Cornwall kiehuu

Lukuaika: 3 minuuttia

Cornwall kiehuu

Varakkaat englantilaiset ovat muuttaneet köyhän mutta kauniin Cornwallin lomakyläkseen. Vanha vastarinta on nousussa. CRA, Cornish Republican Army, ilmoittaa olevansa vastuussa kahdesta viime vuonna sattuneesta tulipalosta sekä Jamie Oliverin ja Rick Steinin ravintoloihin lähetetyistä uhkauksista.

Cornwall on Brittein saarten kiehtovimpia paikkoja. Tähän läntiseen kreivikuntaan on koottu kaikki postikorttimaiset kliseet; loppumattomat hiekkarannat, ihastuttavat kalastajakylät, monipuolinen luonto sekä upeat rantapolut jylhine kallioineen.

Myös Britannian historia on Cornwallissa kauneimmillaan ja julmimmillaan. Sydäntä raastavat rakkaustarinat – muun muassa Tristan ja Isolde – kietoutuvat merellisiin raakuuksiin hylynryöstäjineen ja merirosvoineen.

Taruissa ja kelttilegendoissa Cornwallia ovat kansoittaneet jättiläiset, keijukaiset, pikkuihmiset ja pedot. Itse Jeesuskin on astellut näillä rannoilla setänsä Joosef Arimatialaisen kanssa tinaa ostamassa!

Englantia on Cornwallissa vihattu vuosisatoja. Historiasta löytyy lukemattomia kuningasvaltaa uhmanneita arjen sankareita. Viimeisen vuoden aikana cornwallilainen nationalismi on kokenut ennennäkemättömän nousun.

Englantilaisvihaa on nostanut cornwallilaisten turhautuminen ylihinnoiteltuihin asuntoihin, huonoihin palkkoihin, saamattomiin poliitikkoihin sekä Westminsterin kuristusotteeseen. Uhkauksia satelee siihen tahtiin että englantilaisturistin päätä palelee.

Cornwall on köyhä. Palkkataso on reilusti EU:n keskiansion alapuolella. Cornwall on kuitenkin Britannian kallein paikka asua heti Lontoon jälkeen. Kaksiosta joutuu pulittamaan noin 250 000 euroa. Nuorilla paikallisilla ei ole mitään mahdollisuuksia ensiasuntoon. Vuokratkin ovat tähtitieteellisiä.

Hintoja nostaa rikkaiden ulkopaikkakuntalaisten rynniminen asuntomarkkinoille. Lontoolaiset eivät tule Cornwalliin asumaan, vaan viettämään lomaa – ja oma kesäasunto on saatava.

Cornwallissa on monia aavekyliä, joissa jopa kolme neljästä asunnosta on kakkosasuntoja. Ne ovat tyhjillään 11 kuukautta vuodesta.

Cornish World -lehden päätoimittaja Nigel Pengelly on katkera.

”Kakkosasuntoja pitäisi verottaa niin ankarasti ettei kellään olisi niihin varaa! Mikään ei ole surullisempaa kuin nähdä paikallisten nuorten muuttavan pois rakkaalta kotipaikkakunnaltaan, koska heillä ei ole varaa enää olla täällä. On hävytöntä, että rikkaat englantilaiset poimivat itselleen näitä pikku kesäkotejaan. Paikalliset jäävät nuolemaan näppejään”, Nigel puhisee.

”Mutta toisaalta cornwallilaiset pärjäävät vähällä. Se on meillä verissä!”, Nigel nauraa.

Yhden suuren riidan takana on kalaravintola. Julkkiskokki Rick Stein perusti ravintolansa Padstownin idylliseen merenrantakylään muutama vuosi sitten. Yhdestä ravintolasta alkanut Stein-villitys on muuttanut kylän Lontoon jetsetin leikkikentäksi, jossa pieninkin asunto maksaa puoli miljoonaa puntaa. Myös toinen kokkikuuluisuus Jamie Oliver on löytänyt Cornwallin rantahietikot.

Padstownin huoltoasemalla myydään sampanjaa ja kaviaaria, mutta se ei kyläläisiä lohduta. Heidän lapsillaan ei ole tulevaisuutta Padstownissa.

Viime vuonna Britannian lehdistöä kuohuttivat uutiset mystisestä CRA-järjestöstä. Nationalistijärjestön juuret ovat 1970-luvulla vaikuttaneessa An Gof -järjestössä, joka järjesti muutamia pommi-iskuja ja katosi sitten otsikoista.

