LYHYESTI

Lukuaika: 3 minuuttia

LYHYESTI

LYHYESTI

Metrolakko Tukholmassa

SYNDIKALISTINEN AY-LIITTO SAC meni maaliskuussa Tukholmassa kolmen päivän metronkuljettajalakkoon vastustaakseen pakollista osa-aikaisuutta ja korotettua eläkeikää. Lakko koski Connex-yhtiön alaisuudessa toimivaa metroliikennettä, jossa työskentelee noin 50 SAC:n jäsentä.

Metrokuljettajien enemmistöliitto seko tuki lakkoa ja kieltäytyi rikkuruudesta.

”SAC:n esittämät vaatimukset ovat myös meidän vaatimuksiamme”, sanoo SEKO:n osasto 119:n varapuheenjohtaja Jannis Konstantis.

Lakkopäivinä metroliikenne takkuili, valotauluilla pyörivät ilmoitukset työtaistelusta, matkustajille jaettiin lentolehtisiä ja mielenosoitus järjestettiin paikalla, jossa Ruotsin valtiollisen rautatieyhtiön SJ:n johtajat olivat ”tapaamassa kuluttajia”.

Tukitapahtumia ja Connexin vastaisia protesteja järjestettiin ympäri Ruotsin, ja Tukholmassa myös pummillamatkustajien kollektiivi, planka.nu-järjestö, osallistui tapahtumiin.

SEKO on viemässä Connexin oikeuteen työntekijöiden vakoilemisesta, josta uusin esimerkki on Connexin palkkaamat mystery shopperit. He yrittävät matkustaa väärennetyillä lipuilla testaten työntekijöiden valppautta. Markus Drake

_______________

Etnokult tahtoo ruukkialueen

”HALUAMME PELASTAA tämän ainutlaatuisen alueen”, sanoo Etnokult ry:n puheenjohtaja Börje Mattsson. Kulttuuriyhdistys Etnokult haluaa vuokrata Pohjan kunnan omistaman Billnäsin eli Pinjaisten ruukkialueen.

Faces Etnofestivaalin järjestäjänä tunnettu Etnokult tahtoo kunnostaa alueen keskeiset rakennukset suureksi kulttuurikeskukseksi, jossa olisi tilaa niin lastenkulttuurille, mielenterveysseuran toiminnalle kuin levytysstudioillekin.

Neuvottelut Pohjan kunnan kanssa lähtivät käyntiin hieman tahmeasti, sillä kunta haluaisi myydä ruukkialueen talo kerrallaan, kun taas Etnokult on kiinnostunut pitkäaikaisesta vuokraamisesta. Vuokranmaksun lisäksi Etnokult myös remontoisi kunnan omistuksessa olevat suojellut rakennukset.

Etnokult ei saa hankkeesta taloudellista voittoa, mutta se ei Mattssonin mukaan ole pyrkimyksenäkään. Neuvotteluissa on alkukankeuksien jälkeen edetty, ja Etnokult esittää vuokratarjouksen Pohjan kunnalle. Oona Juutinen

_______________

Dubain torni vie taivaisiin

DUBAISSA RAKENNETAAN Burj Dubai -pilvenpiirtäjää. Siitä on tarkoitus tulla maailman korkein rakennus. Tarkka metrimäärä on salaisuus, koska useat aasialaiset kaupungit rakentavat parastaikaa maailman korkeinta rakennusta. Tämän hetken ykkönen on 508 metriä korkea Taipei 101 Taiwanissa.

Yli 700-metriseksi ennakoitu Dubain torni on osa EMAAR-yhtiön kahdeksan miljardin dollarin hanketta Dubain keskustassa, rakennus valmistuu kaupungin pääkadulle Sheikh Zayed Roadille vuonna 2008. Arabiemiraattien rikkaimmassa emiraatissa on valmisteilla kymmenien miljardien dollarien arvosta rakennushankkeita, muun muassa keinotekoinen saaristo, joka muodostaa maailman kartan, ja ostoskeskus, jonka sisällä on laskettelukeskus.

