kun kinkku ei oo kankku

Lukuaika: 2 minuuttia

kun kinkku ei oo kankku

Savustetusta tofusta saa vetelinkin vegetaristi varsin iisisti loihdittua maittavan paistin joulupöytäänsä.

Porkkananpurijoillekin riittää roppakaupalla auvoisia antimia perinteisestäkin joulupöydästä. Rosollit, salaatit ja monenlaiset laatikkoruuat löytävät varmasti tänäkin jouluna tiensä kasvissyöjien lautasille.

Vegaaniset versiot perinteisistä joulumurkinoista saa varsin vaivattomasti korvaamalla voin maidottomalla margariinilla tai ruokaöljyllä, kananmunat soijajauholla ja maidon tai kerman soija- tai kaurapohjaisilla vastineilla.

Kaviaarinkaihoon kasvissyöjä voi nauttia merilevästä valmistettua ”kasviskaviaaria”, ja ainakin pienimuotoisen juustotarjottimenkin saa nykyään täytettyä vegaanikelpoisilla versioilla.

Jälkiruokarahkassa voi kerman ja rahkan asemesta käyttää pehmeää tofua ja vaahtoavaa soijakermaa. Jotta lopputulos olisi rahkamaisen hapan, kannattaa joukkoon pehmeäksi keitettyjen luumujen, marjojen tai hedelmänpalasten vastapainoksi pirskauttaa hiukan sitruunamehua.

Mutta milläs sitten kinkku korvataan? Monissa perheissähän jouluaterian kruunaa perinteisesti ja itsestäänselvyytenä tuo uunikäsittelyn käynyt sianpuolikas, joka sinappihuntu yllään varmistaa ähkyn jokaiselle joulunviettäjälle.

Savustetusta tofusta saa vetelinkin vegetaristi varsin iisisti loihdittua maittavan paistin joulupöytäänsä. Sellaisenaankin herkullinen, paloiteltu savutofu pyöritellään ensin maustetuissa korppujauhoissa ja paistetaan sitten upporasvassa kauniin ruskeaksi. Tämän jälkeen koko komeus hunnutetaan sinapilla ja nakellaan tyytyväisenä napaan.

Jos jaksaa nähdä hieman enemmän vaivaa antimiensa eteen, saattaa seuraavista resepteistä löytyä tuhti tulokas herkkupöytää notkauttamaan. Oheisia kinkunkorvikkeita kehitellessäni pyrin saamaan aikaan makoisia, juhlavia ja täyttäviäkin vegepaisteja, jotka laatikoiden, salaattien ja erilaisten jälkiruokien ryydittämänä muodostaisivat verrattoman vegejoulun. Reseptien murkinoiden tarkoituksena ei siis ole näyttää tai maistua kinkulta vaan pikimminkin tuoda loistelias loppusilaus kasvissyöjän joulupöytään.

spelttikinkku luumutäytteellä

3 1/2 dl spelttisuurimoita

2 punajuurta

3 perunaa

1 kasvisliemikuutio

1 rkl (omenaviini)etikkaa

2 silputtua sipulia

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2 rkl soijakastiketta

2 tl paprikajauhetta

1 tuubi valkosipuli-yrtti-maustettua Tartex-tahnaa

150 g kuivattuja luumuja ja 2 dl vettä (tai 1 1/2 dl valmista luumuhilloa eli joulutorttutäytettä)

mainos

margariinia

korppujauhoja

1/2 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

Keitä spelttisuurimot kypsiksi kattilassa noin kahdeksassa desissä kasvisliemikuutiolla ryyditettyä vettä (noin 30 minuuttia). Pilko sillä aikaa kuoritut punajuuret ja perunat hyvin pieniksi palasiksi ja keitä ne omassa kattilassaan kypsiksi (10–15 minuuttia). Lisää keitinveteen ruokalusikallinen etikkaa, jottei punajuurten kaunis väri kokonaan liukene keitinveteen. Lo-rauta kattilan pohjalle öljyä ja kuullota sipulisilppu siinä. Lisää kypsät spelttisuurimot (joista ylimääräinen keitinvesi on valutettu pois) sekä paprikajauhe ja soijakastike. Paistele viitisen minuuttia miedohkolla lämmöllä puuhaarukalla toisinaan sekoitellen.

Kun punajuuri- ja perunapalaset ovat kypsiä, kaada niistä ylimääräinen keitinvesi pois. Lorauta tilalle pari ruokalusikallista öljyä ja soseuta juurespalat muusiksi sauvasekoittimella. Lisää tuubillinen Tartex- tahnaa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää juures-Tartex-sose spelttisuurimoiden joukkoon ja sekoita kinkkuaines tasaiseksi puuhaarukan avulla.

Tee sitten luumutäyte: Mittaa kattilaan kaksi desilitraa vettä ja keitä kuivatut luumut pehmeiksi (noin 10 minuuttia). Soseuta pehmenneet luumut sauvasekoittimella melko tasaiseksi tahnaksi.

Voitele ja korppujauhota syvähkö uunivuoka ja lado puolet spelttikinkkutaikinasta vuoan pohjalle. Levitä tämän päälle luumuhillo ja hillon päälle vielä toinen puoli speltti-juuresmassasta. Ripottele päälle auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä ja paista herkkua uunissa puolisen tuntia 200 asteen lämmössä. Nauti lämpimänä suoraan vuoasta.

soija-sienikinkku

1 pussi (noin 5 dl) soijapihvi-ainesta (esimerkiksi Vegappétit)

2 isoa silputtua sipulia

3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

3 dl ryöpättyjä sekasieniä (tai 2 purkkia herkkusieniä)

1 tl sitruunapippuria

1 tl paprikajauhetta

(2 tl grillimaustetta)

3 rkl sinappia

1/2 dl tuoretta persiljaa

(tai 2 rkl kuivattua)

öljyä ja korppujauhoja

Turvota soijapihviaines vedessä isossa kulhossa pakkauksen ohjeen mukaan. Paista sillä aikaa sipulisilppu pannussa öljyllä yhdessä mausteiden (paitsi persiljan) ja sienten kanssa. Kun soijapihviaines on turvonnut (noin 10 minuuttia), lisää maustettu sipulisilppu sen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Lisää silputtu persilja. Voitele ja korppujauhota syvä uunivuoka huolellisesti. Nosta taikina vuokaan ja levitä kinkuntekeleen pinta tasaiseksi. Lorauta pinnalle vielä reilusti ruokaöljyä ja nakkaa paisti uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi. Ota herkku sitten uunista ja tarjoile puolukka-hillon kera. Halutessasi voit jäähdyttää kinkun ja kumota sen alassuin vuoasta jäähtyneenä. Sitten vain sinappihunnutus ja neilikoita pystyyn sienikinkun pinnalle!

mainos

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009