An Gofin tuhkasta noussut CRA, Cornish Republican Army, ilmoittaa olevansa vastuussa kahdesta viime vuonna sattuneesta tulipalosta sekä Jamie Oliverin ja Rick Steinin ravintoloihin lähetetyistä uhkauksista.

”Englantilaiset ulos” ja ”Polttakaa kakkoskodit”, vaativat CRA:n graffitit Cornwallin seinillä.

Poliisi ottaa CRA:n sen verran vakavasti, että sitä tutkimaan on nimitetty erityisryhmä. Celtic League -puolueen aktiivijäsen Rhisiart Tal-e-bot pelkää, että tilanteen kärjistyminen karkottaa ihmiset laillisen poliittisen toiminnan parista.

”Tämä Cornwallin räjähdysaltis tilanne on sellainen, että monet pelkäävät osallistua edes rauhanomaiseen poliittiseen aktivismiin. Viime vuonna monia henkilöitä kuulusteltiin yhteyksistä kyseiseen järjestöön, vaikka minkäänlaista näyttöä ei ollut.” Myös Celtic League on menettänyt jäseniä, jotka pelkäsivät joutuvansa poliisin syyniin, Tal-e-bot valittaa.

Tal-e-bot varttui Walesissa ja koki Cornwallissa asuessaan asuntojen huimaavan hinnannousun. Hän lähti lopulta Baskimaahan.

mainos

”Vaikka olinkin säännöllisesti töissä opettajana, olin aina miinuksella, ja niitä velkoja makselen vieläkin. Cornwallissa asuessani olin suoraan sanoen rutiköyhä.”

Tal-e-bot haluaisi palata Cornwalliin, mutta ei usko poliitikkojen aloitteiden ratkaisevan seudun ongelmia. Hallitus yrittää ruokkia kasvua, vaikka paikalliset valittavat, että tämänhetkisetkin turistivirrat saavat alueen natisemaan liitoksissaan.

”On ehdotettu, että Cornwalliin rakennettaisiin 70 000 uutta asuntoa. Koko ajatuskin on hirveä. Cornwallis-sa on tyhjillään yli 20 000 asuntoa, ja nämä riittäisivät asuntojonossa oleville paikallisille.”

CRA luonnollisesti jakaa paikallisten mielipiteet jyrkästi kahtia. Joidenkin mielestä se ei ole mitään muuta kuin terroristijärjestö, mutta monet ovat kovan linjan kannalla: heille CRA:n toiminta on hätähuuto, jolla ehkä lopulta saadaan hallituksen huomio kiinnitettyä Cornwallin ongelmiin.

_______________

Kapinoiva Cornwall

Vuonna 1497 cornwallilaiset kaivosmiehet saivat tarpeekseen kuningas Henrik VII:n langettamista korkeista veroista, joilla kruunu keräsi varoja ikuisiin sotiinsa kapinoivaa Skotlantia vastaan. Seppä Michael ”An Gof” Joseph ja lakimies Thomas Flamank kokosivat satojen miesten kapinallisarmeijan ja aloittivat pitkän marssin kohti Lontoota. Kuninkaan sotilaat nitistivät kapinan verisesti kaupungin ulkopuolella.

Toinen verinen mellakka sattui vuonna 1549. Rukouskirjasotana tunnettu kapina käytiin protestantteja vastaan, kun nämä kieltäytyivät kääntämästä Raamattua Cornwallin omalle kielelle. Uskonsodassa cornwallilaisia kuoli tuhansittain. Cornwallilaiset juhlivat yhä uhmakkaasti kansannousujaan. Kreivikunnan väki arvostaa historiaansa: Cornwallilla on oma mustavalkoinen St. Piran lippu, oma kernewekin kieli sekä syvälle ulottuvat kelttijuuret.

Vuonna 1535 julkaistussa Anglica Historia -teoksessa syrjäisen ja vaikeakulkuisen Cornwallin asukkaita kuvataan omaksi kansakseen englantilaisten, walesilaisten ja skottien rinnalla – ja tästä statuksesta nykycornwallilaiset haluavat pitää kiinni.

Tätä nykyä Cornwallissa taistellaan itsehallinnosta. Alueen radikaaliliikkeet eivät vaadi täyttä itsenäisyyttä, vaan virallista tunnustamista. Poliittinen taistelu on herätellyt myös kulttuurielämää: kernewekin kielen suosio on nousussa ja sitä voi nykyään opiskella kouluissa ja monilla kielikursseilla.

Katarina Boijer

  • 9.9.2009