Kirjoittanut Anu Harju

”Heidän etunenässään”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Heidän etunenässään”

Arvostelussa Alaa Al-Aswanin kirja Chicagolaisittain.

Odotukset heräävät, jos akateemisista egyptiläissiirtolaisista Yhdysvalloissa kertovan romaanin etuliepeessä sanotaan, että kirja on herättänyt närää WTC-tragedian traumatisoimassa maassa. Kun on kahlannut liki 400 sivua närän syytä löytämättä, pitää vain myöntää, ettei ymmärrä 9/11-iskujen vaikutusten syvyyttä amerikkalaisiin.

Chicagolaisittain-kirjassa egyptiläiset yliopisto-opiskelijat ja opettajat ovat ihmisiä, jotka sähläävät, opiskelevat ankarasti, harrastavat seksiä ja pidättäytyvät siitä, haikailevat Egyptiin, jolleivat sitten tyystin ylenkatso entistä kotimaataan.

Presidentti Mubarak saapuu vierailulle Chicagoon, ja kuusikymmenvuotiseen elämäänsä pettynyt Muhammad Salah aikoo kesken televisioidun vierailun esittää hänelle puheen, joka ei olekaan kiitosta ja ylistystä vaan ankaraa kritiikkiä. Salahilla menee sisu kaulaan, hän pettää muutosta ajavien egyptiläisemigranttien odotukset.

Kirja taas petti minun odotukseni. Se on paikoin hauska, mutta jotenkin hauskuus syntyy vääristä asioista. Teksti on varsin sujuvaa, mutta käännöksestä näkyy, että WSOY on viime vuosina potkinut pihalle kustannustoimittajia. ”Heidän etunenässään” sai pohtimaan heidän takaneniään. Kirjaa lainatakseni, ”tuomioni olivat peruuttamaton”.

Ja julkaisuvuodenkin ovat jättäneet pois.

Alaa Al-Aswani: Chicagolaisittain. WSOY 2011. 385 s. Kolme tähteä.

Anu Harju