pyssyt. Heillä oli kalasnikoveja ja sinkoja, ja he surmasivat 27 ihmistä”, Birakin leiriin perheineen paennut sudanilaismies kertoo.

”Ennen meillä oli hyvät välit arabien kanssa, mutta nyt hallitus on lietsonut heidät väkivaltaan meitä vastaan. He sanoivat, että olemme hallituksen vastustajia ja että koska olemme mustia, olemme orjia.”

Afrikan pinta-alaltaan suurimman maan Sudanin länsiosien syrjäseudut tuntuvat olevan hyvin kaukana uutismedian parrasvaloista, vaikka avustusjärjestöjen edustajat puhuvat jo uuden vuosituhannen pahimmasta inhimillisestä tragediasta.

Tsadin leireillä on pulaa sekä ruuasta että juomavedestä, mutta Sudanin rajan takana Darfurin maakunnassa tilanne on vielä pahempi. Arvioiden mukaan Darfurissa yli puoli miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

”Kansainvälisen yhteisön tulisi osoittaa samanlaista päättäväisyyttä Sudanin länsiosien konfliktin ja humanitaarisen kriisin ratkaisemisessa kuin Etelä-Sudanin konfliktin kohdalla”, toteaa Darfurissa vieraillut Amnesty Internationalin edustaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

_______________

TIETOKULMA Tämä ei ole uutinen

Lääkärit ilman rajoja järjestö listasi tammikuussa kymmenen ”humanitaarista uutista”, jotka ovat jääneet kansainvälisessä uutistarjonnassa aivan liian vähälle huomiolle. Järjestö ihmettelee, miksei tv-ryhmiä lähetetä paikan päälle raportoimaan esimerkiksi pakolaiskriisistä Sudanissa ja Tsadissa sekä jatkuvista konflikteista Tshetsheniassa, Burundissa ja Kolumbiassa.

Muita ”vaiettuja” aiheita ovat miljoonien afrikkalaislasten malariakuolemat lääkkeiden puutteessa sekä patenttilääkkeitä edullisempien rinnakkaislääkkeiden kieltäminen Keski-Amerikan maissa Yhdysvaltojen vaatimuksesta.

Kymmenen kärjessä lista median unohtamista kriiseistä löytyy nettisivuilta www.doctorswithoutborders.org.

_______________

Bushin lähipiiri haluaa hallita koko maailmaa

WASHINGTON. Presidentti George W. Bushin hallinnossa erittäin vaikutusvaltainen niin sanottu uuskonservatiivinen sisäpiiri on laatinut mahtipontisen strategisen suunnitelman koko maailman hallitsemiseksi. Project for the New American Century (PNAC) nimisen ryhmän piirissä tehdyn toimintaohjelman tavoitteena on Yhdysvaltojen täydellinen sotilaallinen herruus ja maailmanmarkkinoiden kontrolli.

Avainasemassa ovat lähi-idän alueen öljyvarat, joista Yhdysvallat on täysin riippuvainen. Uuskonservatiivien papereissa puhutaankin erilaisten uhkakuvien jatkuvan ylläpitämisen tarpeesta. Ryhmä peräänkuuluttaa useita samanaikaisesti käytäviä voitokkaita ”näytössotia”, joilla Yhdysvallat oikeuttaa sotilaallisen läsnäolonsa alueella.

PNAC:n internetsivuilta löytyy suuret määrät amerikkalaisille mielipidevaikuttajille lähetettyjä muistioita puolustusmäärärahojen lisäämisen, ennakoivien iskujen ja terrorisminvastaisen taistelun välttämättömyydestä. Saddam Husseinin syrjäyttäminen mitä erilaisimpien verukkeiden perusteella näyttää olleen ryhmän yhteinen pakkomielle jo ennen Bush nuoremman valtaantuloa.

mainos

PNAC:n keskeisiä vaikuttajia ovat varapresidentti Dick Cheney, puolustusministeri Donald Rumsfeld, varapuolustusministeri Paul Wolfowitz sekä ryhmän pääideologi Richard Perle.

_______________

LYHYESTI

Mitä USA sensuroi Irakin aseraportista?

Reilu vuosi sitten Yhdysvaltojen hallitus syytti Irakia puutteellisten tietojen antamisesta aseohjelmistaan YK:lle. Tätä ennen Yhdysvallat oli kuitenkin nimenomaan poistanut yli 8 000 sivua irakilaisten kokoamasta 11 800-sivuisesta raportista.

Mitä noilla puuttuvilla sivuilla sitten kerrottiin? Että 24 yhdysvaltalaista yhtiötä oli yhdessä Reaganin sekä Bush vanhemman hallinnon kanssa toimittanut Saddam Husseinin hallitukselle valtavan määrän biokemiallisia aseita kuten botuliinia, pernaruttoa, kuoliobakteereja ja denguevirusta. Nykyisellä puolustusministerillä Donald Rumsfeldilla oli merkittävä rooli tuossa yhteistyössä.

Raportissa mainittuja firmoja ovat esimerkiksi Kodak, Dupont, Honeywell sekä Hewlett-Packard. Project Censored

_______________

Sosiaalifoorumi etsi parempaa maailmaa

Mumbaissa tammikuussa järjestetty Maailman sosiaalifoorumi keräsi Intiaan yli 100 000 osanottajaa viikon ajaksi etsimään ratkaisuja köyhyyden, eriarvoisuuden, ympäristöuhkien ja väkivallan poistamiseksi maailmasta. ”Toisin kuin salailevissa talousfoorumeissa, sosiaalifoorumin pääteema on ollut luoda parempaa ja oikeudenmukaisempaa huomista avoimen keskustelun kautta”, kommentoi paikan päältä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen tiedottaja Mika Railo.

Yksi muutos aiempien vuosien sosiaalifoorumeihin oli köyhien ja osattomien ihmisten näkyvä mukanaolo. Osanottajista noin kolmasosa oli Intian kastittomia daliitteja. Voima

_______________

Mikael From, Peik Johansson

  • 9.9.2009