Aavikkokaupunki saa kaikkeen tähän rahat öljystä. Öljyn hinta on ennätyksellisen korkea, mutta ennen kaikkea Lähi-idän öljyrahat virtaavat yhä useammin sijoituksiksi Lähi-itään. Yhdysvallat ei ole enää houkutteleva sijoituskohde, koska maan talous on kuralla.

USA:n syyskuun 11. päivän jälkeinen sisä- ja ulkopolitiikka ei sekään ole ollut kaikkien öljyšeikkien mieleen. Eikä spektaakkelien rakentaminen ole Dubaissa ylimääräisen rahan tuhlaamista, vaan osa kaupungin liikeideaa: mitä hienommat puitteet kaupalle, sitä enemmän kauppaa ja sijoituksia. Ari Sardar

mainos

_______________

Linux ja Unix yleistyvät yhä

TUNNETUIMMAT AVOIMEN lähdekoodin ohjelmat Linux ja Unix haastavat rajusti niin sanotut suljetut ohjelmat. Avoimen lähdekoodin ohjelmia voi kuka tahansa kehittää ja tehdä niihin päivityksiä sekä lisäosia, joita voi hakea internetistä. Suurin osa ohjelmista on ilmaisia.

Käyttäjät eivät enää ole vain tietokoneharrastajia, sekä Linux että Unix ovat yleisesti käytössä julkishallinnossa. Yhdeksän kymmenestä Suomen valtionhallinnon tavallisesta toimistokoneesta käyttää suljettuja ohjelmistoja, tavallisesti Microsoftia, mutta esimerkiksi ministeriöissä työpisteiden palvelimista jo vajaa puolet pyörii muilla kuin Microsoftin ohjelmilla. Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan noin kolmannes valtionhallinnon palvelimista käyttää Linuxia tai Unixia.

Valtionvarainministeriö antoi suosituksen avoimen lähdekoodin ohjelmien käytöstä toissavuonna.

Tietokonekulut nielevät vuosittain suuria summia ministeriöiden budjetista, joten ohjelmistovalmistajille ei ole yhdentekevää, mitä ohjelmia käytetään. Avoimen lähdekoodin ohjelmat ovat monien asiantuntijoiden mukaan halvempia ja parempia.

Tarkkoja tilastoja kaikkien avoimien lähdekoodien käytöstä julkisessa hallinnossa ei ole, mutta ne ovat saaneet vahvan jalansijan – Microsoftin lobbauskampanjasta huolimatta. Ari Sardar

_______________

Kaltio ei kuivu eikä jäädy

POHJOISSUOMALAINEN kulttuurilehti Kaltio, eli pohjoinen tunturilähde, täyttää huhtikuussa 60 vuotta. Sen kunniaksi lehdestä julkaistaan juhlanumero, jonka pääkirjoituksesta ei ole päästy sopuun.

”Haluaisimme julkaista uudelleen päätoimittajana olleen Erno Paasilinnan pääkirjoituksen, mutta Paasilinnan sukulaiset eivät anna lupaa”, päätoimittaja Jussi Vilkuna sanoo.

Taustalla on vanha näkökulmaero kulttuurilehden teosta. ”Paasilinna kuului sotaa käymättömiin kulttuuriradikaaleihin. Vastassaan hänellä oli konservatiiviset sodan käyneet sukupolvet.”

Seitsemän vuotta päätoimittajana ollut Vilkuna sanoo lehden poliittisen näkökulman vaihdelleen päätoimittajan värikkyyden ja puoluekannan mukaan. Hänen mukaansa nykyisen Kaltion arvoja määrittää poliittisuuden sijaan monikulttuurisuus.

”Paremmasta maailmasta on paha lähteä puhumaan arvona, vaikka siihen tässä pyritään”, Vilkuna kuvailee. Hannele Huhtala

_______________

Voima

  • 9.9.2009