Irakin demokratia vs. USA, Iran & al-Qaida

Lukuaika: < 1 minuutti

Irakin demokratia vs. USA, Iran & al-Qaida

Valtaosa Irakin poliittisista voimista haluaa USA:n ulos.

”Vuosi 2008 tuo muutoksia miehittäjän asemaan Irakissa”, ennustaa Suomessa vieraillut irakilainen demokraattinen sosialisti Jasim Mohammed. YK:n turvallisuusneuvoston mandaatti USA:n läsnäololle päättyy 30.7.2008, jatkosta sovitaan USA:n ja Irakin välillä.

”Laajojen kansanpiirien tulisi pyrkiä yksimielisyyteen miehittäjän lähdöstä”, Mohammed sanoo. Hänen mukaansa valtaosa Irakin poliittista voimista haluaa nyt USA:n ulos.

Aseelliseen vastarintaan Mohammed suhtautuu kielteisesti: ”Vastarinta on aiheuttanut enemmän siviiliuhreja kuin miehitysjoukot. Tarvitsemme diplomaattisen ratkaisun.”

Mohammedin mukaan vastarinnan takana ovat pääasiassa al-Qaida ja Iranin salainen poliisi Mukhabarat. Ne ovat onnistuneet kiihdyttämään konfliktia ja pelaamaan uskonnollisia ryhmiä toisiaan vastaan.

Iranin tarkoitus on sotkea USA syvälle Irakin suohon. Myös Saudi-Arabia ja Syyria vastustavat Irakin demokratisoitumista ja tukevat islamisteja ideologisesti. Mohammed näkee silti uskonnon merkityksen heikkenevän Irakissa.

”Kansa vastustaa uskonnon sotkemista politiikkaan. Uskonnollisen vihanpidon perinnettä ei ole.”

Vuodesta 1978 Ruotsissa elänyt Mohammed palasi Bagdadiin heti Saddamin kukistuttua 2003. Tuolloin palasi paljon toisinajattelijoita. Nyt Mohammed työskentelee Irakin kommunistisen puolueen keskuskomiteassa. Demokratian rakentaminen ei ole ollut helppoa, sillä Irakin politiikkaa ovat leimanneet kiistelevät eturyhmät.

”Terrori- ja sotilastoiminta vähenivät merkittävästi vuonna 2007, erityisesti Bagdadissa. Tarvitsisimme nyt vuoropuhelua ja poliittista ohjelmaa, jonka kaikki puolueet voisivat allekirjoittaa”, Mohammed uskoo.

USA ei ole tukenut tarpeeksi Irakin armeijan ja poliisin kehittämistä, mutta pikkuhiljaa Irakin viranomaiset ovat valmiita takaamaan turvallisuustilanteen.

”Irakilaisten tulisi koettaa hyötyä USA:n sodanvastaisesta liikkeestä, sillä USA ei lähde helposti, eikä USA:n presidentinvaalien tulos muuta asiaa”, Mohammed uskoo. Lainsäädännöllä tulisi varmistaa öljyvarojen pysyminen Irakin valtion käsissä, vaikka ylikansalliset yhtiöt haluavat muuta. Demokratian ajatus Irakissa on uusi ja sen rakentaminen tulee kestämään kauan, mutta Mohammed on toiveikas.

”Nyt kaivataan koulutettuja ihmisiä eritoten tieteen ja kulttuurielämän jälleenrakennukseen, mutta aivovuoto jatkuu. Jopa kuusi miljoonaa irakilaista on paennut maasta, puolet heistä Saddamin kaaduttua.”

Ville Ropponen

  • 9.9.2009